Jullistan

Igår bakade jag och Filip lussekatter hela kvällen. Tre stora plåtar med guldgula, fluffiga saffransbullar blev det och jag har en känsla av att de kommer vara slut innan första advent så goda som de är. Att baka lussekatter var en av sakerna jag verkligen ville hinna med nu innan jul. Jag har nämligen gjort en lång lista på allt jag vill göra för att komma i riktig julstämning och jag tänkte att jag skulle dela med mig av den här.
 
Sjunga julsånger
Att få skråla med i O helga natt eller stämma upp i Jul, jul strålande jul ger ju den där fantastiska julkänslan som man inte kan vara utan.
 
Gå på glöggfest
Glögg är gott och fest är kul, då måste ju glöggfest vara en given succé!
 
Köpa en riktig gran
En äkta julgran vill jag ha i år. Förvisso en lite mindre variant eftersom våra 36 kvm är ganska begränsade på utrymme. Men ändå, något grönt och grandoftande som möter en när man kommer hem, det måste jag ha!
 
Julpynta massor
Jag tänker liksom olika teman i varje rum. Många mysiga lampor, glittriga renar, julkulor och adventsljusstakar.
 
Fixa julkort
Ett riktigt cheesy julkort med mig och Filip i stickade tröjor och snirklig text tänkte jag ordna. Det är ju trots allt bara jul en gång om året...
 
Handla julklappar
Nej, det är inte särskilt mysigt att stressa runt på stan i för varma kläder bland mängder av folk och dragspelsspelande tomtar, men det är ändå något visst med att julhandla. Att hitta den där perfekta julklappen till någon och gå hem med händerna fyllda av påsar.
 
Plantera hyacinter
Jag älskar lukten av hyacinter och förhoppningsvis lyckas jag få fram några levande lagom till jul. Håll tummarna!
 
Baka pepparkakor och garnera
I år ska det ätas pepparkakor för hela slanten. Med mögelost på (galet gott!) eller bara vanliga. Några med kristyr på måste jag göra så klart men vi får se om tålamodet räcker till att bygga ett pepparkakshus, förra året höll jag på att bli vansinnig på väggarna som bara föll ihop.
 
Se ett luciatåg
Få saker ger mig så mycket julkänsla som lucia. Det är nog vinterns finaste högtid och ett högtidligt luciatåg hör liksom julen till.
  
Äta julbord
Jag älskar att äta julbord! En hård drillning sen tidig uppväxt har gjort mig till något av en julbordsexpert. Minst fem tallrikar ska man äta, absolut inga blandningar av sill och revbensspjäll på samma fat och åtminstone en kvart mellan varje varv för att undvika extrem matkoma.
 
Göra egna julklappar
Vad är bättre än att pyssla ihop lite fina presenter? Egenknåpade klappar är alltid roligast att både ge och få.
 
Slå in julklappar
Det här med julklappsinslagningen är inget jag vill hafsa ihop kvällen före julafton. Nej, jag gillar att tänka i tema. Förbereda med fina papper och snören, printa etiketter och dekorera med små detaljer.
 
Se på julkalendern
Mysteriet på Greveholm är en av mina favoritjulkalendrar så jag hoppas självklart att årets uppföljare håller hög standard. Nog för att jag inte riktigt hör till målgruppen längre och därför inte kommer vara lika såld, men det ska ändå bli kul att se!
 
Baka julgodis
Polkagriskola, knäck, marsipanfigurer, ischoklad, lakritskola, rocky road… Det finns hur mycket gott julgodis som helst som jag vill hinna med att baka.
 
Se A Charlie Brown Christmas
Det här är en av mina favoritjulfilmer som gjordes för snart 50 år sedan men fortfarande känns aktuell. Den handlar om Charlie som tröttnar på att julen bara handlar om kommersialism och istället vill hitta den rikta meningen med den. Kombinationen med 60-tals pasteller, Snobben och Vince Guaraldis juljazz är perfekt.
 
Lyssna på julmusik
Jag håller ständigt på att skapa den perfekta jullistan med mängder av julmusik. För mig så gör det inte så mycket om julmusiken är lite för mycket, lite klistrig och lite dålig. Är det någon gång om året man ska lyssna på klyschig musik med bjällror så är det ju nu.
 
Äta skumtomtar
Skumtomtar är det godaste julgodiset av dem alla. Jag kan äta hur många som helst utan att tröttna!
 
Vara ute i snön
Jag hoppas på en riktigt snöfylld december så man kan hinna med att åka pulka och skidor, ha snöbollskrig, bygga snögubbar och göra snöänglar.
 
Vad vill ni göra innan jul? Har jag missat något viktigt? Säg till i så fall!

Stockholmshelg

Helgen sa pang bom krasch och så var den slut innan den ens hade börjat. Men en visit till Stockholm hann jag med och den var mycket fin! Trängsel på stan längs med julpyntade gator, en utsökt middag på Wagamama, drinkar i meterlånga sugrör hemma hos Sara och sen skratt och dans i en vindsvåning någonstans i Gamla stan. En långsam frukost på söndagen, julmusiklyssnande och prat hela förmiddagen, middag på Vapiano, promenad från Kungsholmen till Djurgården och till sist helgens höjdpunkt: Bo Kaspers Orkester på Cirkus. Det var en magiskt bra konsert, jag är verkligen så nöjd. Och Bo Kaspers måste vara ett av Sveriges bästa band! För er som är sugna på att lyssna lite dem så har jag gjort en spellista som jag kallar Det bästa med Bo Kaspers Orkester.

En spellista för november

Musiklyssnande i november tenderar att antingen bli tjuvlyssning av julmusik eller stämsång med akustisk gitarr. Det är så lätt att falla in i det där lite dystra och höstmysiga och sen har man svårt att ta sig därifrån. Men jag tycker att man ska lyssna på lite mer glad musik även fast mörkret har sänkt sig över landet så därför knåpade jag ihop en ny spellista. Den innehåller ganska många peppiga låtar och en del lite lugnare. Stora delar av listan består också av svensk musik (det finns ju så himla många bra artister som kommer härifrån) och sen kunde jag inte låta bli att avsluta den med en riktigt fin klassiker. Vilken det är får ni höra om ni lyssnar! Listan heter Det händer ju att solen skiner fastän det är november och ni hittar den här.