Hur jag sorterar & redigerar bilder

2015-09-30   kl. 07:04:00
Efter era önskemål tänkte jag att vi skulle ha en liten genomgång i hur jag sorterar och redigerar mina bilder. Det är egentligen inga direkta konstigheter, men alla har ju sina egna sätt och det är alltid spännande att se hur andra tänker. Så här gör jag i alla fall!
 
jpg vs raw
Efter att ha fotat nästan uteslutande i vanligt jpeg-format och sedan redigerat skiten ur mig för att få snygga bilder kom jag på att jag kunde testa den där RAW-funktionen på kameran. Detta infall fick jag någon gång i våras (ehm ja, sisådär sex år efter att jag fick min systemkamera) och vad ska man säga – bättre sent än aldrig? Jag tycker i alla fall att det är mycket lättare att få till snygga bilder när man fotar i RAW och det är definitivt lättare att "rädda" dåliga bilder. Den stora nackdelen är dock att originalfilerna tar en himla massa plats och fyller ens hårddisk rätt snabbt. Ovan ser ni två helt oredigerade bilder i jpeg vs RAW. Just där ser RAW-versionen rätt livlös ut, men vänta bara...
 
bridge
Tidigare läste jag in alla mina bilder i iPhoto och sorterade dem där, men sedan jag började fota i RAW, Apple bytte ut iPhoto mot nya programmet Bilder och jag bytte dator, har jag gått över till Adobe Bridge. Mest för att jag inte får förhandsvisningen av RAW-foton att funka i Bilder och för att jag tycker det programmet är sådär. Bridge är väl ingen estetisk fröjd direkt, men likväl fyllt av bra funktioner. Så när jag kopplar min kamera till datorn för jag över alla bilderna med hämtningsverktyget Photo Downloader och sedan hamnar de i Bridge.
 
namn
Alla mappar döps automatiskt efter datumet när de är fotade men jag brukar lägga till ett eget litet namn, i detta fall Elefantöra, som egen påminnelse också. Dessutom delar jag in alla mappar efter månader så den här hamnade i 2015 - September.
 
markera
Nästa steg är att gå igenom alla bilderna i mappen och välja ut mina favoriter. Som ni ser fotar jag alltid ett helt gäng likadana bilder vid samma tillfälle för att säkerställa att någon blir skarp och bra. De versioner som jag blir nöjd med och vill fortsätta att redigera markerar jag med rött så att de blir lätta att hitta.
 
urval
När första urvalet sedan är klart väljer jag att visa enbart de bilder med röd etikett och sedan är det dags att börja redigeringen. Då markerar jag bara den bild jag vill börja med och drar den till Photoshop.
 
camera raw
Där öppnas programmet Camera Raw som hjälper till att justera RAW-bilder. Så här ser min bild innan jag börjat ändra på något. Eftersom jag använde manuell vitbalans när jag fotade är det också den som är inställd från början.
 
förinställningar
En bra grej med Camera Raw är att man kan spara inställningar så innan jag börjar dra i alla reglage brukar jag testa om det är någon av mina tidigare redigeringar som funkar även på denna bild.
 
egna inställningar
Denna gång kände jag mig inte helt nöjd med någon av de tidigare alternativen så jag bestämmer mig för att finlira på egen hand istället. Det finns säkert något superkorrekt sätt att göra detta men jag brukar mest testa mig fram och dra lite fram och tillbaka tills det känns bra. Generellt brukar jag alltid öka exponering, kontrast och klarhet något för att få krispigare bilder.
 
toning
Jag brukar också använda toningsverktyget och göra hödagrarna i bilden lite, lite orangea och skuggorna något lilablå.
 
spara förinställning
När jag är nöjd sparar jag sedan min redigering som en ny förinställning. På så vis kan jag enkelt lägga samma redigering på alla bilder i en serie och få ett enhetligt intryck. Det går mycket snabbare och blir väldigt smidigt – perfekt när man har långa blogginlägg med många bilder.
 
