Om dåtid, nutid och framtid

2012-01-30   kl. 21:59:28
Nu har det kommit ännu ett nummer av Lithanian, tidningen för alla studenter på tekniska högskolan på Linköpings universitet där jag sitter med i redaktionen. Den här gången är det min tredje krönika som publicerats och jag tänkte att ni i vanlig ordning skulle få ta del av vad jag skrivit, så här kommer den!

Om dåtid, nutid och framtid
- Eller; Det var faktiskt inte bättre förr

Det var bättre förr. Exakt hur många gånger har vi inte hört den trötta frasen? Och hur många gånger har vi inte själva råkat uttala den? Det här evinnerliga tjatet om att någon annan tid, någon annan sak och någon annan situation tydligen var så mycket bättre, jag har fått nog nu. Varför ska vi hylla dåtiden och längta tillbaka när det ändå är omöjligt för oss att ta oss dit? När vi har hela livet fyllt av en helt opräglad framtid och en nutid som är påverkbar på mängder av sätt.

Jag menar inte nu att ni ska uppsöka närmaste inredningsaffär för att införskaffa varsitt exemplar av en snidad träfigur som bildar orden ”Carpe Diem” och som ni sedan spikar upp på er vardagsrumsvägg. Eller gå till en tatuerare och skriva det permanent på foten eller varför inte svanken med typsnittet Lucida Handwriting. Nej, det kan ni gärna låta bli, den uttjatade shabby chic-klyschan kan vi gömma i förrådet. Men, bakom dessa ord ligger trots allt ändå ett budskap som kan få följa med oss även efter år 2006.

För oavsett vilket årtionde vi befinner oss i kommer situationen att se likadan ut. Vi kommer bara kunna påverka vår nutid och vår framtid. Sluta därför att bittert blicka bakåt. Ta in det nya! Och visst, det blir ett himla liv varje gång Facebook byter layout och man hatar allt nytt och konstigt men ge det två veckor. Förändringar sker förhoppningsvis av en god anledning, även om vi kanske inte märker det direkt. Låt det nya få ta plats och se till att påverka det själv.

För varför romantiserar vi egentligen dåtiden så mycket? Varför skrockar vi om att ”det var bättre förr” och ”när jag var ung då minsann...”? Kanske beror det till stor del på vårt fantastiska selektiva minne. Det som gör att vi bara minns goda saker och förtränger allt det negativa som en händelse innebar. För varför skulle det annars födas mer än ett barn i de flesta familjer? Och varför skulle man annars åka på fjällsemester flera år i rad, fastän det är både trångt, dyrt och kallt?

Ett typiskt det var bättre förr-exempel utspelar sig varje år kring den första december. Då märker jag hur de flesta i min generation alltid måste hävda sig och gnälla på årets julkalender. ”Det var minsann bättre på min tid” muttrar de bittert och vet ni vad? Det kanske var bättre julkalendrar i början av 90-talet och visst, Disneyfilmerna var också roligare då. Men det beror inte på programmen, det beror på att man själv var sju år och i målgruppen. Programmen skapades ju för att passa barn i den åldern och då är det väl självklart att man tyckte det var bättre då än vad man gör idag?

Trots att vi nog förstår denna insikt tror jag att det kan vara svårt för oss att sluta hävda att vi minsann hade det bättre på vår tid. På samma sätt som ens föräldrar hävdar att när de var unga, då var det mycket bättre. Då rökte man inomhus, lyssnade på samma knastriga album i flera år och fick brevväxla för att hålla kontakten. Det låter ju fantastiskt! Inte sant? Nej, vi kanske måste inse att världen inte ser likadan ut nu som den gjorde då och att var tid har sin sak. Att vi nu måste släppa taget om romantiseringen av just vår tid och vår barndom.

Det är inget fel med att minnas men när det övergår till ältande och bitterhet är det dags att tänka om. Vem vet hur lång tid vi har kvar? Enligt mayafolket tycks det ju vara knappt ett år, även om jag med stor övertygelse tror att vår tid på jorden ska bli längre än så. Hur många år eller dagar det nu än kvartstår så hoppas jag att vi inte tillbringar dem med att sakna dåtiden. Det som var förr kan vi inte längre styra, låt oss därför lägga det bakom oss. Låt oss fokusera på den tid där våra möjligheter finns. På nutid och framtid. På vår tid.

