Fredagslistan

2015-10-30   kl. 18:09:59

kickbike1. Hur gammal är du?
Tjugofem.

2. Hur gammal känner du dig?
Igår när jag hittade en gammal godis på mitt köksgolv och utan att bry mig, plockade upp den och åt, så kände jag väl mig ungefär som sju år… Men annars känner jag mig ganska mycket som tjugofem. Liksom lite vuxen på låtsas med fast jobb, sparande på banken och sjukvårdsförsäkring men utan direkta planer på att bilda familj, inget fast boende och en ganska lugn inställning till det mesta.

3. Var bor du?
Just nu på Kungsholmen, vid Thorildsplan för att vara exakt. Men snart får jag nycklarna till min nya lägenhet i Skärmarbrink (ett stenkast från Globen). Även om själva flyttprocessen är rätt seg så ska det bli superkul att få inreda en ny lägenhet och jag hoppas verkligen att jag kommer trivas.

4. Vad har du gjort i dag?
Jobbat, druckit kaffe, ätit blomkålssoppa, tagit en AW-öl. Sen har jag inte hunnit så mycket mer…

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Vår och sommar! Våren för att man då har allting framför sig, det där pirret när de första varma solstrålarna träffar ens hud, doften i luften… Sommaren för att den är bäst! Man är ledig, vädret är förhoppningsvis bra och nätterna känns oändliga.

café kitsuné 6. Är du beroende av någonting?
Kaffe, älskar kaffe! Kanske socker, men kämpar på att inte äta det så ofta på vardagarna, desto mer på helgerna. Och definitivt internet. Det märker man ju så fort man kommer utomlands bortom wifi och 4G… Vill vara uppkopplad jämt!

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?
1. Jag har aldrig färgat eller tonat håret. Är generellt väldigt icke-experimentell med mitt hår, har haft lite lugg och kortare längder men i stort sett ser det mer eller mindre likadant ut genom åren. Jag kommer därför aldrig göra ett sånt där ”mitt hår genom åren”-inlägg som andra bloggare, pga skulle bli supertrist.

2. Jag har bara tre gångtempon: snabbt, jättesnabbt eller det-ser-dumt-ut-snabbt. Jag KAN inte gå långsamt, jag tycker det är sjukt jobbigt. Istället plöjer jag fram längs trottoarerna i superfart, helst med armarna helt still, pekandes rakt nedåt. Det ser inte klokt ut, jag vet.

3. Jag tycker att nötter är ganska överskattat och gillar egentligen bara jordnötter, pinjenötter och cashewnötter. Skulle aldrig köpa en påse med naturgodis på lördagen - det är ju inte riktigt godis!

8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Jag har varit så sjukt sugen på att åka till L.A. igen ett tag nu, så det hade varit kul. Annars trivs jag bra i Stockholm just nu. Oktober här har varit så fint.

9. Vad är du på för humör just nu?
Fredagspapp! Vaknade upp och var glad och liksom lite pirrig. Längtar tills ikväll då jag ska äta middag med några kompisar och dricka vin.

godis 10. Vilket är ditt favoritgodis?
Surt och sött! Riktigt bra lösviktsgodis är det bästa.

11. Vilken är din favoritaffär?
& Other Stories pga allt är fint där inne, ner på minsta lilla tvål liksom.

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Kväll, helt klart. Jag älskar att vara uppe sent och pyssla med olika projekt. Och det bästa som finns är långa sovmorgnar.

13. Har du blivit sydd någon gång?
Ja, på insidan av läppen när jag tog bort en liten cysta. Syns typ ingenting idag, tyckte mest det var kul att säga att jag hade ”opererat läpparna” minns jag, hehe.

pappa, sintra - lissabon 14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Min pappa flyttade sin jobberedskap (då han måste vara tillgänglig och på plats i Norrköping) nästa helg för att kunna hjälpa mig att flytta. Så snällt. ♥

15. Är du blyg?
Lite kanske, fast jag tycker jag blir bättre med tiden. Som människa är jag ofta ganska reserverad i början när jag lär känna nya personer, men efter ett tag har jag inga problem att ”köra på”. Därför säger många att deras första intryck av mig sällan stämmer med hur jag är egentligen och det är nog sant.

16. Vad heter du i andranamn?
Hanna och Kristin. Blir jag författare någon gång ska det stå ”Julia HK Eriksson” på omslaget, tycker det känns mycket tuffare att slänga in lite initialer sådär.

17. Vill du gifta dig?
Med rätt person, vid rätt tillfälle - JA! Det kommer ju ändå vara ens livs bästa fest, vad är bättre att fira än kärlek liksom?

18. Har du något smeknamn?
Julle, Jules Julle-Bulle… Har förbjudit alla utom mina föräldrar att kalla mig ”Jullan” för det låter som jag är ett litet barn.

Lista från Flora.


Att hitta ett hem

2015-10-29   kl. 07:13:00
För två veckor sedan satt jag här i Stockholm, på jakt efter en ny bostad och en hopplös känsla inom mig. Alla, ja exakt alla, jag pratade med sade "det ordnar sig Julia, jag lovar" och visst, jag vet ju att det gör det, på ett eller annat sätt. Men samtidigt är jag en sådan person som inte kan slappna av och ta det helt lugnt förrän jag vet att saker är lösta och det gärna i god tid. I vilket fall, igår kunde jag ändå pusta ut. Bostadsjakten är löst för stunden och ett nytt kontrakt är påskrivet.
 