photoshopSedan kan man tänka att jag är klar här men nix, nu är det dags för lite pill i Photoshop. Så efter att jag sparat mina förinställningar klickar jag på knappen "Öppna bild". Jag förresten precis fått Photoshop på svenska, så himla klurigt när man alltid haft det på engelska tidigare och lärt sig alla verktyg och funktioner med helt andra namn.
 
kurvor
Som tur är gör jag inte jätteavancerade saker så det går bra ändå. En grej som jag ofta gör är att dra lite i bildens kurvor för att få till den där sista touchen. Här kan man också spara sina tidigare kurvor och jag återanvänder ofta gamla favoriter, som den här som jag kallat ice cream august.
 
crop
I Photoshop brukar jag också ta bort "skräp" i bilden (typ störande smulor på ett bord) med healing brush tool eller smart lagringspensel som det heter på svenska. Dessutom ser jag till att räta upp bilderna om de exempelvis har en sned horisont och så beskär jag dem om det behövs.
 
spara
När jag är nöjd väljer jag funktionen Spara för webben (eftersom det är typ där alla mina bilder hamnar i slutänden) och så sparar jag ut dem i jpeg-format i högsta kvalitet och full storlek. De färdiga bilderna lägger jag sedan i en ny mapp som jag döpt och sorterat på samma vis som i Bridge och som är enkel att komma åt.
 
flickr
Därefter skjutsar jag upp mina bilder i full storlek på mitt flickr-konto, såvida de ska publiceras på bloggen alltså. 
 
album
Även där sorterar jag i album efter månad för att det ska bli enkelt att hitta. Detta plus bloggarkivet hjälper mig så sjukt mycket att hålla koll på händelser i mitt liv och att minnas under vilken period som olika saker skedde. Hur gör folk utan bloggar och fotoarkiv, minns ni ens någonting?! Haha...
 
raderaNär jag sedan infogat bilderna i mitt blogginlägg och skrivit klart är det dags för en tråkig men ack så viktig detalj: utrensningen. Då går jag helt enkelt tillbaka till Bridge, markerar alla bilder som inte fått etikett på sig och slänger dem. Vips blir datorn lite mindre full och man slipper gå igenom stora sjok av bilder när man väl bestämmer sig för att rensa. Är det mindre viktiga bilder som jag inte tror att jag kommer återanvända eller vilja redigera om så brukar jag ibland även slänga RAW-filerna. Det är ju ändå extremt sällan jag går tillbaka och tittar på de gamla oredigerade bilderna...
 
Puh! Detta var hela min grundläggande sorterings- och redigeringsprocess. Hoppas ni kunnat hänga med och kanske lärt er något nytt till på köpet!
 

Sov gott

2015-09-29   kl. 07:02:00
Det här med sömn alltså. Jag tycker det är så otroligt tråkigt att gå och lägga mig om kvällarna men så extremt skönt att sova ut och ta sovmorgon. Jag är helt enkelt en nattmänniska som gillar att vara vaken sent och sova länge. Kanske hör jag till en annan tidszon, en sådär minus 3 timmar skulle passa mig perfekt... Nu försöker jag dock faktiskt att bli bättre på att både komma i säng tidigare och gå upp skapligt, även om jag kräver minst en obegränsad sovmorgon per vecka.
 
sov gott
För att lura mig själv har jag därför försökt göra min säng extra mysig. I helgen tvättade jag alla duntäcken och kuddar så de skulle bli extra fluffiga (för övrigt bra grej att göra då och då som jag jämt glömmer bort). Mitt nästa steg är nya påslakan och där har jag egentligen tre krav: 1. helvita, absolut ingen färg eller något mönster 2. i bomull 3. gärna ekologisk sådan. Men det visade sig tydligen vara superkrångligt att hitta! Jag förstår inte hur något så basic kan vara så svårt att få tag på. Är det någon som har bra tips?
 
sov gottSista knepet för att göra det mysigt är en bra prickig pyjamas och några sidor i en bok innan det är dags att släcka lampan. Om det håller i längden eller om jag är obotlig nattmänniska återstår att se, men ett försök är det alltid värt. Godnatt!
 