Söndagsklädd

2012-01-29   kl. 15:26:00
Idag ska vi ses med släkten och gå ut och äta födelsedagsmiddag för att fira min farbrors fru som fyller år. Vad passar då bättre än att ta på sig söndagsblusen med krage, knappar och volanger? Fint och propert som bara den! Jag hittade den på Monki här om dagen och beslutade mig för att genast ta den i mina ägor. Nu blir det snart plankstek. Hoppas att ni har en fin söndag!

Pannkaksfrukost

2012-01-28   kl. 14:53:42
Idag lagade jag amerikanska pannkakor till frukost. Det är lite min specialité kan man säga och det finns få saker som smakar så bra en lördagsmorgon som just pannkakor med jordgubbar, chokladglass och kaffe till.

Receptet hittar ni här!

Frågor & svar del I

2012-01-27   kl. 00:38:24
Jag lovade ju er svar på alla frågor idag och eftersom det blev så många så delade jag upp dem i två delar och sedan i mindre avsnitt, lite efter tema. Här kommer första delen!

Om städer runt om i världen, men Norrköping i synnerhet, och om min utbildning

Vad tycker du om Linköping?
Nu är jag ju ingen expert på Linköping eftersom jag är bosatt i Norrköping (även om jag pluggar på Linköpings universitet, fast i Norrköping, lite krångligt det där). Men det jag vet om Linköping är väl att det är en mellanstor svensk stad, ganska vanlig skulle jag säga. Dock bor det mycket studenter där på grund av universitet så det är en ganska livfull stad på så sätt. I grunden är ju Linköping mer en akademikerstad jämför med Norrköping som är en arbetarstad, men det märks nog inte lika mycket längre som det gjorde förr. Linköping är en stad som många trivs i tror jag. Det ligger rätt bra till i Sverige, nära till många storstäder, och är en ganska stor och fin stad själv.

Vilket är ditt favoritställe i Norrköping? Både platser utomhus och något fint café.
Jag älskar att gå längs med strömmen när jag går promenader, det är verkligen fint med allt vatten i staden. På sommaren sitter jag gärna på Trädgårn på deras uteservering under några träd med ett gäng vänner. Det mysigaste fiket är nog Kafé Kuriosa som är helt inrett i äkta mormorsstil och där man får påtår på kaffet och kan äta massor av goda kakor. Annars är Bagarstugan (och hela området Knäppingsborg som det ligger i) en favorit hos mig. De har underbart kaffe och gigantiska kanelbullar.


Skaldjurssallad på Trädgårn en solig majkväll

Hur kom det sig att du valde att plugga just i Norrköping?
När jag slutade gymnasiet hade jag en liten aning om vad jag ville göra, men jag var inte helt säker. Jag ville testa att läsa något inom grafisk design i alla fall och jag visste att det fanns en utbildning här. Därför började jag plugga här i Norrköping, för i fall det skulle vara helt fel för mig skulle jag inte vara så långt från "mitt gamla liv" eftersom jag är född och uppvuxen här. Men nu gick det ju alldeles utmärkt på utbildningen så det problemet slapp jag.

Vilket är det bästa resmålet i världen?
Nu har ju jag sett långt i från hela världen, det finns så många platser kvar som jag skulle vilja besöka, men jag antar att jag får svara utifrån de jag sett. I så fall är jag hemskt förtjust i den brittiska kusten, både Brighton och de små städerna på kusten i Cornwall föll mig i smaken. En av de europeiska huvudstäderna som jag gillar är Barcelona. Och tja, jag är nog svag för det mesta som ligger vid havet helt enkelt.

Brighton

Ifall du inte fick bo i Sverige var skulle du bo då?
Någonstans där det är lite varmare! Jag vet inte exakt var dock men som jag sade ovan så gillar jag ju havet, så i någon fin kuststad kanske. USA vore intressant men jag vill inte bo där hela livet tror jag, landet i stort stämmer inte riktigt överens med mina grundvärderingar.

Kommer du alltid att bo i Norrköping?
Nej, det hoppas jag verkligen inte! Jag vill se mer av världen än så. Min plan är faktiskt att flytta till hösten när jag är färdigutbildad och allt, men vi får se vad som händer!

