Onsdagsmorgon

2011-08-31   kl. 15:54:00
Idag gick jag upp extra tidigt för att hinna äta en god frukost i lugn och ro innan det var dags för en lång skoldag. Givetvis slutade det med att jag fick skynda till skolan ändå, mest för att den eviga klädkrisen inföll och lite för att det är så svårt att slita sig från Wordfeud... Nåväl, gott var det i alla fall. Hoppas er onsdag varit och är bra!

Lite som Ernst

2011-08-31   kl. 00:36:29
Lagom till att hösten börjar närma sig så har min hjärna börjat spåra ur och mer och mer likna Ernst Kirchsteigers. Jag lusläser IKEA-katalogen framifrån och bakifrån, googlar hur man gör sitt egna surdegsbröd och piffar och donar med små detaljer. Den största delen av hjärnkapaciteten går numera åt till att tänka på inredning, visserligen är det ganska befogat (mer om detta senare!), men ibland oroar jag mig lite för de akademiska rapporter som ska frambringas under hösten. Det känns inte som att jag kan skriva dem på min oh så vackra men ack så opraktiska skrivmaskin direkt. Jaja, det får väl bli ett senare problem. Nu ska jag ta ett varv till bland jordglober, förvaringssystem och lampor.
Bildkällor

Önskespellista I

2011-08-30   kl. 01:29:33

Här kommer första önskespellistan! Det är Jonatan som önskat på temat soundscapes, nightmares and lullabies. Det blev en väldigt instrumental lista som passar fint att lyssna på sent på kvällen och in på natten tycker jag. Tanken är att det ska dyka upp ungefär en önskespellista i veckan framöver så att ni inte tröttnar helt. Hoppas ni gillar den första!

Två dagar i Stockholm

2011-08-28   kl. 20:17:28
Innan vi tog bilen mot Stockholm på fredagsmorgonen så laddade jag och Filip upp med bra frukost. Ägg, bacon, blodgrape och kaffe fick det bli.
Sedan bar det iväg och sisådär två timmar senare var vi framme i fina Stockholm, vädret var perfekt!
Vi gick en sväng på stan först och shoppade lite, åt sen lunch på Vapiano och satt vid vattnet en stund.
Sedan gick vi hem till Stina på Kungsholmen och lämnade grejer innan det var dags att ta sig mot Popaganda-området
Väl inne väntade en efterlängtad konsert med Arcade Fire! Vi fick bra platser ganska långt fram och kunde avnjuta konserten därifrån.
Den var galet, galet, galet bra! När spelningen var över mötte vi upp ett gäng vänner för lite mat och sedan fortsatte vi vidare ut i Stockholmsnatten.
Nästa dag vaknade vi upp till strålande sol och 25-gradig värme. Jag sprang ner och lade i mer pengar i parkeringsautomaten och så bestämde vi oss för att stanna ett tag till i det sensommarvackra Stockholm.
Vi promenerade runt nästan hela stan, lade oss i en park på Söder och åt glass i solen. Sedan gick vi Västerbron tillbaka till bilen och rullade hem mot Norrköping igen, mycket nöjda med vår lilla helg.

Popaganda

2011-08-26   kl. 09:02:00
Idag är en bra fredag för idag är jag nämligen på väg till Stockholm för att se Arcade Fire på Popaganda. Senast jag såg dem var i London i juni och det var en fantastiskt bra konsert, så ni kan gissa om jag är taggad! Nu undrar jag såklart om det är någon mer av mina läsare som ska dit? Är det så att vi ses i vimlet så får ni gärna komma fram och hälsa såklart, då blir jag mer än glad!

Torsdag

2011-08-25   kl. 16:00:12
Vissa dagar är fascinerande långsamma och tråkiga. Idag är en sådan dag. Jag har att göra-listan full med punkter men inget vill sig liksom. Och alla kläderna i garderoben är fula, håret är konstigt, lägenheten är stökig och mjölken till kaffet är slut. Det enda bra jag åstakommit idag är min mat; en sallad med rädisor, morot, kyckling, soltorkad tomat, olika salladssorter, fetaost och krutonger. Gott! Men nu är det dags att rycka upp sig lite och göra något åt denna tråk-torsdag. Snart ska jag träffa Karin i alla fall och det blir ju kul!

Stanna kvar.