Monday motivation 19

2015-09-28   kl. 09:08:56
non je ne regrette rien
 
Hej på er! Förra veckan blev tydligen ytterst bloggsvag med bara några futtiga inlägg. Mest på grund av tids- och inspirationsbrist samt paniken som infaller varje år när jag inser att det är för mörkt att fota när jag kommer hem från jobbet och att gå upp extra tidigt för att hinna göra det på morgonen är bara… omöjligt.
 
Men nu ska jag inte vara den som sitter och ursäktar mig i all oändlighet för det är både ointressant och ganska icke-givande. Veckans Monday Motivation tar nämligen avstamp i Edith Piafs klassiska ”Non, je ne regrette rien” eller som man säger på svenska ”Nej, jag ångrar ingenting”.
 
Just detta tycker jag är en fin och trygg tanke att ta med sig. Man kanske inte alltid tar de klokaste besluten eller gör precis som man borde, men vad hjälper det att sitta och ångra sig hela tiden? Det är ju till stor del tack vare våra misstag som vi lär oss så mycket, och utan dem skulle vi inte utvecklas lika snabbt.
 
Oftast räcker det med att veta att man gjort fel, att man kanske skulle tänkt annorlunda eller valt bättre - men att sitta och ångra sig, det hjälper ingen. Så låt oss ta oss an denna vecka med nya tag, lägga de gamla händelserna bakom oss och se till att vi inte ångrar någonting. Ha en fin måndag!

Torsdag 10.58

2015-09-24   kl. 11:05:18
Jag och Anna, fotade av Karin i slutet av augusti.
 
TRE TIPS
→ Ryan Adams covers av hela Taylor Swifts album 1989. Gillar ju både Taylor och Ryan så denna kombination är perfekt. Just nu är This Love min favorit.
 
→ Pixars nya animerade film Inside out. Jag såg den på bio igår och gillade den supermycket. Storyn var fin och unik och filmen kändes både eftertänksam och känslosam. Karaktären Sadness var så sjukt gullig och vemodig i sin stickade polotröja att jag började gråta. (Blev rörd nu igen bara av att tänka på det.)
 
→ Kom gärna med fler förslag på önskespellistor, jag tänkte snart välja ut några av dem och börja skapa playlists. Ju mer abstrakta teman desto roligare nästan!

Tre gånger femton

2015-09-22   kl. 01:33:40
tre gånger femton
 
3 saker jag ser fram emot
☞ Tomas Andersson Wij & Jonathan Johanssons gemensamma spelning
☞ mitt frisörbesök nästa vecka
☞ julen
 
3 saker jag fasar för
☞ november
☞ rensa ut och föra över allt viktigt från min gamla dator till min nya
☞ perioden när det är mörkt när man går till jobbet och lika mörkt när man går därifrån
 
3 saker jag gillar
☞ pasta
☞ spellistor
☞ duntäcken
 
3 saker jag inte gillar
☞ att gå och lägga mig
☞ keso
☞ blöta strumpor
 
3 saker jag vill
☞ boka en resa
☞ få inreda mitt drömhem
☞ fortsätta utvecklas
 
3 saker jag borde
☞ ringa försäkringsbolaget och se över mina försäkringar
☞ säga upp mitt svindyra företagskort som aldrig används
☞ diska undan direkt efter middagen
 
3 saker jag kan
☞ vrida fötterna mer än 90° både inåt och utåt
☞ prata östgötska
☞ laga god risotto
 
3 saker jag inte kan
☞ stå ut med att lyssna på metal
☞ göra chin-ups
☞ locka håret
 
3 saker jag har på hjärnan
”Här kan man va, här kan man va, här kan man va”
☞ Ester Nilsson och Olof Stens relation i ”Utan personligt ansvar”
Clearest Blue med CHVRCHES
 
3 saker jag pratar om ofta
☞ vädret
☞ min kollega och kreativa partner Tjingen
☞ musik
 