Vad har du för tips att ge till en blivande högskolestudent i Norrköping? Som ny i staden, var ska man bo, var ska man fika, var dansar man till bästa låtarna och hur lång tid och hur mycket kostar det att ta sig till Stockholm?
Jag gav en del Norrköpingstips ovan men här kommer några till. Det finns ett gäng studentboenden som är mer eller mindre bra, sedan är det också ganska lätt att få tag på mindre lägenheter här än i många andra städer. De flesta av mina vänner bor faktiskt i egna lägenheter. Var man dansar till de bästa låtarna beror nog på tycke och smak, men jag skulle rekommendera Hugo & Karateklubben. Stockholm ligger knappt två timmar bort med bil/buss och lite kortare med tåg. En SJ-biljett kostar väl sisådär 150 kr och en bussbiljett runt 100 kr.

Vad kommer du kunna få för jobb med din utbildning?
Min utbildning är ganska bred så beroende på vad jag väljer att rikta in mig på så kan jag få en hel del olika jobb. Men för att ge några exempel så kan min utbildning leda till jobb som antingen projektledare, produktionsansvarig eller formgivare på reklambyrå, marknadsavdelning, tryckeri, pr-byrå, eventföretag, tidningsredaktion mm.

Jag skrev en mer utförlig guide för ett tag sedan med massor av information av min utbildning som ni kan hitta här.


Om att dj:a

Hur gör man för att få börja spela skivor? Och hur fungerar det med utrustning? Fixar man sånt själv, är det svårt och sådär?
Jag har skrivit en liten dj-guide där jag beskriver lite mer utförligt hur jag gick tillväga, men det hela är ju väldigt individuellt. Mitt tips är att ta kontakt med någon som kan lära dig grunderna, har man ingen kompis så finns det kurser att gå också, leta efter det! Sedan när du lärt dig och känner att du är redo att spela så kan du kontakta olika uteställen och se om de är intresserade. Se till att vara tydlig med vad du spelar, skicka med en mix eller playlist och visa vem du är. Utrustning ordnar alltid stället jag spelar på med, den jag använder är inte superavancerad, de flesta spelare är ganska lika.


Jag vid ett av mina dj-tillfällen

Vad är ditt värsta dj-misstag?
Jag har ingen riktigt bra story även om jag såklart gjort en miss någon gång. Dock minns jag en kväll när det regnade och stormade som bara den här i stan och strömmen plötsligt gick för några sekunder. Då blev det lite svettigt...

Var du hittar dina låtar, alltså köper du musiken eller laddar du ner från typ gratis mp3-sidor?
Många nya låtar hittar jag på exempelvis hypem.com som är en riktigt bra sida. Annars brukar jag köpa från iTunes store eller få från vänner.

Sjukling

2012-01-25   kl. 12:42:41
Jag har gått och blivit sjuk vilket var en hemskt dålig idé. Förkylning och feber var ju inte alls vad jag ville ha den här veckan men det är väl bara att härda ut och vila. Jag försöker i alla fall att kurera mig med popcorn, isglass, te och ipren vilket funkar ganska bra. Så idag ska jag ta mig till skolan för att vara med på några möten och en laboration, det finns liksom inte tid att missa det.

Förresten, i morgon tänkte jag svara på frågorna i frågestunden så har ni något mer ni undrar över får ni passa på nu att ställa er fråga!

Romantiken

2012-01-23   kl. 23:56:07
Tomas Andersson Wij har varit en av mina favoriter sen... tja, ett bra tag tillbaka i alla fall. Jag minns att jag såg honom live första gången sommaren 2008 och sedan en gång till våren 2010. Han har skapat sig en liten plats i mitt musikhjärta med sin röst & sitt gitarrspel, sina mjuka melodier och sina mitt i prick-texter. Åtskilliga är gångerna som jag somnat till tonerna av Vi är värda så mycket mer och att färdas i bil på snabba vägar med Blues från Sverige är ren perfektion. Nu har Andersson Wij släppt sitt nya album Romantiken och jag är sådär nyfiket glad på att hitta nya låtar att somna, vakna, skratta och färdas till. Hittills gillar jag det jag hört väldigt mycket och jag ser verkligen fram emot mars då jag ska få uppleva ytterligare en konsert med honom. Det var nämligen en av Filips julklappar till mig, en ypperligt bra present!

Lite mera Åre

2012-01-22   kl. 19:27:25
Här kommer lite fler bilder från vår lilla semesterresa till Åre. Det blev några fina dagar fyllda med snö, dans, nyponsoppa, after-ski, bad & bastu, goda middagar, drinkar, pannband, rosiga kinder och mängder av skratt! Nu är jag hemma igen och det är dags att ta tag i skolan (kanske sista terminen någonsin?!), jobbande och se till att få lite ordentliga rutiner. Puh!