Denna gång har jag lyckats få tag på ett förstahandskontrakt (yey!) men ett korttidskontrakt. Det gäller som minst i 3 månader och som längst i 4 år - jag hoppas ju så klart på en så lång tid som möjligt. Anledningen till att det inte är något vanligt kontrakt är att min lägenhet fungerar som evakueringslägenhet när hyresvärden renoverar sina fastigheter och de som bor i renoveringshusen måste flytta tillfälligt. Med andra ord håller jag dubbla tummar för att alla eventuella renoveringar ska skjutas upp länge, länge och att ingen ska vilja bo i just min lägenhet... Men äsch, nu tänker jag inte oroa mig för renoveringar, händer det så får det vara ett senare problem. Över till det riktigt roliga istället: inredning!
 
Lägenheten jag flyttar in i är en tvåa på 52 kvm och helt omöblerad. Jag har i nuläget inte en enda egen möbel här i Stockholm (utöver ett mycket litet soffbord) och allt som fanns i min lägenhet i Norrköping har sålts. Det lär med andra ord bli en luftig lägenhet... Men mycket luft och yta innebär också att man kan drömma ganska fritt. Och i brist på realism och tillgång till att visa upp lägenheten ännu tycker jag vi svävar iväg i Pinterest-inspirationens ljuva värld! För att det här inte ska bli världens längsta inlägg tänker jag dock att vi delar upp det lite och så hoppas jag att ni kan stå ut med en del inredningsinspiration här på bloggen de närmsta dagarna.
 
Vi börjar i det större rummet som jag tänker får bli kreativt/socialt rum, typ som ett vardagsrum men utan någon superstor soffa och tv-bänk. Jag är ju nämligen inte alls någon tv-person utan tycker det är riktigt trist att se på film och serier, dessutom är ju tv-apparater sällan särskilt snygga... Istället vill jag ha platser för kompisar och besök att hänga på plus mycket utrymme där jag kan vara kreativ. Typ en massa förvaring för pysselgrejer, en moodboardvägg och kanske ett skrivbord att sitta vid. Ett rum som inspirerar en till att skapa och ha kul helt enkelt!
 
soffor
Min drömsoffa just nu är en två- eller tresits-soffa, helst i mörkblå eller rosa sammet. Fatta vad fint! En sån där liten puff vid sidan av vore också snyggt.
 
fåtöljer
Och ett par sådana här stolar/fåtöljer i skinn som bara blir finare med åren. Tyvärr känns det som de är hiskeligt dyra just nu, men det var ju dröminredning vi pratade... 
 
förvaring
Förvaringsmässigt gillar jag både öppna hyllor mer stängda lösningar. Det är ju snyggt med lite öppna hyllplan så man kan låta alla sina fina saker komma fram men samtidigt är det skönt att kunna stänga in allt krafs också. Här tror jag att en kombination blir bäst!
 
skrivbord
När det gäller skrivbord och arbetshörna lutar det nog åt att jag hämtar upp mitt gamla skrivbord från Norrköping som jag tycker väldigt mycket om, jag tror det kommer passa in. Annars är det alltid fint att bygga in arbetsplatsen lite och så gillar jag den där korkväggen som blir en superstor moodboard.
 
övrigt
Som bonus finns det några fina saker som vore snyggt och kul att ha. Typ en drinkvagn, en stor matta, massor växter och fina tavlor på väggarna. Dessutom har jag en öppen spis i lägenheten som tyvärr inte fungerar men som jag tänker kan bli riktigt mysig att samlas kring ändå. Vi får se hur jag ska lösa det, kanske med en massa ljus bara? Nu längtar jag efter att få nycklarna och sätta igång!
 
PS. Alla bilder finns länkade här.

Vegetarisk pyttipanna

2015-10-28   kl. 07:25:00
vegetarisk pyttipannaMan kan ju få kämpa lite med associationerna när man hör "det blir pyttipanna till middag". Mina första tankar går nämligen till såndär fryst pyttipanna på påse med mosiga potatiskuber och små grårosa bitar av oidentifierbart kött. Men när jag kom på att jag skulle laga pyttipanna här om dagen bestämde jag mig för att göra en riktigt god variant som kunde ändra mina associationer något. Jag tror att jag lyckades, eller det blev i alla fall himla gott!
 
vegetarisk pyttipanna
Hela poängen med pyttipanna är ju att man ska ta vad man har hemma, dela i småbitar och lägga i en stekpanna. Med andra ord kan man ju tycka att det är lite överskattat med recept på en sådan enkel rätt men eftersom min blev så god tänker jag bjuda er på det ändå.
 
Till två stora portioner använde jag: 6 potatisar, 2 morötter, 1 polkabeta, 10 champinjoner, 8 små buketter blomkål, ½ rödlök, lite torkade trattkantareller, 1 vitlöksklyfta, 1 näve hackad persilja, 2 ägg (till servering) och rapsolja att steka i.
 
vegetarisk pyttipanna
Själva tillagningen är bara: skala, tärna och steka. Jag började med potatis, morot och polkabeta som jag stekte tillsammans i en panna. I min andra panna fräste jag champinjoner och blomkål med en vitlöksklyfta och torkade trattkantareller. När den första pannan började bli klar hade jag också i skivad rödlök som fick stekas glansig. Efter att alla ingredienser blivit lagom mjuka blandade jag samman innehållet i båda pannorna och öste på med persilja samt smakade av med salt och peppar. Till sist serverade jag allt med ett nystekt ägg på toppen. Lätt som en plätt och hur gott som helst!