3 saker jag önskar mig
☞ nya vita ekologiska påslakan
☞ en superfin lägenhet
☞ att få vara frisk hela hösten
 
3 saker jag blir lugn av
☞ spellistor på lägsta volym
☞ någon som sover nära
☞ att göra-listor
 
3 saker jag blir stressad av
☞ missade telefonsamtal
☞ folk som går långsamt på stan
☞ när jag måste ta snabba beslut
 
3 saker jag ska göra i veckan
☞ se Insidan ut på bio
☞ träna spinning
☞ gå på aw
 
3 saker jag gjort det senaste
☞ börjat följa Paradise Hotel
☞ ätit brunch
☞ läst ut ”Utan personligt ansvar”
 
Lista från Hej Regina! Bilder från min Pinterest-sida.

Vinrött set

2015-09-20   kl. 22:45:38
vinrött
Jag har varit smått besatt av tanken på att ha ett set i flera månader nu, tycker nämligen det är ett så smart sätt att klä sig på. Liksom två delar som garanterat matchar ihop och om dessutom kan kombineras var för sig. Så när jag hittade det här setet på Zara här om veckan slog jag till. En halvkort t-shirt med rundad ringning och en mjuk kjol. Båda i ett ganska tjockt tyg och mönstrade i vinrött, svart och vitt. Igår blev det premiäranvändning med kräftskiva och dans på Fasching.
 
vinrött
Så här ser mönstret och kragen ut på närmare håll, fint va? Dock varning för megaslitet hår pga sol och salta bad. Jag hade klipptid förra veckan men så gick min frisör och blev sjuk så nu måste jag vänta ett par veckor till...
 
hatt
En liten närbild på mina nya örhängen som jag matchade med också. Det syns inte så bra här men de är liksom halva och slutar med den där stora guldkulan. De kommer från H&M om någon vill ha likadana.
 
boots
På fötterna hade jag nya svarta läderboots. Jag har letat ett tag efter ett par cleana och platta höstskor som liksom passar till allt. Sedan hittade jag någon blogg som tipsade om att man kunde köpa jodphurs, alltså ridskor, i läder som är väldigt neutrala och håller för regnstormar och höstrusk. Så smått malplacerad gled jag in på Hööks och köpte dessa som redan hunnits användas ett par gånger. Bra tips!

Septemberkänslor och Pasta Alfredo

2015-09-19   kl. 17:14:18
Pasta Alfredo
 
Det är något med mig och september. Vi kommer liksom inte överens. Varje år – samma sak. Hjärtat som pickar hårdare, oron som fladdrar ut i minsta ven, en olust som bosätter sig i bröstet. Det är inte riktigt något som är fel, men det är nånting som skaver. En känsla omöjlig att sätta fingret på.
 
Så igår hade jag bestämt mig för att bara ha en lugn kväll hemma. Bli frisk från förkylning och öroninflammation, koppla av och vara själv. Inte ensam, men själv. Det tog emot lite först. Den senaste tiden har jag varit extremt sällskapssjuk, velat hitta på saker varje helg och ledig kväll, alltid haft ett sting av fomo (fear of missing out). Men så bestämde jag mig.
 
Jag kom hem från jobbet, gick till affären och handlade. Tog en lång varm dusch, hoppade i min morgonrock. Lagade en Pasta Alfredo med orimligt mycket parmesan. Hällde upp ett glas vin, slog på september-spellistan i högtalarna. Åt, njöt och mådde bra. Kände mig stark, lugn och glad. Som en superklyschig rom-com, men på riktigt. Jag bara gjorde upp med september där och då.
 
Och sen har resten av helgen bara flutit på i samma anda. Lugna varma nätter. Våffelfrukost med kaffe. Fika med förtroliga samtal. Lördagsgodis och nagellack. Tupplur och bloggläsande. Allt bra jag tycker om. Och nu ska jag snart på kräftskiva och för första gången har kräftorna hunnit tina i tid. Bara en sån sak. Jag vet inte om det är pastarätten eller något annat, men jag mår strålande idag. Här får ni receptet – den är himmelsk, jag lovar.
 