2011-08-23   kl. 19:10:18
Jag går samma väg som jag gått säkert hundra gånger förut. Jag kan den utan och innan vid det här laget men är ändå på jakt efter något nytt. Något att inspireras, fascineras och motiveras av. Jag stannar till vid den lilla stengrottan med fågelmålningar på väggarna och citat på marken. Tänker att Shakespeare nog hade rätt i mångt och mycket och skrattar lite för mig själv åt ett minne från platsen som dyker upp. Vandrar vidare, förbi välkända trädstammar och vattenpölar. Ser mig omkring och fyller kameran, inser att Norrköping faktiskt är väldigt fint. Det finns så mycket som jag gillar här och jag klarar mig ett år till. Men jag kan ändå inte förneka att benen längtar efter att gå på nya vägar. Tankarna drömmer om nya städer och jag vet att jag ska ta mig dit.

Kräftskiva

2011-08-23   kl. 02:22:18
I sommar har jag haft ett gäng av mina gamla gymnasieklasskompisar hemma i Norrköping över sommaren. Detta medförde startandet av den smått bisarra gruppen Disastergang där vi tillsammans genomfört ett antal aktiviteter. Lejonkungenfilmsmaraton, glassätande, cykling i bredd genom sommarnätter, utekvällar och andra upptåg har hunnits med, men nu när sommarlovet börjar lida mot sitt slut kände vi att vi behövde en ordentlig avslutning innan alla for åt olika håll igen. Därför anordnade vi en kräftskiva!
Så vi tog på partyhattarna, hängde upp girlangen, lade kräftorna på tining och plockade fram sallad, baguette, pajer och ost. Resten av kvällen fick bli en värdig avslutning på en underbar sommar med mitt fina, galna gäng! ♥

Dunkande hjärtan kvart över fem

2011-08-21   kl. 15:35:22
Igår dj:ade jag på Puls som är en av nattklubbarna här i Norrköping. Det var galet kul, mest för att det var så otroligt mycket folk där (proppfulla dansgolv är det allra bästa) och stämningen var på topp! Dessutom kom det fram några fina bloggläsare och hälsade också vilket alltid gör mig lika glad (och lite förvånad). Så himla kul att ni var där i alla fall! Det jobbiga är bara att man aldrig hinner prata särskilt länge eftersom man hela tiden måste vara fokuserad på att köra nästa låt och så, men den stund vi hann prata var i alla fall trevlig.

Ni som inte var på plats där kan få veta ungefär hur det lät på mitt dansgolv ändå för jag har satt ihop en liten playlist med sådant jag brukar spela. Det är mycket svensk pop, lite klassiker och indie. Här hittar ni listan!

Nittonde augusti

2011-08-19   kl. 22:09:09
Idag har jag ägnat några timmar åt att fota bilder som sen ska bli till skivomslag, ett mycket roligt uppdrag! Vi var på en gammal teater fylld med fina saker och ovan ser ni en liten tjuvkik på detaljerna. Jag hoppas och tror att slutresultatet kommer bli bra! Annars har jag mest ätit pulvermos och korv och tittad på regnstormen utanför fönstret. Ingen spännande fredag, men alla kvällar kan ju inte innehålla en blinkande strob och dansgolvsfeber...

Ella & Julia

2011-08-18   kl. 19:00:35
Jag och Ella har en vecka just nu där vi sysslar med hemliga kreativa projekt. När vi inte gör det så dricker vi kaffe (alfapets-E-muggen har äntligen fått en värdig användare), skrattar, lyssnar på skämsmusik, äter popcorn eller har små musikaliska shower med ukulele och kastrullock. Ibland tror jag att vi är världens underligaste duo!

Önskespellistor

2011-08-15   kl. 20:13:43
Förra sommaren hade jag en idé där ni fick önska teman på spellistor som jag sedan knåpade ihop. Det kunde vara en textrad, en bild, en plats eller något helt annat som fick stå för inspirationen. Jag valde sedan ut några av förslagen och skapade spellistor till dem. Nu tänkte jag att vi skulle göra en ny omgång med detta, så ge mig era önsketeman till en playlist så väljer jag ut några och delar sedan med mig av resultatet här!
bildkälla

Creative Camp

2011-08-15   kl. 00:17:34
Imorgon kommer min kära vän och klasskamrat Ella hit för att bo hos mig i ungefär en vecka. Vi ska nämligen ha ett litet creative camp innan skolan börjar. Det blir ett utmärkt tillfälle att göra kreativa saker tillsammans, känna sig redo inför skolstarten, dricka kaffe och skratta mycket. För att komma igång gjorde jag ett litet kollage med inspirationsbilder från min pinterest. Låt kreativiteten flöda!