And all above you is just the blackness, darling

2015-10-27   kl. 07:14:00
and all above you is just the blackness, darling
 
Låt mig presentera den första av era önskespellistor. Valet landade på Filippas titelförslag "And all above you is just the blackness, darling" som jag sedan valde att tolka. Temat blev ganska lugnt och drömmigt men med någon slags rymdig och lite futuristisk känsla. Jag tycker den passar extra bra på kvällarna nu när det mörknar riktigt tidigt. Hoppas att ni också gillar den och särskilt du Filippa! Här hittar ni hela spellistan om ni vill lyssna.
 
Låtar: 01. Sigur Rós - Ba Ba 02. Titiyo - 13 % 03. Explosions in the Sky - Your Hand in Mine 04. Joan Baez - Diamonds and Rust 05. Susanne Sundfør - Darlings 06. Jonathan Johansson - Psalm noll noll 07. Wet - You're the Best 08. Per Störby Jutbring - Goodnight Tuxedo Sam 09. Richard Youngs - Soon It Will Be Fire

Monday motivation 23

2015-10-26   kl. 07:12:00
less inspiration, more self-creationOm förra veckans Monday Motivation var lite deppigare och mer fokuserad på problemlösning så får denna bli peppigare. Just nu har jag nämligen ett sådant fint litet kreativitetsflow i kroppen - ni vet när man bara vill skapa någonting. Det kliar i fingrarna av pyssellust och jag gör listor i huvudet över nya projekt.
 
Om den här kreativitetskänslan gick att spara på burk så skulle den säkerligen säljas dyrt. Jag skulle gärna ha några på lager när inspirationen tryter, men det funkar ju tyvärr inte så. Nyckeln för mig är dock ofta att bara börja skapa. Inspiration i all ära, men det är först när jag väl sätter igång med skapandet rent fysiskt som idé på idé burkar födas. 
 
Sedan tar ju den här kreativitetskänslan tyvärr sällan hänsyn till tidpunkter och timing - av någon anledning panikattackerar den ofta mig efter klockan 23 och skapar ett plötsligt behov av att vara vaken hela natten. Nu är ju det inte alltid rimligt, men ibland måste man bara låta känslan få ta den tiden och sätta igång. Det handlar kanske inte om stora nattliga projekt, men kan man göra något litet är man förhoppningvis väl igång och kreativiteten finns kvar där även morgonen därpå. Det är i alla fall min förhoppning att jag ska vakna med samma fina känsla som nu och fler roliga idéer att ta tag i. Nu ser jag fram emot en kreativ vecka, hoppas att ni också får det!
 
 

Olafur Eliasson

2015-10-25   kl. 17:19:21
olafur eliassonFörra söndagen mötte jag upp Fredrick och Karin för att gå till Moderna Muséet. Typiskt bra söndagsaktivitet.
 
olafur eliasson
Just nu pågår nämligen utställningen Verklighetsmaskiner med Olafur Eliasson där. Den består till stor del av olika installationer som använder sig av ljus, vind och vatten och bygger mycket på det betraktaren ser när den upplever konstverket. Med andra ord är det inte helt enkelt att låta några enkla bloggbilder beskriva utställningen men jag försöker ändå.
 
olafur eliasson
 
olafur eliassonFontänen stod i ett helt mörkt rum där ljus blinkade i hundradels sekunder så varje gång man fick syn på den såg den annorlunda ut. Ett av mina favoritverk var också den med alla halva glasklot, så fint.
 
olafur eliasson
Jag gillar verkligen utställningar där besökarna får interagera med verken och där de ändrar form hela tiden. Därför föll Verklighetsmaskiner mig precis i smaken. Har ni vägarna förbi borde ni absolut göra ett besök!
 
olafur eliasson
Allra häftigast var rummet med monofrekvenslampor i gult som gjorde att man såg allt i svartvitt (fast med gul som bottenfärg istället för vitt). Så häftigt och  svårt att återge, men som ni kan se på Karins ansiktsuttryck var det blandade delar fascination och rädsla.
 
olafur eliasson"Hur ser det ut i kameran då?! Är det svartvitt där också?"
 
olafur eliassonUtställningen är ganska stor men väldigt rolig att gå igenom, så jag rekommenderar den varmt! Till er som är under 30 kan jag passa på att tipsa om ett medlemsskap i Moderna Muséets vänner. Det kostar bara 250 kr, vilket man sparar in om man tänkt gå dit två gånger eller fler. Förutom gratis inträde får man också gå före i kön, lite rabatt i shoppen och restaurangen, gratis inträde på andra museum samt deras tidning och lite annat. Sjukt värt! Mvh ej sponsrad men mycket peppad medlem.