Pasta Alfredo
 
Till fyra portioner behöver du:
150 gram parmesanost
1 dl valnötter
1 dl pinjenötter
1 tsk salt
100 g smör
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
svartpeppar
pasta

Gör så här:
Koka upp saltat vatten till pastan. Mixa ost, nötter, smör, salt och vitlök till en smet. Vispa grädden löst och vänd ner i ost-och nötblandningen. Koka pastan al dente och blanda ihop. Riv parmesan över alltsamman och smaka av med salt och svartpeppar.

Septemberregn

2015-09-18   kl. 10:01:39
septemberregn
Hej! Här kommer en liten fredagspresent till er. Nämligen min nya, ultimata höstspellista: septemberregn. Perfekt för gråtunga dagar, mörka kvällar och regniga morgnar. Full av lugna låtar som gör en sådär höstharmonisk. Inte så mycket nytt utan många klassiker och en del av mina absoluta favoritlåtar. Här hittar ni den.
 
För att fortsätta på det givmilda temat tänkte jag att vi skulle återuppta ett klassiskt tema här på prickbloggen, nämligen önskespellistan. Kommentera med en genre, ett citat, en bild eller något helt annat så väljer jag ut runt fem stycken och skapar spellistor som passar till. Tidigare har vi haft listor som ”den här natten exploderar universum”, ”doften av skog” och ”jag är bäst i världen” bland annat. Så använd all er fantasi så ska jag försöka knåpa ihop något riktigt bra till er.
 
Puss och ha en fin helg!

Instagram XXVIII

2015-09-17   kl. 07:03:00
stockholm  himmel
båt  vattenkiosk skor  rosa
messina  tant
cefalu  glass
sicilien  etna
godis
djur  choklad
pasta  gnocchi
himmel  stockholm
way out west  groupie
skor
hus  ballong
kaffe  hamburgare
hatt  fika
trädgården  hund
rosendal  träd
Här kommer en samling med bilder som fångats på mitt Instagramkonto under sommaren och fram tills nu. En mix av blå himlar och hav, goda pastarätter, peppiga festbilder, djur och natur. Vill ni följa med live och direkt så hittar ni mig under namnet solig.
 
PS. Jag är fortfarande avigt inställd till att Instagram numera tillåter annat än kvadratiska bilder, tycker de tappar lite av sin finess och det speciella med appen. Det var ju till och med de som gjorde att man kunde börja fota kvadratiskt direkt i iPhone-kameran och nu så slänger de bort det format som är deras signum... Jag gillar inte att vara bakåtsträvande men i detta fall tycker jag det är lite dumt rent varumärkesmässigt. Det känns som om Instagram kommer tappa lite av sin edge nu med fler format och snart även annonsering. Aja, det var kul så länge det varade, hehe. Ursäkta överanalysen - vad tycker ni? :)

Sicilien - Gole Alcantara & Palermo

2015-09-16   kl. 07:08:00
På grund av separationsångest från sommaren har jag väntat och väntat med att publicera de sista bilderna från min Sicilien-semester men nu kändes det inte rimligt att hålla på det längre. Så håll till godo, sista delen av sol, bad och italienska miljöer på ett tag nu!
 
gole alcantara
Efter vår utflykt till Etna passade vi på att göra ytterligare ett stopp innan vi tog bilarna hem till Messina igen.
 
gole alcantara
Vi hade nämligen hört talas om ett ställe som heter Gole Alcantara som skulle vara riktigt fint! Det ligger precis emellan två klippväggar och vattnet som rinner där är kallt och klart källvatten.
 
gole alcantara
Strömmarna i forsen var ganska starka så jag vågade inte ta med min kamera ut i vattnet men här är en snabb bild från min iPhone. Man kunde gå ännu längre in mellan klipporna och sedan glida med i det artongradiga vattnet. Perfekt svalka när solen stod högt på himlen och temperaturen låg på trettiofem grader.
 