bildkällor vänster: 1, 2, 3
bildkällor höger: 1, 2, 3, 4, 5

Milkshake

2011-08-13   kl. 12:15:17
Ibland undrar jag om det är någon förutom bloggare som ställer sig och mixar smoothies på morgonen. Gör någon så i verkligheten liksom? Nåväl, eftersom jag är bloggare tillhör jag kategorin av människor som plockar fram mixern i gryningen och sedan tar några estetiska foton på sin skapelse. Fast ska jag vara ärlig så är det här ingen smoothie, det är en milkshake. Jag hade visst ingen yoghurt hemma att mixa min krav-banan och mjölk med, så det fick bli vaniljglass istället och (hoppsan!) lite kolasås på toppen. Min dietiststuderande syster skakar säkert på huvudet nu men det är ju lördag idag och har man jobbat natt måste man ju få unna sig lite, visst? Min fantastiska skapelse avnjöts i alla fall i sällskap med den här sköna skivan från 1978 och sen var den morgonen startad på bästa möjliga sätt!

Blackbird

2011-08-12   kl. 13:55:07
Jag och Karin var ju ute och fotade i onsdagsblåsten och såhär blev resultatet. Foto och redigering av Karin.

GDK-guiden

2011-08-11   kl. 20:11:55
Kära vänner, bered er på det längsta blogginlägget i prickbloggens historia! Här är alla svar till de frågor ni ställde gällande min utbildning och hur det är att plugga på Linköpings universitet i Norrköping. Hoppas det reder ut alla eventuella frågetecken! För enkelhetens skull väljer jag att förkorta Grafisk design & kommunikation till GDK i frågorna och svaren.


ATT KOMMA IN


Hur kommer man in på GDK?
Eftersom GDK är en universitetsutbildning tar man endast in elever på betyg och inte arbetsprover. Man kan söka in på gymnasiebetyg utan komplettering, gymnasiebetyg med komplettering eller resultat från högskoleprov. Som jag förstått det tar man in ca en tredjedel av eleverna på deras högskoleprovresultat och i princip resten på gymnasiebetyg utan komplettering. Ett fåtal med komplettering tas också in.

Vilka poäng behövs?
När jag sökte och kom in år 2009 fanns inte hela systemet med meritpoäng så då var högsta resultat man kunde ha 20.0. Då krävdes det minst 18.21 för att komma in på gymnasiebetyg eller 1.2 på högskoleprovet. Jag har för mig att jag hade 19,78. I år verkar poängen ligga på 19.40 utan komplettering, 18.02 med och 1.2 på högskoleprovet.

Hur många tar man in?
Det finns 60 platser på programmet men som jag fattar det gör man alltid ett överintag och tar in fler, detta eftersom det alltid är några som hoppar av i början.

Krävs det några förkunskaper?
Nej, det som krävs är Grundläggande behörighet och områdesbehörighet 4 (engelska B, matematik C och samhällskunskap A). Dispens för matematik C för sökande med matematik B. Som jag förstår det behöver man alltså inte ha läst matte C så länge man läst matte B. Dessutom klarar man sig nog utmärkt med bara matte B-kunskaper för det är inte särskilt mycket matte någonstans. Jag hade inte direkt läst något med inriktning på design eller kommunikation innan utan kom direkt från gymnasiet där jag läste musik med yrkesinriktning. Visst finns det fördelar med att ha läst exempelvis media innan men det är absolut inget krav och man lär sig snabbt grunderna i början om man bara vill.


OM SJÄLVA UTBILDNINGEN


Vilka är det som går utbildningen?
I min klass finns det människor från i princip hela Sverige, både storstäder och småstäder är representerade. Åldrarna varierar också en del. Det finns en del som är över 30 och jag som började direkt efter gymnasiet är en av de yngsta med mina 21 år, men de flesta är någonstans mellan 20 och 30 kan man säga.

Hur är din klass?
Jag trivs superbra i min klass och gillar verkligen alla mina klasskamrater. Det är bra stämning på föreläsningar och lektioner och jag har verkligen fått många fina vänner.

Hur är andan mellan studenterna?
Linköpings universitet har Sveriges bästa studentmottagande och jag trivdes direkt när jag kommit på plats. Andan mellan alla studenter är väldigt god och i början finns många där bara för att du ska känna dig så välkommen som möjligt. Mellan de olika klasserna är det också bra anda tycker jag, även om man inte känner alla lika väl som de i sin egen klass. Man kan alltid fråga någon om man behöver hjälp och det är bra stämning mellan eleverna.

Hur lång är utbildningen?
GDK är en kandidatubildning på 180hp och man läser på heltid i tre år.