Frågestund

2012-01-18   kl. 16:20:17
Hej! Nu när jag är i Åre och lite halvt frånvarande här från bloggvärlden tänkte jag att vi kunde passa på att ha en frågestund. Så undrar ni något om min utbildning, mitt dj:ande, min favoriträtt eller något helt annat är det bara att passa på!

Hej från Åre

2012-01-16   kl. 19:37:48
Hej! Här kommer hälsningar från Åre. Vi bor mitt i Åre by i ett härligt furuparadis i bästa fjällstil. Det är lite trångt men framför allt mysigt! Vädret är lite sisådär med någon plusgrad men annars är allt toppen. Nu har vi precis ätit tacomiddag och snart väntar en cocktailkväll. Hoppas att allt är fint med er!

Lördagsfrukost

2012-01-14   kl. 12:09:35
God morgon! Nu har jag ätit en god lördagsfrukost och denna hektiska dag är igång. I morgon bär det av till Åre för några dagars skidsemester så idag står planering, förberedelser och packning på schemat. Det är mycket som ska hinnas med så det är dags att jag sätter fart. Vi hörs!

Tre rosa saker

2012-01-13   kl. 02:47:50
De snart överblommade tulpanerna i mitt fönster.
Jordgubbssmoothien jag drack till frukost idag.
Min favoritparfym (jag tror jag är inne på åtminstone min femte flaska nu), det här är verkligen Julia-lukten.

Min kamera

2012-01-11   kl. 18:44:34
Jag fick en fråga om vilken sorts kamerautrustning jag har och nu när jag hämtat ut mitt nya objektiv på posten tänkte jag presentera vad jag fotar med. Själva kameran är en Nikon D60 som jag haft sedan 2009. När jag fick den följde det med ett kitobjektiv som är ett Nikon AF-S DX 18-55 3,5-5,6G VR. Med andra ord ett helt okej zoomobjektiv med autofokus och vibrationsreducering som jag använt flitigt. Sedan köpte jag obejktivet Nikon AF 50 1,8D som är ett fast objektiv på 50 mm som jag också använt en del. Det är ett objektiv med stor bländaröppning på 1,8 vilket gör att det går att använda även i ganska dåligt ljus. Nackdelen med det är att det inte går att autofokusera med det kamerahus jag har, så det gäller att vara stadig på handen och ha ganska mycket tid för att hitta rätt manuell fokus. Jag vet dock att det finns andra varianter på detta objektiv som funkar med autofokus för D60 så det kan vara värt att satsa på. 50 mm är ju i närmsta laget för porträtt tycker jag, men det funkar bra för att fota mat, olika detaljer och så. Mitt senaste objektiv är ett Nikon AF-S DX 35 1.8G som också är ett fast objektiv. Det är ett 35 mm-objektiv så man kommer inte riktigt lika nära som med 50 mm vilket kan vara skönt. Dessutom har det autofokus och även detta en stor bländare på 1,8 vilket gör att jag tror att det kommer blir ett bra vardagsobjektiv som passar i de flesta situationer.

Utöver detta så har jag en liten fjärrkontroll som är bra att använda när man fotar själv och vill stå både bakom och framför kameran. Den har jag köpt på ebay vilket var väldigt billigt. När jag inte fotar med systemkamera så blir det oftast iPhonen som används. Jag tycker den fungerar helt okej för att vara en mobilkamera och 8 megapixlar är ändå hyfsat bra. Men samtidigt märker jag stor skillnad på hur bilderna blir, så alltid när jag ska fota "på riktigt" så föredrar jag systemkameran såklart.


före och efter redigering

Jag redigerar alla mina bilder i Photoshop, ibland mer och ibland mindre. Hur jag gör är väldigt olika från bild till bild, mycket kommer jag på genom att bara prova mig fram. Men det vanligaste är att jag använder mig av olika adjustments layers (kommer tyvärr inte ihåg vad det heter på svenska) och några av dem jag använder mest där är curves, levels, brightness/contrast, hue/saturation, photo filter och color balance.

Det var nog allt om min kamera och dess tillhörigheter. Har ni några fler frågor är det bara att ni ställer dem i kommentarsfältet så ska jag försöka svara!