gole alcantara
Vi varvade kalla bad med att sola på släta klippor, läsa böcker och njuta av den fina naturen som fanns runt omkring. Verkligen ett guldkorn att besöka om ni har vägarna förbi!
 
hus
 
druvorPå väg därifrån passerade vi fina, slitna små hus och illgröna vindruvsodlingar.
 
middag
Sedan borstade vi av oss sanden och slog oss ned på en strandrestaurang i en liten by. Här är hela resegänget utom jag. ♥
 
Palermo
 
Palermo
Vårt allra sista stopp på resan gjorde vi Palermo där vi även flög hem. En liten snabbvisit bland historiska byggnader, grönskande träd och stora torg hann i alla fall fastna i min kamera.
 
Palermo
Paret på den här bilden såg jag inte förrän jag kom hem och laddade in bilderna i min dator. Så bra överraskning.
 
Palermo
 
PalermoOch med palmer och grönskande blad säger vi tack och hej till Sicilien. På återseende - jag vill tillbaka!
 
 

Fish taco

2015-09-15   kl. 10:13:15
Förra måndagen bjöd jag över Karin och Anna på fish taco som tack för att jag fått äta mig igenom halva deras kylskåp under de senaste veckorna. Efter lite googlande kom jag fram till vad som skulle vara de ultimata smakkombinationerna så de tänkte jag dela med mig av nu.
 
fish taco
Låt oss börja med tillbehören, de är ju trots allt en essentiell del av rätten. Jag hade mangosalsa, fetaostcrème, groddar, avokado, vårlök, limeklyftor, salsasås och koriander. Är det så att rödkålen inte råkar vara slut i din affär (som den var i min) kan jag rekommendera att ha lite sådan i en skål också. Är du dessutom ute i god tid och hinner pickla rödlök? Superbra! Gör då så här.
 
Börja med mangosalsan. Den gör du genom att dela två mangos i mindre bitar, finhacka två vårlökar, en röd chili och en halv kruka koriander. Blanda allt med saften av en hel lime och smaka av med lite salt. Ställ in i kylen tills det är dags att äta.
 
Fetaostcrèmen gör du genom att mosa ett paket fetaost tillsammans med några matskedar crème fraîche. Rör om och smaka av med salt och peppar.
 
Alla andra grejer delar du bara i lagom stora bitar och lägger i skålar. Okej? Över till fisken.
 
fish taco
Här vände jag mig till taco-geniet Jonas Cramby för att hitta det bästa receptet. Så här kommer det, lånat med stor högaktning.
 
Du behöver:
600 g fisk (jag tog torskfilé), 1 dl vetemjöl, 2 tsk chilipulver, 2 tsk spiskummin, 1 msk paprikapulver, salt, 1 ägg, 1 dl panko (eller mer om det behövs), olja till fritering.
 
Skär fisken i 10 cm långa och cirka tre centimeter tjocka bitar. Blanda mjölet och kryddorna på ett fat, det uppvispade ägget på ett annat och pankon på ett tredje. Värm ett par centimeter olja i en stekpanna till ca 180 grader (eller tills en bit panko fräser fint). Doppa fiskfiléerna i kryddmjölet först, sedan ägget och sist pankon. Lägg i den upphettade oljan. Fritera ett par minuter på varje sida tills pankon fått en fin färg och lägg sedan på hushållspapper.
 
fish taco
Servera allt i tortillabröd och ös på med extra mycket koriander. Ha gärna nachos vid sidan av och lite vin i glasen. Trevlig fish taco-middag!

Monday motivation 18

2015-09-14   kl. 07:02:00
life begins at the end of your comfort zoneGod morgon! Här kommer lite måndagsinspiration levererat till er, direkt från Kungsholmen. Den här gången är det mest en uppmaning om att våga sträcka sig utanför sina trygga ramar och göra de där sakerna som skrämmer en lite. För det är ju oftast då som spännande saker händer och livet tar fart på riktigt. Det behöver inte vara galna saker som att bestiga berg eller hoppa bungyjump, men kanske att prata med den där personen man tycker verkar intressant, att ha den där tröjan som egentligen är alldeles för spexig för ens stil men som man ändå gillar eller att boka en resa helt själv på egen hand. Vad som helst som rubbar ens invanda mönster helt enkelt.
 