Vilket material behövs?
I skolan finns det två ganska stora datasalar med iMacs som är avsedda för oss GDK-studenter. Ofta finns det alltid någon ledig dator men i bråda tider kan det vara fullsatt 24/7. Jag tror att i princip alla elever har en egen dator också, väldigt många har laptops som de kan ta med sig. De flesta använder Mac men det är absolut inget krav. Det är mest att det blir enklare eftersom man jobbar på Mac i skolan och det funkar väldigt bra när man jobbar med just design. Jag köpte min MacBook Pro efter några veckor på GDK eftersom jag ändå behövde en ny dator och såg det som en bra investering. Utöver detta så måste man såklart ha vissa böcker. Vilken litteratur som behövs får man reda på vid varje kursstart och det är bra att försöka skaffa dessa böcker så fort som möjligt. Ofta kan man köpa av eleverna i årskursen över eftersom man läser samma kurser och ofta har samma litteratur.

Vilka kurser läser man?
GDK är en ganska bred utbildning och man läser en mängd olika kurser, ett flertal av dem är inriktade på kommunikation och design - så som typografi & layout, marknadskommunikation, online-produktion, förpackningsdesign, visuell retorik och digital bildhantering. Utöver det tillkommer kurser som immaterialrätt, företagsekonomi, konstvetenskap, retorik och vetenskaplig metod. Under utbildningen finns också en del valbara kurser där man kan välja vad man vill rikta in sig på mer. Alla kurser man läser hittar ni på hemsidan.

Kan du ge exempel på några uppgifter?
Nu, efter två år och inne på det tredje, har det ju hunnit bli en hel del olika uppgifter, men jag kan ta och ge några exempel. Under första året fick vi göra en del photoshopuppgifter där man bland annat skulle redigera en porträttbild på sig själv till en 90-årings utseende. Man skulle också klippa in sig i en historisk bild. Vi hade några uppgifter i layout och typografi där man fick göra foldrar, tidningsuppslag, loggor, annonser, affischer osv. Utöver detta hade vi också projektarbeten i grupp där vi fick jobba med ett riktigt företag och ta fram trycksaker åt dem. Under andra året fick vi bland annat producera och spela in vår egna film. Vi hade också en kurs i varumärkesbyggande där vi fick bygga vårt egenpåhittade varumärke från grunden. Sedan har det blivit en del rapportskrivande, kampanjpåhittande, undersökande och designande genom terminerna.

Hur ser en vanlig dag på GDK ut?
För att använda mig av en klyscha; ingen dag är den andra lik! Det är faktiskt sant och det är det jag gillar så mycket med att plugga, för det är faktiskt väldigt variationsrikt och ofta flexibelt. Vissa dagar har vi föreläsningar från 8 till 17, det är vanligast i början av en ny kurs att man har mycket föreläsningar. Andra dagar är helt tomma på schemat men innebär att man kanske ska jobba med sin grupp i ett projekt, sitta hemma och läsa till någon tenta eller vara i macsalen och jobba i Photoshop till klockan tre på natten. Det är helt enkelt väldigt varierande vad man gör, men det är ändå heltidsstudier man sysslar med så man är upptagen med skolan i princip varje dag. Något de flesta dagar har gemensamt i alla fall är att jag skrattar mycket och dricker minst en kopp kaffe!

Hur är examinationerna?
Examinationerna ser olika ut beroende på vad det är för kurs man läser. Vissa kurser har enbart en stor tenta i slutet av kursen, andra kan bestå av en dugga (en mindre tenta) och en rapport som ska lämnas in. Ibland är det bara inlämningsuppgifter och ofta är det presentationer av något slag.

Vad är huvudinriktningen?
Huvudinriktningen är egentligen det som programmet heter, nämligen Grafisk design & kommunikation. Du får lära dig sådant du bör kunna som formgivare men också det du behöver veta som kommunikatör, projektledare eller produktionsansvarig till exempel.

Hur är utbildningen upplagd i teori vs praktik?
På schemat hittar man en del olika sorters aktiviteter och beroende på dess karaktär kan man säga att de är mer eller mindre teoretiska/praktiska. En föreläsning är exempelvis väldigt teoretisk där du sitter i en stor föreläsningssal och lyssnar och antecknar. Lektioner är mer avslappnade och kan ofta innefatta något praktiskt moment. Seminarier är ofta till för diskussioner och det krävs ofta att man studerat visst material innan. Sedan har man också laborationer (ja, det heter så på universitetet även om man inte sysslar med kemi och har labbrock på sig) där man nästan alltid sitter i macsalen (även kallat maclabbet av denna anledning) och jobbar rent praktiskt på dator. De flesta kurserna är en blandning av både teori och praktik, men jag tror generellt att det kan vara lite mer teori ibland jämfört med andra designutbildningar som inte ligger på universitet.