Prickig kjol

2012-01-10   kl. 16:48:18
Hej hopp! Så här ser jag ut idag, prick-Julia i prick-kjol såklart! Kjolen kostade mig 20 kr på Hela människan men då när jag köpte den var den lång och ganska ful. Bara att ta fram sax och symaskin alltså och kapa bort 70% av tyget. Jag är långt ifrån någon expert på att sy men tycker det är kul ändå. Jag kan egentligen inga "regler" utan gör allt på känn, provar lite, klipper lite, nålar lite och sen syr jag. Och oftast blir det ju faktiskt rätt bra!

Förresten, om någon skulle undra. Collegetröjan är Filips och kommer från H&M (tror jag) och timglashalsbandet har jag fått i present, men jag har för mig att det är köpt på Urban Outfitters.

Emmylou

2012-01-10   kl. 00:52:22
Emmylou är andra singeln från First Aid Kits nysläppta album The Lion's Roar. Jag har ännu inte hunnit lyssna in hela albumet men jag hoppas och tror att det är lika bra som alltid. Det är något med deras gitarrspel, fantastiska stämsång och perfekta enkelhet som gör att jag alltid gillar det jag hör. Sedan att videon till den här låten är så mysig med filtar, sand och kalifornisk sol gör det hela ännu ett snäpp bättre.

Januarihelg

2012-01-08   kl. 20:45:15
Häromdagen tog jag en promenad i solen och fångade en del av de motiv som finns mellan mitt hus och universitetsområdet. Något som är väldigt typiskt för Norrköping är gamla industribyggnader med skorstenar, mycket tegel och såklart de klassiska gula färgen.

Resten av helgen har också varit lugn med bokläsning, flera goda middagar, sovmorgnar, soliga promenader, lite shopping och serietittande. Rätt så bra för att vara i mörka januari måste jag säga. Nu sitter jag och lyssnar igenom massor av gamla Beyoncé-album, nyheten om hennes och Jay-Z's nyfödda dotter gjorde mig sugen på att yla med i några gamla hits. Hoppas att er helg har varit fin!

Anno 1882

2012-01-05   kl. 21:11:18
Vid mitt senaste besök på second hand-affären Hela Människan var jag tvungen att plocka med mig denna bok hem. Inte så mycket för dess innehåll utan mest för att den hade en sådan fin klassisk pärm och att den är 130 år gammal men ändå väldigt välbevarad. Det är så kul med gamla böcker för de känns verkligen som ett genuint hantverk och de har en helt annan karaktär än en billig pocket. Nu funderar jag på om jag ska låta den stå som den är i bokhyllan eller om jag ska göra något kreativt med den så den får synas lite mer. Vi får väl se!

Tristess vs. Inspiration

2012-01-04   kl. 20:07:54

Jag är en hopplös person. Jag går hela hösten och längtar efter ledighet och tid. Tid att läsa böcker, se på tv-serier, pyssla och bara ta det lugnt. Men sedan när den där tiden väl är här så drabbas jag av tristess-panik efter bara några dagar. Jag måste ha något att göra, något planerat varje dag, för alla dessa tomma och lediga dagar gör mig lätt så uttråkad. De första dagarna på det nya året har alla varit fyllda av denna tristess. Alla jullovsbesökande vänner har redan lämnat Norrköping och klasskompisarna har ännu inte hunnit vända tillbaka från julledigheten. Egentligen hade jag planerat att resa iväg utomlands nu några dagar, men på grund av vissa tråkiga omständigheter blev inte det heller av...

Så jag går mest omkring här hemma och gnäller och väntar på att något roligt ska dyka upp. Och jag vet att saken är som sådan att när man väl börjar göra roliga saker och återfår sin inspiration och kreativitet, så föds det också ny. Så min plan just nu är att jag ska försöka tvinga mig själv att hitta inspiration igen för att på så sätt få lite roligare. Jag började med att beställa hem ett nytt objektiv till min kamera som förhoppningsvis kommer snart. Och sedan fortsatte jag med att hämta saxen och ett gäng gamla tidningar. Nu ska här minsann kreativiteten lockas fram! Har ni några bra tips på hur man kan inspireras? Dela hemskt gärna med er i så fall, det kan vara allt från tumblr-länkar till utflykter. Tack!

Nyårsafton

2012-01-01   kl. 18:50:33
Här kommer några bilder från gårdagens nyårsfirande. Vi träffades först hemma hos Filips mamma och lagade middag tillsammans, hon, Filip, Jacob och jag. Sedan åt vi trerätters där och hade det mysigt innan vi fortsatte nyårsfirandet med fest och bubbel på tolvslaget. Nu är det 2012 och vi har ett helt nytt spännande år framför oss!

RSS 2.0