Det ska jag försöka med den här veckan i alla fall! Men först ska jag se till att bli av med min öroninflammation som jag lyckats utveckla från min förkylning. Jag hade ofta öroninflammation som barn och fick operera in sådana där rör för att undvika det, så jag har liksom förträngt hur hemskt det är men det gör på riktigt svinont. Så nu går jag konstant på ipren för att uthärda smärtan och väntar bara på att trumhinnan ska spricka eftersom det tydligen gör mycket mindre ont efteråt. Buhu. Hoppas det går över snart och att ni mår bra i alla fall!

Found them first

2015-09-13   kl. 18:39:23
38
Att jag gillar Spotify och är en flitig lyssnare där är väl knappast någon nyhet. Nu har de dessutom släppt en kampanj där man kan se vilka artister som är stora idag och som man var tidig med att upptäcka. Perfekt om man vill mysskryta lite med sina musikskills helt enkelt. Lite nervös (jag hade ju trots allt rätt höga förväntningar på mig själv) klickade jag mig genom testet och såg räknaren ticka iväg upp till 38. Puh, helt klart godkänt tror jag! Vilket resultat får ni? Testa här!
 
mo
 
hozierHär är några av artisterna jag var extra snabb med att hitta, dvs tillhörde den första procenten av alla lyssnare. Frågan är hur svårt det blir att tillhöra den skaran egentligen sen när vissa har sjuuukt många spelningar, men men.
 
chvrches
 
samsmith
CHVRCHES har förresten släppt en ny låt precis nu i dagarna som jag älskar. Blir så sjukt peppad av den och vill bara höja volymen och dansa. Har lyssnat på den säkert 20 gånger idag.
 
seinabo
 
toveloSlut på musikskryt för idag, nu vill jag veta vilka artister ni var tidiga med att hitta!
 

Blåjeans

2015-09-12   kl. 19:12:23
blåjeansHej! Så här ser jag ut denna lördag - småförkyld, sjuttiotalig och på bra humör. Det är lördag och jag har haft en riktigt lugn dag med chokladbollsbakning, omplantering av växter, kaffedrickande och Bon Iver i högtalarna. Nu smattrar precis de första regndropparna mot rutan, jag ska tända lite ljus och snart äta kantarelltoast. Vad mer kan man önska? Lite mindre brusiga bilder kanske, men det får ni stå ut med. Hoppas att ni också har en fin lördag!
 
blåjeansDe utsvängda blåjeansen är nya och kommer från Monki, den prickiga jeansskjortan är från H&M, platåsandalerna är köpta på & Other Stories och skärpet är ett second hand-fynd.

Hjälp en konstnär

2015-09-10   kl. 17:45:00
 
Posters från Fotografiska i all ära, men den senaste tiden har jag blivit sugen på att hitta lite mer unika saker att hänga på väggarna. Nu är jag ju ingen konstexpert med ambitionen att lägga vantarna på verk som i framtiden kommer vara värda miljoner, men jag ser ändå intresset i att hitta lite nya up & coming konstnärer som gör sin grej.
 
Därför blev jag extra glad när Karin på Tipser frågade om jag ville vara en liten del av deras nya projekt: Hjälp en konstnär. Det handlar helt enkelt om att ge unga, begåvade konstnärer lite mer uppmärksamhet och att göra deras verk lättillgängliga.
 
Totalt är fem olika konstnärer med och ni som är sugna på lite unik konst kan köpa deras verk direkt här, i min blogg. Dessutom har jag och Tipser tillsammans bestämt att den del av intäkterna som inte går till konstnärerna istället ska gå direkt till UNHCR som är FN:s flyktingorgan. På så vis kan du göra gott på två sätt genom att köpa konst från mindre etablerade konstnärer och skänka en slant till människor som behöver det. Win-win liksom. Det känns bra i hjärtat.
 
