Ett kilo parmigiano-reggiano

parmigiano reggiano
 
Vårt uppbrott var aldrig särskilt jobbigt. Klart att det var sorgligt, men allt det där praktiska, det hade vi redan överstökat. Efter månader, ja flera år, av distansförhållande hade vi redan varsin lägenhet fylld med egna saker. Ingen gemensam bostad att hyra ut, inga möbler att dela lika på, inga prylar att ta hand om. Den där julidagen när vi väl bestämt oss för att avsluta vårt förhållande fanns det i alla fall inga materiella hinder. Jag stängde bara locket på min gröna resväska och rullade den mot stationen.
 
Väl tillbaka i Stockholm väntade tårfyllda, sorgliga dagar. Orkeslösheten stod som ett faktum och matlusten var som bortblåst. Så när jag väl bemödade mig att öppna kylen efter några dagar hade jag lyckats förtränga det som fanns där i. Osten. Den jag fått av dig. Nästan ett kilo parmigiano-reggiano, direktimporterad från Italien. Någon expert på förhållanden och uppbrott är jag knappast, men ost däremot, för det bultar mitt hjärta mycket hårt. Och visst vet jag att ett kilo fin parmesanost, det gör man sig inte av med hur som helst.
 
Så långsamt har det sista spåret av vårt förhållande suddats ut. Rivits ned i portioner med pasta carbonara, blandats i stora kastruller med trattkantarellrisotto och strötts över mustiga bolognese-såser som kokat i timmar. Bit för bit har förhöjt mina maträtter, tagit smakerna till nya höjder och räddat tråkiga vardagskvällar. Under en middag i goda vänners lag kallade jag den skämtsamt för skilsmässo-osten. Kanske var det mest för att locka fram ett skratt, men det fanns något fint med det. Jag gillade den tanken, hur du fortfarande var en liten del av allt gott.
 
Att äta upp ett kilo parmigiano-reggiano tar tid. Att lämna långa förhållanden bakom sig likaså. Igår rev jag ned det sista av osten över en krämig pastarätt. Den smakade himmelskt. Och visst, jag är inte en sådan person som tror på tecken, särskilt inte sådana som yttrar sig i ostform. Men på något sätt känns det som jag äntrat en ny del av livet. Med tacksamhet för det som varit och med ögon öppna för vad som väntar. I mitt kylskåp finns plats för nya delikatesser, vi får se vad det fylls med härnäst.
 
Och hörrni, de som säger att mat och kärlek inte hör ihop, de har inte förstått någonting.
Beatrice /

Alltså så fint! Och kan bara hålla med om ost, särskilt parmesan, finns det egentligen något godare!?

Daniella Åberg /

Har helt missat inlägget där ni gjort slut. Förlåt för min förra fråga om hur man klarar av distansförhållanden! :(

Emma Nilsson /

Vilken himla fin text och jämförelse!

Johanna K Andersson, Fotograf /

Fint skrivet. Och lite sorgligt. Men med en väldigt fin underton. Fint, helt enkelt. Och vad otroligt sugen jag blev på goda ostar, och på mat. KRAM

elise /

<3

Sorah /

Så himla fint skrivet.

Victoria /

Åh. Så klockrent. <3

rebecca /

så himla fint skrivit, julia.

hejregina/agnes /

så fint och ganska sorgligt men lite befriande <3

Linnéa /

Jättebra skrivet!

Nastasja /

Den här jämförelsen är ju genialisk. Sorglig men vacker på en gång, så bra skriven!

anteckningsboken /

efter att ha läst den här texten tänker jag att "cheesy" borde ha en helt annan innebörd, för det här va så himlans fint!

Sandra Leone /

Det här är så fint, så himla förstörande vackert.

Jennifer Palmblad /

Julia, detta är så fantastiskt bra skrivet. Det är så fint och värdefullt, jag bara fastnar i texten och känner som att jag känt er båda i flera år. Tack för att du delar med dig, tack för att du är så bra x