Har man någon praktikperiod?
Under fjärde terminen på utbildningen (dvs under våren i tvåan) så har man något som kallas för arbetsplatsförlagt projekt vilket är detsamma som praktik. Då får man vara på en arbetsplats i fem till sju veckor. Personligen tyckte jag att detta var väldigt roligt och utvecklande, det var kul att testa vad man lärt sig ”på riktigt”. Jag hade min praktik på SAS marketingavdelning i London.

Kan man åka iväg som utbytesstudent?
Ja, under femte terminen (på hösten det tredje året) finns möjlighet att göra en utbytestermin med någon av skolorna som Linköpings universitet har avtal med. Detta är ett begränsat urval och det finns också ett begränsat antal platser som man söker till. De länder som är aktuella nu tror jag är Kanada, Skottland, Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Kina och Italien. Ofta krävs det att man kan det språk som talas i det landet. Jag är inte superinsatt i detta eftersom jag inte sökt själv, men man får mer info allt eftersom.


OM LINKÖPINGS UNIVERSITET


Hur är skolans lokaler?
Campus Norrköping är det näst största campuset på Linköpings universitet och deras lokaler ligger väldigt centralt i Norrköping. I princip allt är helt nybyggt så det är väldigt fräscht och fint. Det finns många mindre klassrum och grupprum som man kan boka vid behov samt en mängd datasalar. Dessutom finns det ett ganska stort universitetsbibliotek och en cafeteria/restaurang. Det mesta man kan behöva hittar man på skolan och gör man inte det så är det väldigt nära till stan.

Hur många studenter finns det i Norrköping?
På campus Norrköping finns det ca 5 500 studenter.

Vad gör man i skolan mer än bara pluggar?
I Norrköping finns kårhuset Trappan där många av studenterna jobbar ideellt. På så sätt kan man lära sig något nytt och samtidigt ha väldigt roligt. Exempelvis kan man jobba som bartender, dj, entrévärd, kock eller med marknadsföring. Dessutom finns det väldigt många organisationer att engagera sig i på skolan. Jag själv var med i Tryckbar som är festeriet för GDK, vars uppgift är att se till att alla elever där har roligt, ordna fester, ta emot nya elever osv. I år ska jag vara med som skribent i tidningen som ges ut till alla studenter på tekniska högskolan på Linsköpings universitet. Vill man hitta på mer saker än plugga så finns det mycket att välja på!

Vad vet du om de andra utbildningarna?
Jag känner att jag har alldeles för dålig koll för att kunna ge något rättvist uttalande om hur de andra utbildningarna är. Men kika in på LiUs hemsida för där finns det mycket info och man kan också ställa frågor direkt till studenter.


OM NORRKÖPING


Hur är Norrköping som studentstad?
Något som alla mina klasskamrater från olika delar av Sverige sagt är att Norrköping är en väldigt fin stad. Här finns vattnet som rinner rakt igenom, många fina parker och grönskande alléer, gamla tegelhus, spårvagnar och vackra byggnader. Norrköping är väldigt smidigt på det sättet att det är lätt att ta sig överallt och det mesta ligger på nära avstånd. Här finns de flesta affärerna man behöver (och är man inte helt tillfredsställd så är det knappt två timmar till Stockholm) och det finns nästan alltid något att hitta på. Som studentstad tycker jag att det är en riktigt bra stad, jag kanske skulle tröttnat om jag gick en femårig utbildning, men tre år här klarar man lätt!

Hur är Norrköping vs Linköping?
I Linköping finns ca 20 000 studenter vilket är något fler än i Norrköping så givetvis händer det lite mer där. Men samtidigt ligger städerna så pass nära varandra att det inte är något problem att ta sig dit (Campusbussen går gratis däremellan på skoldagar) och vill man vara med på någon större fest där så är det inget problem. Jag kan nästan tycka att det är praktiskt att gå i Norrköping eftersom man inte försvinner i mängden på samma sätt här och uttråkad blir man ändå inte i första taget.

Är det svårt att hitta lägenhet i Norrköping?
Nej, inte särskilt skulle jag säga, verkligen inte om man jämför med exempelvis Stockholm. I Norrköping så har alla studenter bostadsgaranti vilket innebär att alla nya studenter är garanterade en bostad i korridor eller lägenhet senast från 1 september. Vill man inte bo i studentlägenhet är det relativt enkelt att hitta en vanlig lägenhet också, man kanske inte kan göra det direkt vid skolstarten men de flesta av mina vänner bor i egna lägenheter nu exempelvis. Jag har också en egen etta som jag fick tag på när skolan började.