Sopp-anatomi

2015-10-21   kl. 07:40:00
Att soppor är bästa höstmaten är väl knappast något revolutionerande statement i bloggvärlden, men under de senaste månaderna har jag faktiskt lyckats fintrimma och optimera mitt sopprecept. Så numera är soppor min bästa vegetariska/veganska go-to-rätt som ofta är klara på en kvart. Dessutom går receptet att variera lite efter vilka ingredienser man har hemma och resultatet blir alltid bra! Tricket är att dela upp ingredienslistan i olika sektioner och sedan välja en eller kanske två från varje rad som passar bra ihop.
 soppa
 
Bas:
Gul lök // schalottenlök // röd lök // vitlök
Rapsolja // kokosolja // olivolja // smör
Buljong // fond
 
Grönsaker:
Sötpotatis // butternutpumpa // morot & potatis
 
Kryddor:
Chili // ingefära // örter // citrus
 
Avrundning:
Kokosmjölk // crème fraîche // grädde
 
Topping:
Koriander // fetaost // nötter // pumpakärnor // örter // turkisk yoghurt
 
Exempel ett:
Bas: schalottenlök + smör + grönsaksbuljong
Grönsaker: butternutpumpa
Kryddor: ingefära
Avrundning: kokosmjölk
Topping: persilja
 
Exempel två (på bilderna):
Bas: gul lök + rapsolja + grönsaksbuljong
Grönsaker: sötpotatis
Kryddor: lime
Avrundning: crème fraîche
Topping: koriander + fetaost
 
soppa
 
Själva tillagningen sen är också väldigt enkel och i princip identisk varje gång:
Börja med att hacka lök och fräs i olja. Skala och dela grönsakerna i tärningar, ju mindre desto snabbare koktid. Täck grönsakerna med vatten och smaksätt med buljong eller fond. Låt koka tills grönsakerna mjuknat. Smaksätt då med dina kryddor och häll i det som rundar av din soppa. Koka upp igen, ta sedan soppan från spisen och mixa. Smaka av och krydda mer vid behov. Servera till sist med valfri topping och något gott tillbehör om du önskar.
 
Tada! Världens enklaste och smidigaste sopprecept. Några exakta proportioner finns inte riktigt men använd ert sunda förnuft och smaka er fram så lovar jag att det blir bra. Bon appétit!

Hemliga skolklubben

2015-10-20   kl. 07:32:00
hemliga skolklubben
 
Här sitter jag och försöker se cool ut i min pälsjacka men egentligen är jag alldeles pirrig i kroppen. Som ni trogna prickbloggsläsare vet så var jag dj en gång i tiden (typ 2009 till 2012) och spelade skivor nästan varje helg. Sedan flyttade jag till Stockholm, skaffade mig ett heltidsjobb och lade spelandet på hyllan. Men på torsdag är det dags igen! Då ska jag damma av mina gamla dj-kunskaper och ställa mig bakom mixerbordet på Kåken. Som tur är har jag min vän Philip bredvid mig som kan se till att jag inte missar cue-knappen eller spelar på fel kanal... Dessutom har jag tvingat halva min bekantskapskrets att komma dit som support och nu tänkte jag så klart bjuda er också. Själva eventet heter Hemliga Skolklubben och riktar sig kanske främst till sådana som pluggar, men ja, alla får komma! Vi håller på från 19 till 22 och det är 23-årsgräns i dörren. Här hittar ni eventet! Och hörrni, kikar ni förbi så lova att säga hej. Puss!

Monday motivation 22

2015-10-19   kl. 09:10:56
en sak i taget
 
Hej, det är måndag. Jag började dagen med att gråta. För att jag inte har någonstans att bo. För att jag ringer mina föräldrar för sällan. För att jag hatar hösten, vintern, mörkret, kylan. För att jag inte begriper mig på kärlek. För att jag inte tränar så ofta som jag borde. För att jag såg en bild på en gammal man som stod ensam och körde radiostyrd bil. För att jag vill köpa en biljett till Puerto Rico och fly från allt. För att jag saknar mina syskon. För att jag vill vara bäst på jobbet. För att sjukdomar finns. För att jag känner mig som en låtsas-vuxen. För att det finns människor som har det tusen gånger värre än jag.
 
För jag vet, mina problem är värdsliga. De går över. Det handlar mest om att andas. Lugnt och sansat. Och att ta en sak i taget. En sak i taget. En sak i taget... Det får bli veckans ledord.

En inblick i vecka 42

2015-10-15   kl. 23:32:41
Den här veckan har jag:
 
ernst kirchsteiger  kokosmjölksoppa
 
Fått följande råd av Ernst Kirchsteiger: "Om man kramar sina gäster snabbt och varmt och liksom drar dem in i hemmet, så märks det inte om man har det lite stökigt i hallen." Helt enligt min filosofi ändå.
 
Ätit tisdagsmiddag på Papà Italiano. En delad anipasti-tallrik och en himmelsk pasta carbonara som var så stor att jag omöjligen kunde äta upp den. Gå dit om ni gillar italiensk mat. Bonuspoäng för att de spelar upp repliker ur Gudfadern på toaletten.
 
Lagat Saras kokosmjölksoppa. Med massor av vitlök, chili, lime, koriander, ingefära och citrongräs. Så enkel och god och vegansk till och med - det är ju perfekt!
 
Avbokat alla mina planerade träningspass. Hann inte, orkade inte och hade ingen lust var mina halvhjärtade ursäkter. Ibland funkar det bara inte. Men på söndag ska jag visst springa ett lopp, förvisso till förmån för UNHCR så då är inte tiden i alla fall inte det viktigaste. Spring ni med vettja! Man kan göra det var som helst och väljer själv hur mycket man vill skänka.
 
apple + guld  räkor
 
Fått en guldfärgad iPhone 6s från jobbet. Älskar den och kameran är SÅ mycket bättre än den på min gamla 5s. Dock måste jag flytta mitt abonnemang från Telia (som jag haft sedan jag var 13 år) till Telenor (som jag har noll relation till). Får behålla mitt gamla nummer men har ändå separationsångest på grund av någon slags varumärkeslojalitet. Sån tönt ändå.
 
