Första advent

Första advent
Äntligen första advent! Jag har ägnat helgen åt julpynt, hyacintplantering och saffransbiscottibak, det är ju ändå julstöket som är det mysigaste med den här tiden. Och idag firade jag advent lite extra med risgrynsgröt och lussekatter till frukost innan jag tände första ljuset i min adventsstake.
 
Första advent
Detta år blev det en enkel och hemmasnickrad variant. En loppisfyndad bricka, fyra formar för ljusen, lite fuktig mossa och så glitterrenen på plats. Mer krångligt än så behöver det faktiskt inte vara och med tanke på allt annat julpynt som jag klämt in på mina 31 kvadrat så räcker det mer än nog.

Lussekatter

Lussekatter
Förra helgen satte jag en gyllengul deg på jäsning med målet att baka lussekatter. Degen växte, jag knådade loss och resultatet blev gott, men långt i från vackert... Utan att skryta skulle jag vilja hävda att jag är hyfsad när det kommer till matlagning och bakning, att följa recept brukar jag ha lätt för och det jag rör ihop blir ofta bra. Men lussekatter, det är nog inte alls min grej...
 
Lussekatter
Lussekatterna ville nämligen inte alls bli sådär fint S-formade utan resultatet påminde mer om någon slags lusseknubbsäl... Som tjocka, otympliga små korvar lade de sig envist på plåten samtidigt som mina konditordrömmar gick upp i rök. Lussekatten på bilden är definitivt ett av de finare exemplaren om vi säger så.
 
Lussekatter
Så efter att ha kämpat med att forma tjugo stycken gav jag upp och gjorde vanliga snurror med vaniljfyllning av resten av degen. Mycket enklare och faktiskt lite godare också, om ni frågar mig. Tur att det är insidan som räknas!

Julbord med Briska

Julbord med Briska
Igår mötte jag upp Karin i Gamla Stan och vi promenerade tillsammans mot Riddarholmen. Där väntade varm cider, brinnande eldar och tända julgranar.
 
Julbord med Briska
Sedan fick vi kliva in på Gamla Riksarkivet och slå oss ned vid dukade bord. Vi hade nämligen blivit inbjudna till julbord av Briska för att fira lanseringen av deras nya cider Candy Apple.
 
Julbord med Briska
En bar av det mer ambitiösa slaget stod uppdukad i vårt rum, bra inspiration till framtida julfester!
 
Julbord med Briska
Längs väggarna fanns böcker och massor av Strindberg-lampor. Tror du någon märker om jag tar en? frågade jag Karin, men jag lät bli och höll mig i skinnet.
 
Julbord med Briska
Vi fick en presentation av den nya cidern och sedan rullade en stadig ström av olika drinkar och shots gjorda med den in under resten av kvällen.
 
Julbord med Briska
Som tur var hade vi ju ett rejält julbord att äta till. Julbordet på Gamla Riksarkivet är komponerat av Christian Hellberg och Niklas Ekstedt och det var verkligen fullt av goda saker!
 
Julbord med Briska
Min första tallrik med sill och lax. Det fanns en confiterad lax som var helt magisk och bara smälte i munnen, kommer drömma om den hela december...
 
Julbord med Briska
Den här drinken med honungswhiskey och cider var en av mina favoriter, mycket god!
 
Julbord med Briska 
Julbord med Briska
Jag och Karin hamnade vid ett mycket bra bord med Frida, Linn, Caroline och Angelina. Så kul att lära känna nya bra personer och prata om sådant som bara bloggare kan snöa in på.
 
Julbord med Briska
Efter en till omgång av julbordet med favoriter som Janssons frestelse, nystekta köttbullar, rökt renhjärta och brysselkål med bacon fick vi bege oss in till rummet med stort R: godisrummet!
 
Julbord med Briska
Där fanns allt man kunde tänka sig: chokladpraliner, pepparkakshus, ris ala malta, polkagrisar... allt!
 
Julbord med Briska
Och trots extrem mättnad så lassade man ju på en del, hehe.
 
Julbord med Briska
Sedan satt vi kvar och pratade tills de tände i taket och då promenerade vi tillbaka mot Gamla Stan genom ett kvällsfint Stockholm. Tack för en supertrevlig kväll och för ett mycket gott julbord. Årets första men definitivt inte sista!