VAD JAG SJÄLV TYCKER


Är du nöjd med din utbildning?
Ja, jag är väldigt nöjd hittills faktiskt. Mycket därför att jag själv valt hur jag vill se på min utbildning och vilka krav jag kan ställa på den. Jag ser det inte som en utbildning där jag går därifrån efter tre år och visar upp lite av vad jag gjort i skolan och sen får ett grymt jobb. Jag ser snarare min utbildning som ett ställe där jag får alla verktyg jag behöver och sedan är det upp till mig att göra något av dem. Det blir mycket vad man själv gör det till (som med nästan allt) och för mig har det här varit ett perfekt steg in i en bransch som jag vill jobba i i framtiden.

Har du någonsin ångrat dig?
Självklart har det funnits stunder då man undrat vad man håller på med och vad detta ska vara nödvändigt för, men så är det nog alltid någon gång vad man än väljer att studera. Då är det bara att bita ihop, peppa varandra och köra på. För sen när man står på andra sidan det där jobbiga inser man att det kanske var nödvändigt att lära sig för att man skulle kunna göra det där roliga efteråt.

Vilka kurser tycker du har varit roligast?
Jag har nog gillat de mer kreativa kurserna mest, såsom Typografi & layout, Manus, storytelling & copy och On-line produktion. Samtidigt tyckte jag att andra delen av kursen Grafisk profilering & varumärken var väldigt rolig och Konstvetenskap och visuell kultur som vi läste första året var väldigt intressant. Det finns mycket som jag gillat!


FRAMTIDEN


Vad kan man bli sen?
GDK är en väldigt bred utbildning och som jag skrev tidigare så tror jag det är mycket upp till en själv vad man vill bli. Men några exempel på yrken som ges är projektledare, produktionsansvarig eller formgivare. Detta innefattar ju väldigt mycket, alltifrån att jobba på ett tryckeri till att koda hemsidor till att illustrera till att anordna events, så vart man vill hamna sen får man nästan avgöra själv.

Vad vill du bli?
Denna eviga fråga som man ställt sig sedan man började lekis, vad ska man bli när man blir stor? Jag känner att mycket kommer nog framtiden få utvisa och det är svårt att från första början hamna precis där man vill vara. Men jag skulle gärna vilja jobba på en byrå och antingen inrikta mig mer på modern marknadsföring, gärna mycket med sociala medier och nytänk. Eller så vill jag jobba mer med varumärkesbyggande och varumärkesprofilering. Eller kanske något med bokstäver för det vore också hemskt roligt!

Hur känns framtiden?
Just nu känns framtiden spännande och lite stressig. Jag får 21-årskris och framtidsångest titt som tätt men försöker att ta en dag i taget och satsa på att göra det som jag tycker är kul. Jag tror allt kommer bli bra!


Några länkar

Gdk.nu
Programhemsidan på liu.se

Brasseriet

2011-08-10   kl. 22:49:38
Idag träffade jag Karin vid kvällskvisten. Först åkte vi till ett stort fält och fotolekte lite (vilket ni nog får se resultatet av någon annan dag).
Sedan gick vi hit, till Bagarstugans Brasseri & Bageri, även kallat Brasseriet.
Där satte vi oss ned vid ett bord och åt Norrköpings godaste caesarsallad. Inte för att jag smakat alla, men den här var riktigt god och väldigt stor så jag tror nog den är bäst.
Sedan satt vi kvar länge, länge och såg lokalen tömmas på folk. Vi pratade om sånt som bara vi kan prata om; som hur man fotar sig själv publikt med kamera på stativ utan att se konstig ut (det går nog inte) och om när man måste börja pensionsspara (inte än va?) och hur framtiden kommer se ut (ljus hoppas vi) och om tusen saker till.
När klockan blivit strax efter tio kramades vi hejdå och lovade varandra att ha ett nytt galet och kreativt Julia&Karin-möte snart igen. En fin kväll!

Rosa

2011-08-09   kl. 18:57:47
mockajacka från monki, grå t-shirt från zara, den rosa kjolen är hemmasydd och skorna är converse
Jag tänkte att den mest okreativa och tråkiga tisdagen behövde muntras upp med en riktigt rosa kjol. Det funkade väl ganska bra, men att göra-listan är fortfarande lång och viljan att sitta framför datorn (där allt som ska göras måste utföras) är inte riktigt närvarande. Dags att skärpa sig och bocka av några punkter nu!