Frustat och kämpat med lägenhetsjakten. Jag vet inte vad som är värst - all den tid som letandet, skrivandet, ringandet tar eller all den ångest jag känner när jag tänker på december och juletid och att jag inte alls vet var jag ska bo då…
 
Haft räkmacka som matlåda. Douchenivå 100 på den alltså. Men på söndagskvällen orkade jag inte laga mat och ville ändå unna mig något gott så då köpte jag baguette, aioli och ett kilo räkor. Och eftersom jag var själv gick ju inte allt åt på en kväll utan det blev en svinlyxig måndags-matlåda istället.
 
Köpt en mörkblå fuskpälsjacka. Jag ville ha en knäpp och lite rolig höstjacka och kunde helt enkelt inte stå emot den. Känner mig som en fashionabel version av Cookie Monster i den - mode när det är som bäst!

Favoritingredienser

2015-10-14   kl. 22:21:16
Det finns vissa ingredienser som jag alltid har hemma i kylskåpet, utan dem blir det liksom ingen matlagning. Dessutom sätter de smaken på de flesta av mina maträtter och gör dem extra goda. När jag fotade kom jag fram till sex olika favoriter, men så fort jag började skriva det här inlägget dök det så klart upp fler. Aja, med dessa kommer man väldigt långt i alla fall!
 
lök
Lök - nästan alla middagar börjar ju med att man hackar lök känns det som. Vitlök, gul lök och rödlök är tre sorter som jag alltid har hemma.
 
chili
Chili - kombinerar man löken ovan med finhackad röd chili har man en bra start till en god pastasås eller en gryta.
 
ägg
Ägg - min inställning till ägg är väldigt tudelad. Ibland tycker jag det är hur gott som helst och ibland kan jag nästan bli illamående av tanken på att äta kokt ägg. Det blir liksom för... äggigt. Därför gillar jag inte äggröra eller omelett, men däremot smakar det utmärkt i pasta carbonara, pannkakor eller bara stekt med lös gula.
 
citron & lime
Lime & citron - det här är inte bara bästa drinktillbehöret (förutom is) utan också perfekta smaksättare i mat. Lime slinker ner i nästan alla mina asiatiska rätter och citronen i de italienska. Dessutom gillar jag att man kan använda både skalet och saften.
 
parmesan
Parmesan - med en bit parmesan i kylskåpet och spaghetti i skafferiet kan man alltid slänga ihop en cacio e pepe, Italiens motsvarighet till mac 'n' cheese. Dessutom blir nästan alla rätter godare med lite parmesan på toppen.
 
mjölk
Mjölk - sist men inte minst: ekologisk mellanmjölk. Utan den, inget gott kaffe. Och inte heller några frukostpannkakor...
 
Förutom de här sakerna så har jag gärna en massa kryddor, buljong, färska örter, oliv- och rapsolja, smör, balsamvinäger, konserverade tomater, bönor, matvete, pasta, risottoris och annat hemma. Men ni fattar, det skulle blivit världens längsta inlägg! Vad klarar ni er inte utan?

Monday motivation 21

2015-10-12   kl. 22:44:02
be who you needed when you were younger
 
Av många kloka råd jag läst så är det här nog ett av mina absoluta favoriter. Kanske för att det är så självklart på något vis. I jakten på att lista ut vem man ska vara, vad man ska göra och hur det ska gå till så är det väldigt lätt att tappa bort sig. Men bara genom att tänka på vem man själv behövde när man var yngre, tror jag att man kommer väldigt långt.

För det finns något fint med att hjälpa yngre människor. I förra veckan var jag på en föreläsning som ett kvinnligt nätverk höll i. På scenen satt fyra kvinnor som alla jobbar inom reklam-, design- eller tech-branschen och berättade om sina historier och sina liv. Det var så oerhört inspirerande att höra om hur just de hamnat där de var idag och vad som lett till dessa val. När jag satt där och lyssnade tänkte jag först att oj, vad skönt det skulle vara med en mentor som kunde ge en alla de där kloka råden och komma med smarta tips. Och sedan, tänk den dagen då jag själv får vara där och inspirera andra yngre människor med min resa.
 
Kanske gör jag det redan idag, om så på en väldigt liten nivå. Men om inte annat så ska jag hädanefter sträva ännu mer efter att vara just den där personen som en sextonårig Julia hade efterfrågat. Det tror jag är ett bra mål och ett sätt att bli en ännu bättre person. Vad tror ni?

Sökes: lägenhet i Stockholm

2015-10-11   kl. 23:14:45
flytta
 
Vissa blogginlägg avskyr jag att skriva. Det här är tyvärr ett sådant...
 
Idag vaknade jag tidigt för att vara en söndag – utvilad och på gott humör. Jag hade bestämt mig för att storstäda min lägenhet och var redo att sätta igång direkt. För även om det bara är 21 kvadrat så tar det sin lilla tid. Hyllor ska dammtorkas, skåpsdörrar gnuggas, dammsugaren swishas runt och alla golv tvättas med grönsåpa. När jag äntligen var klar och till och med hade avkalkat kaffebryggaren slog jag mig ned framför datorn, öppnade mina meddelanden och möttes av en mycket dålig nyhet. Jag måste flytta. Lägenheten som jag varsamt söndagsstädat och polerat ned till minsta golvlist kommer snart vara ett minne blott...
 
Stockholms bostadmarknad är rent utsagt ett helvete. Ändå har jag lyckats ha hyfsad tur och klarat mig bra varje gång, förhoppningsvis även denna. Att köpa en lägenhet är i nuläget omöjligt för mig. Det spelar ingen roll att jag har fast anställning, bra lön och besparingar på banken när det är närmare en halv miljon i kontantinsats som krävs och bostadsmarknaden skenar värre än någonsin. Så i väntan på fler dagar i bostadskön och ännu fler tusenlappar på sparkontot är det andrahandskontrakt som gäller.  
 
I december måste jag flytta ut ur min nuvarande lägenhet och då behöver jag ett nytt ställe att ställa mina saker på. Helst en etta eller möjligtvis en liten tvåa till och med. Centralt belägen eller längre ut på någon av tunnelbanans linjer, det spelar ingen större roll.
 
Som hyresgäst är jag en utmärkt person, rent av exemplarisk om jag får säga det själv. Jag har sedan 2013 fast anställning som copywriter på en reklambyrå i centrala Stockholm och betalar min hyra på pricken den 25:e. Jag röker inte, har inga husdjur och min inredningsstil är modern, uttänkt, skandinavisk… ja, riktigt fin faktiskt. Vill du ha intyg på allt detta (utöver bilderna i bloggen) ställer mina tidigare hyresvärdar gärna upp som referenser.
 
Lägenheten jag flyttar in i kan vara helt, delvis eller inte alls möblerad, på den punkten är jag rätt flexibel. Men jag bor gärna på samma ställe i minst 6 månader och jag delar helst inte lägenhet med någon jag inte känner. I övrigt finns varken krav på balkong i söderläge eller lyxiga bubbelbad.
 
Så… Ska du finna dig själv i Asien och behöver någon som kan hålla ditt kylskåp vid liv? Vill du testa att bo ihop med den du är kär i? Äger du världens bästa lägenhet som bara står tom och väntar på mig? Hör av dig! Skicka ett mail till prickbloggen[@]hotmail.com så är jag dig förevigt tacksam!
 
Snabbsummering:
Sökes: 1:a eller 2:a i Stockholm
Område: Spelar ingen större roll men centralt är ett plus
Inflytt: Början eller mitten av december
Max-hyra: 8000 kr
Tillgänglig: Helst 6 månader eller längre

Elefantöra

2015-10-10   kl. 18:41:21
elefantöra
 
elefantöra
 
elefantöra
Det här med gröna fingrar är inte riktigt min grej... Därför är jag extra stolt över att jag inte bara lyckats få min lilla, lilla elefantöraplanta att bli stor utan även lyckats plantera om den OCH ta sticklingar med gott resultat. Dessutom är de små baby-plantorna oerhört gulliga och perfekta som en liten gå bort-present. Värre är det dock med min plättar i luften-planta som totalt gett upp och numera bara har tre gröna blad. Någon som har tips på hur den kan räddas eller ska jag helt enkelt hålla mig till elefantöra fram över? Jag tar tacksamt emot eventuella räddningstips!

Ett kilo parmigiano-reggiano

2015-10-09   kl. 08:01:53
parmigiano reggiano
 
Vårt uppbrott var aldrig särskilt jobbigt. Klart att det var sorgligt, men allt det där praktiska, det hade vi redan överstökat. Efter månader, ja flera år, av distansförhållande hade vi redan varsin lägenhet fylld med egna saker. Ingen gemensam bostad att hyra ut, inga möbler att dela lika på, inga prylar att ta hand om. Den där julidagen när vi väl bestämt oss för att avsluta vårt förhållande fanns det i alla fall inga materiella hinder. Jag stängde bara locket på min gröna resväska och rullade den mot stationen.
 
Väl tillbaka i Stockholm väntade tårfyllda, sorgliga dagar. Orkeslösheten stod som ett faktum och matlusten var som bortblåst. Så när jag väl bemödade mig att öppna kylen efter några dagar hade jag lyckats förtränga det som fanns där i. Osten. Den jag fått av dig. Nästan ett kilo parmigiano-reggiano, direktimporterad från Italien. Någon expert på förhållanden och uppbrott är jag knappast, men ost däremot, för det bultar mitt hjärta mycket hårt. Och visst vet jag att ett kilo fin parmesanost, det gör man sig inte av med hur som helst.
 
Så långsamt har det sista spåret av vårt förhållande suddats ut. Rivits ned i portioner med pasta carbonara, blandats i stora kastruller med trattkantarellrisotto och strötts över mustiga bolognese-såser som kokat i timmar. Bit för bit har förhöjt mina maträtter, tagit smakerna till nya höjder och räddat tråkiga vardagskvällar. Under en middag i goda vänners lag kallade jag den skämtsamt för skilsmässo-osten. Kanske var det mest för att locka fram ett skratt, men det fanns något fint med det. Jag gillade den tanken, hur du fortfarande var en liten del av allt gott.
 
Att äta upp ett kilo parmigiano-reggiano tar tid. Att lämna långa förhållanden bakom sig likaså. Igår rev jag ned det sista av osten över en krämig pastarätt. Den smakade himmelskt. Och visst, jag är inte en sådan person som tror på tecken, särskilt inte sådana som yttrar sig i ostform. Men på något sätt känns det som jag äntrat en ny del av livet. Med tacksamhet för det som varit och med ögon öppna för vad som väntar. I mitt kylskåp finns plats för nya delikatesser, vi får se vad det fylls med härnäst.
 
Och hörrni, de som säger att mat och kärlek inte hör ihop, de har inte förstått någonting.