Födelsedagspresenter

2011-08-08   kl. 21:18:30
Filip fyllde ju år förra veckan och jag lovade att ni skulle få se vad jag gav honom i present. Den stora saken han fick av mig var en konsertbiljett till Popaganda-festivalen, eller främst till Arcade Fire som spelar där och som råkar vara ett av hans favoritband, mycket passande! Jag fick dock smyga länge och försöka verka lite ointresserad när han föreslog att vi skulle köpa biljetter dit, men som tur var lyckades jag hålla honom från att göra det innan hans födelsedag.

Sen tyckte jag att det skulle vara kul att ge någon liten sak till och något med lite tid bakom, så då knåpade jag ihop detta: ett specialgjort kylskåpspoesi. Jag brukar nämligen skämta en del med Filip om att han gillar Plura och Ulf Lundell och jag själv tycker ibland att deras texter kan vara lite... speciella (ord som kvinnoskepp, rakbladsmusik och minkar förekommer helt naturligt då och då). Så därför printade jag ut och klippte ned två av deras låtar för att göra ett eget kylskåpspoesi, så han kan bygga sin egen låttext utifrån deras. Åtta meter magnettejp (världens bästa uppfinning!), några meter plastfilm och sisådär 300 klipp senare var det färdigt.

Lite mer sommar

2011-08-07   kl. 16:34:35
Det går inte en sommardag utan att jag tänker på den kommande hösten och vintern. Kalla mig pessimist men jag ser det hela som en sorts mental förberedelse. En förberedelse på att jag ska skiljas från sådant jag gillar allra mest, sådant som får mig att må bra. Ljusa sommarkvällar vid en sjö, picknickfiltar i gräset, att dricka öl på en uteservering under ett träd, äta glass till middag, andas in en luft fylld av sol och salt, bara ben och sandaler, att cykla upp och ned för Norrköpings gator på natten, att vakna av solen som fyller hela rummet med ljus, roadtrips mot okända mål, solstolar vid havet, färska bär och grönsaker, solblekt hår och brunbrända armar, sommarregn mot rutorna, grillos över hela villaområden, färskpotatis, semesterdagar utan planer, att inte frysa ett endaste dugg, färska skaldjur, båtfärder på havet, spontanitet, skratt, värme. Allt.

Jag har redan nu påbörjat min överlevnadsplan för vintern. Hur jag ska spara varenda liten krona och sedan, när det är som allra värst, resa bort till solen. Om så bara för några dagar. För hur ska man annars stå ut? Om det blir en såndär 20 grader kallt med massor av snö-vinter i år igen, en sådan som varar från december till mars. Nej, det får det inte bli. Och alla ni som längtar efter höst och stickade halsdukar och koftor. Ta det lugnt, åtminstone en månad till. Hösten kommer snart ändå och den kommer vara en halv evighet och ni kommer ha gott om tid att spatsera runt i era höstoutfits med kängor och kappor, jag lovar. Men nu kan vi väl bestämma att det ska vara sommar lite till? Bra, tack! Nu ska jag ut och andas lite sommarluft.

Smultronstället II

2011-08-06   kl. 17:05:26
Idag var det Filips första hellediga dag på sisådär 25 dagar så det firade vi först med en lång sovmorgon och sedan tog vi bilen till Söderköping och Smultronstället. Andra besöket för min del i år och Filips första.
Glass-peppad tjej! Glass är ju då det godaste jag vet, alla kategorier tror jag. Det och lax!
Efter lite köande fick vi ett bord och beställde och bara några minuter senare stod glassarna på bordet. Filip tog en Big Apple. Med äpplen och kanel och massor god glass till.
Medan jag slog till på en Twin Peaks med dubbla glasskålar. Riktigt god och mättande!
Tjugo minuter efter denna bild togs infann sig en enorm glasskoma som sitter i än. Nu väntar jag på att den ska lägga sig så jag kan knyta på mig springskorna och ta en liten tur runt strömmen. Ha en fin lördag!

Frågor om min skola

2011-08-05   kl. 18:06:08
Jag har fått en del frågor om vad jag pluggar bland kommentarerna den senaste tiden och jag tänkte att jag skulle ta och svara på dem alldeles snart. Men innan gör det så tänkte jag fråga er om det är något särskilt ni undrar över gällande min utbildning (Grafisk Design & Kommunikation), Linköpings Universitet (kanske inte kan svara på allt, men lite) och Norrköping som studentstad? Alla frågor som rör detta kan ni ställa i det här inlägget så ska jag ordna ett svarsinlägg snart med allt ni behöver veta. Fråga på!

For love

2011-08-05   kl. 11:20:53
Ibland händer det att man hittar något som bara träffar mitt i prick och fyller en med inspiration. Precis så var det när jag hittade fotografen Nirrimi Hakansons bilder. De andas så mycket kreativitet och känsla och jag kan inte låta bli att bli avundsjuk på det faktum att en 18-åring kan vara så otroligt duktig och begåvad. Om jag hade ens hälften av hennes fotokänsla och kunskap skulle jag vara otroligt tacksam. Nu får jag nöja mig med att inspireras istället och det är väl också rätt okej.

Alla foton av Nirrimi Hakanson ur bildserien For Love.

Kolmårdens djurpark

2011-08-04   kl. 15:10:50
Igår var det dags för en riktig semesterutflykt så jag och Stina tog bussen till Kolmården. Där mötte vi upp snälla Malin som i vanliga fall jobbar i djurparken men som idag lovat oss fribiljetter och en heldag i parken. Pepp!
Det skulle visa sig bli en dag med många djurbilder i kameran. Vi började hos björnarna.
Barnens lantgård blev en av mina favoriter. Här kunde man klappa minigrisar, får och getter.
Och skogshundarna var otroligt söta, särskilt ungarna!
Vi hälsade på hos snöleoparderna som såg lite sorgsna ut, kanske saknade de kylan i den 25-gradiga värmen. Många av djuren var lite svåra att se under dagen eftersom det var så varmt och de höll sig i skuggan. Så några bra tiger- eller tapirbilder blev det tyvärr inte, men det kan man ju förstå.
Vidare i parken hittade vi berg- och dalbanan Delfinexpressen som min gamla klasskompis Albin stod och körde. Och så åkte vi sjörövarskeppet som fick det att kittla lite i magen.
Marine World var nog en av mina favoritdelar i parken för allt är pastelligt och fint och man får känslan av att befinna sig på den amerikanska kusten.
Vi åt mat på Sting Ray's Grill. Laxspett med fransk potatissallad, gott!
Sedan hälsade vi på sälar och pingviner i Brådjupet.
Och fick se en sälshow och lära oss mer om djuren.
En av Kolmårdens nyheter för i år är linbanan Safari där man åker i liftkorgar och får se massor av djur.
Malin (med fin rosett i håret)
och fina Stina beundrar utsikten.
Hjortar, lejon, giraffer, björnar, zebror, lamadjur  och älgar var några av de många djuren vi såg där uppifrån.
Sedan blev det glasspaus med världens största mjukglass med karamellströssel på.
Och under tiden tittade vi på schimpanser och gorillor.
Mot slutet av dagen hade vi bara savannen kvar och sedan var det dags att åka hemåt igen. Det var en riktigt rolig och mysig dag i djurparken och jag tyckte nästan att det var ännu roligare nu än när man var liten! Kolmårdens djurpark är definitivt värt ett sommarbesök om man har vägarna förbi.

Filips födelsedag

2011-08-03   kl. 18:38:24
Idag fyller världens finaste Filip 25 år och det firas ju såklart. Jag började i morse med uppvaktning på sängen i form av paket (vad de innehöll kanske ni får reda på lite senare) och Eriksson-släktens klassiska födelsedagslåt. Sedan har födelsedagsbarnet tillbringat några timmar på jobbet men nu återupptas firandet och en god middag väntar. Vädret är verkligen på vår sida och det ser ut att bli en riktigt fin kväll!

Forest party

2011-08-02   kl. 00:44:36
Vad ska man ha måndagskvällar i augusti till om inte mysiga fester i kanten av skogen? Ikväll bjöd Karin in till ett Enchanted Forest Party vilket råkade vara en mycket trevlig tillställning. Jag hade fullt upp med att äta av allt gott som det bjöds på och glömde nästan bort att fota, men några bilder har jag i alla fall.
Man fick göra sina egna s'mores med grillad marshmallow, choklad och kex.
Runt om var det utbrett massor av mjuka filtar att sitta på
och i träden hängde ljusslingor och papperslyktor.
Runt elden satt folk och grillade marshmallows och banan med choklad i. Och så fanns det muffins och nybakt bröd och hemgjord saft också. Allt man kunde önska sig!
Vi satt där tills mörkret börjat lägga sig och klockan närmat sig midnatt. En mycket trevlig kväll!

Jag fick också äran att göra en spellista till kvällen och den kan ni få ta del av här! Den heter just Enchanted forest party innehåller en del banjo, munspel, gitarr och spring i benen-pop, sånt man gillar helt enkelt!

RSS 2.0