En helg i Hälsingland

2015-10-07   kl. 23:40:48
skog
 
plocka svamp
 
svamp
 
skog
Prick klockan elva på lördagsförmiddagen rullar tåget in på Bollnäs station. Två timmar senare, med mat i magen, kaffe i termosen och stövlar på fötterna, ger jag och Madde oss ut i svampskogen. Solen värmer och korgarna dinglar trivsamt på armen. Ganska snart hittar vi de första trattkantarellerna och sedan fortsätter jakten under glada tillrop och tysta pauser. Vi äter blåbär och diskuterar svampplockarstrategier. Efter drygt en timme är korgarna halvfulla och vi fikasugna, så vi åker till hembygdsföreningens lilla stuga och sätter oss på farstukvisten. Dricker kaffe ur emaljmuggar och äter kanelbullar kisandes mot oktobersolen. Lämnar ett avtryck i gästboken och rullar sedan vidare hemåt.
 
gård
 
grönsaker
 
ägg
 
bricken
Det börjar skymma över gården och vi matar grisarna Hilda och Torun som äter glatt, viftandes på knorrarna. Alla hönsen räknas in och tar plats i sitt hus och på sina pinnar. Vi plockar in nylagda ägg, sådana som fortfarande är varma när man håller dem i handen. Från frysen i ladan hämtar vi en regnbåge fiskad i den närliggande sjön och i landet drar vi upp grönsak efter grönsak. Morötter, polkabetor, salladsblad, krasse, persilja, rabarber... allt lägger vi i en korg och tar med in. I vedspisen sprakar en brasa och bredvid ligger katterna Rut och Bricken, halvslumrandes i värmen.
 
kantarelltoast
 
regnbåge
 
rabarberkompott
Att laga mat i ett stort kök, helt utan tider att passa, är en lyx för oss båda. Så vi vispar och kokar, ugnsbakar och steker, smakar av och piffar till under lugn och ro i flera timmar. Ett glas vin i handen, en lugn spellista i högtalarna och tid att prata om allt det där som annars aldrig hinns med. Till slut slår vi oss ned och äter. Smörstekta trattkantareller på levainbröd med persilja och krasse. Hel ugnsbakad röding med dill och citron, kokt färskpotatis, sallad på gårdens grönsaker och nyslagen majonnäs. Rabarberkompott med vit chokladkräm, söta hallon och mandelbiskvier. Efter middagen slår vi oss ned i soffan framför en dokumentär. En kvart senare slumrar vi båda, mätta och belåtna efter en härlig dag.
 
hus
 
höns
 
höna
 
tupp
Söndagen väcker oss med sol. Vi äter en långsam frukost och ger sedan djuren sin mat innan de släpps ut från sin nattvila. Hönsen kacklar glatt ute på gården och tupparna galer sitt kuckli-ku. Vi plockar fram varsin stol, vänder den mot solen och spelar sedan tre omgångar yatzy med omväxlande tur. Luften är krispig och klar, träden börjar sakta ändra färg. Vi är långt borta från Stockholms gator och möten på kontoret. Här råder bara lugn och ro.
 
höst
 
åsna
 
åsna
 
sjö
 
ro
 
sjöPå eftermiddagen går vi grusvägar fram i den lilla by där gården finns. Vandrar längs åkrar och intill forsen. Hälsar på åsnor, får och hästar som går och betar i sina hagar. Tar ideligen av och på våra tröjor när solen värmer mer än väntat. Vi går ned till sjön som blänker lockande. Båten är full av vatten och löv men vi lånar två öskar och tömmer den på en kvart. Sedan ror vi ut en bit, försiktiga i avsaknaden av flytvästar och våra föräldrars förnuftiga ord i huvudet. Allt är stilla och lugnt. Hade vi haft en harmonimätare inom oss hade den garanterat stått på hundra. Efter en stund återvänder vi hemåt, dricker helgens sista termoskaffe och plockar ihop våra saker. Med mig hem till Stockholm har jag tolv handplockade ägg, en påse trattkantareller, en bukett trädgårdsblommor och minnen från en underbar helg.
 

15.09 september

2015-10-06   kl. 21:58:52
15.09 septemberBörjan av en ny månad betyder att det är dags att sammanfatta vad jag lyssnat på tidigare, så här kommer min spellista från september. Den blev inte särskilt lång och dessutom är den ganska blandad. Kanske beror det på att jag går och väntar på bra skivsläpp i oktober, som Deportees och Titiyos nya album. Jag hoppas i alla fall att ni hittar någon ny favorit att lyssna på! Nu ska jag också ta tag i era önskespellistor så håll utkik för inom kort kommer den första.
 
Lyssna på 15.09 september
 
 

Monday motivation 20

2015-10-05   kl. 07:02:00
fail. fail again. fail better.
 
Efter en superfin helg på gården i Hälsingland (mer om den i veckan) sitter jag här, laddad för måndag. Framför mig har jag en minst sagt fullspäckad arbetsvecka och därutöver en massa andra roligheter på schemat. Jag har ganska nyligen börjat jobba med en stor och rolig kund på jobbet (lovar att avslöja vilken så fort jag får) och det är både peppande, klurigt, roligt och ganska tidskrävande. Så någonstans i allt arbete tycker jag det är skönt att ha citatet ovan med mig...
 
Mitt jobb som copywriter handlar ju mycket om att komma på idéer samt att sätta rätt ord på rätt plats och herregud vad mycket dåligt man skapar i jakten på att lyckas. För att komma fram till den där magiska guldidén måste man liksom passera tio, trettio eller hundra dåliga idéer på vägen. Alltifrån flygande drönare med tatueringsnålar till koncept helt baserade på gotländska ordvitsar (nej, ingen av dem togs vidare). Och för varje dålig idé kommer man förhoppningsvis lite, lite närmare en bra lösning.
 
Detta tänk går ju såklart att applicera på fler saker än kreativa idéer. Kanske försöker du lära dig att stå på händer? Övar du på att fota snygga stillben? Eller kämpar du för att få till det perfekta surdegsbrödet? Kom ihåg, varje misslyckande är ett steg framåt, det handlar bara om att misslyckas lite bättre för varje gång. Så låt oss starta denna vecka med ett par rejäla snedsteg, då är vi förhoppningsvis närmare målet snart!
 

Mot Hälsingland

2015-10-03   kl. 08:44:50
mot hälsinglandAtt jag är vaken vid sju en lördag hör inte till vanligheterna men idag ställde jag klockan och studsade upp. Nu sitter jag nämligen på tåget mot Hälsingland, mer exakt destination Bollnäs, för att tillbringa resten av helgen där. Min kompis Madde kommer nämligen därifrån och hennes föräldrar har för några år sedan köpt en gård som de håller på att renovera. Eftersom de är bortresta i helgen är Madde där för att ta hand om djuren och då passar jag på att hälsa på.
 
Så nu hoppas jag på en mysig oktoberhelg med svampplockning, hönsmatning, stickade tröjor, sällskapsspel, coq au vin på gårdens ungtupp, frisk luft, grisutfodring, bokläsande, sprakande brasor och spaning efter björn. En perfekt start på hösten helt enkelt. Hoppas ni också får en fin helg!
 

Öppen äppelpaj

2015-10-02   kl. 23:40:49
öppen äppelpaj
Förra helgen hade jag middag här hemma runt det slitna träbordet och på mina tjugoen kompakta kvadratmeter. Det kanske inte var superuppstyrt eller helt perfekt, men det var mysigt. Jag tycker verkligen vi ska slå ett slag för fler hemmamiddagar i höst. Det behöver inte vara så pretentiöst. Saknas det en stol så låna en från innegården under några timmar. Om du inte orkar, hoppa över dammsugningen och satsa på nedtonad belysning med tända ljus istället så märks det inte. Och är tiden knapp så be någon av gästerna att ta med efterrätt. Allt ovan gjorde jag och det visade sig vara smarta drag. Särskilt det sista.
 
öppen äppelpajMin kompis Madde kom nämligen med ingredienser till en supergod efterrätt och turligt nog blev det också lite över så jag kunde svänga ihop samma sak dagen efter. Jag har ingen aning om vad det riktiga namnet är eller var receptet kommer ifrån, men eftersom det påminner om äppelpaj (fast utan den där krångliga biten där man gör en deg och lägger allt i en form) så kallar jag det för: öppen äppelpaj. Här får ni ett ungefärligt recept.
 
Hacka en näve hasselnötter i mindre bitar och rosta i torr panna på ganska hög värme. Under tiden, skär äpplen i tunna skivor (gärna svenska, syrliga som är i säsong nu). Det är lagom att räkna med ungefär ett äpple per person. Häll de rostade nötterna i en skål och ställ åt sidan. Ta fram stekpannan igen och lägg i en klick smör. Stek äpplena i några minuter och häll sedan över ett par matskedar sirap. Krydda med kanel och låt äpplena glaseras och mjukna. Ta ett gäng digestivekex och bryt över stekpannan i mindre bitar. Vänd runt äpplen, kex och sirapssås så att det blandas och häll sedan upp allt på ett stort fat. Servera med vaniljvisp och lite nötter på toppen.
 
öppen äppelpajLätt som en plätt och ytterst kompatibelt för mitt kök som saknar både ugn och frys. Glöm nu inte att bjuda era nära och kära på fler hemmamiddagar och våga fuska lite under kvällen. Det viktiga är att alla är där och har kul. Puss!
 

Allt är inte guld som glimmar

2015-10-01   kl. 07:17:00
smyckenMin inre skata tycks ha haft en hel del att säga till om den sista tiden. Eller jag har åtminstone fokuserat lite extra på det glimmiga och glittrande när det kommer till accessoar-fronten. Här är några av de nya sakerna som fått landa i mitt bo.
 
ringar
Halva ringar med dubbla pluppar från H&M. Vette tusan hur man förklarar dessa på ett bra sätt men de känns i alla fall lagom coola för någon som har ordet piercing långt bort och som knappt vågar ta ett till hål i öronen...
 
örhängen
De här tunna små sakerna från Monki är nästan raka motsatsen. Lätta och nätta men ändå lite speciella! Jag tycker det vore fint att kombinera dessa med några mindre pluppar bredvid, men det var ju det här med att ta fler hål...
 
väska
Från Monki kommer också den här kopparfärgade väskan. Jag har precis samma modell i svart också och det är verkligen en favorit. Den har tre olika fack (varav ett är med dragkedja) och kan liksom expandera på bredden. Med andra ord är det den perfekta partyväskan där man får plats med typ allt – jag har till och med fått ned ett litet paraply!
 
kopparPlus att den livar upp vilken helsvart outfit som helst och det kan ju behövas så här i hösttider. Det var allt på glitterfronten!
 

RSS 2.0