Vill ni kika på konsten live innan ni slår till så kommer de flesta verken presenteras på Trädgården i morgon under Festen. Då kommer också jag och Tipser finnas på plats och så händer det lite roliga grejer. För att komma dit behöver ni skriva upp er på listan (innan kl. 16 på fredag) så gör det med en gång om ni inte redan hunnit.
 
Här hittar ni alla tillgängliga verk från konstnärerna.

Hjälp en konstnär

 

Mina kameror

2015-09-10   kl. 00:22:12
En av de vanligaste frågorna jag får här på bloggen är Vilken kamera fotar du med? Därför tänkte jag ägna ett litet inlägg åt att presentera två av mina käraste ägodelar.
 
Nikon D60
 
Min första "riktiga" kamera fick jag när jag tog studenten för en halv evighet sedan, det vill säga år 2009. Innan dess hade jag bara haft ganska enkla digitalkameror att roa mig med, något som var perfekt för övning men inte så utvecklande i längden. Så när jag packade upp min Nikon D60 på studendagen var jag överlycklig och sedan dess har den funnits i min ägo. Till en början använde jag det tillhörande zoom-objektivet som var helt okej men inte mycket mer än så. Efter ett tag köpte jag ett 50mm-objektiv och ytterligare några år senare det som jag enbart använder nu: ett Nikon AF-S DX 35mm 1.8G. 35 millimeter tycker jag är ypperligt eftersom man får med lite mer omgivning än med de klassiska 50mm-objektiven, samtidigt som bländaren är stor och skärpedjupet blir fint.
 
Det börjar märkas att min systemkamera har några år på nacken nu och jag har tagit tiotusentals bilder med den vid det här laget. Trots det tycker jag fortfarande att den fungerar okej och jag använder den främst när jag är hemma och fotar mat, stilleben eller detaljbilder.
 
Här är några nya inlägg där jag fotat med Nikon D60:
1. MacBook 2. Pasta carbonara med kantareller 3. Att packa ett handbagage.
 
Panasonic Lumix
 
Förra sommaren passade jag på att utöka min kamerasamling med den här lilla kompisen, en Panasonic Lumix GF1. Detta för att jag var sugen på en liten kamera som jag alltid kunde ha med mig i väskan både under vardagar och festliga tillfällen. Nu har den blivit en riktig favorit och merparten av mina bilder tar jag faktiskt med den. Den lilla storleken gör att den är perfekt att ta med på resor och konserter och bilderna någonstans mellan helt okej och riktigt bra. Objektivet är ett 20mm/1.7 pancake-objektiv som jag älskar eftersom det är ultimat när man använder kameran som en allround-kamera. Skärpedjupet blir fint och den funkar bra även i mörka miljöer utan att man behöver använda blixt.
 
En annan sak som är bra är att man kan fota i RAW samt filma med den, även om jag är väldigt dålig på just det sistnämnda. Mest eftersom jag tycker det är så tråkigt att ta hand om materialet efteråt och klippa ihop det...
 
Här är några nya inlägg jag fotat med Panasonic Lumix:
1. Sicilien - Etna 2. Way Out West 3. Tokyo dag 3.
 
 
Generellt för båda mina kameror är att jag är väldigt orädd om dem och slänger ned dem lite här och var utan fodral (men med linslock på, faktiskt). Det resulterar såklart i en och annan liten repa på displayen eller avskavd flisa i lacken, men jag tycker inte att det gör något. Det tråkigaste jag vet är folk som köper dyra kameror och sedan är livrädda för att använda dem. Hur bra bilder får man då? Det är ju när man har kameran redo, tillgänglig i väskan, som man verkligen kan fånga alla de där roliga/spännande/magiska ögonblicken. Saker är faktiskt till för att slitas, särskilt teknikprylar som ändå blir utdaterade på några år.
 
Ibland händer det också att jag kompletterar med foton från min iPhone 5s. Den tar helt okej bilder (så sjukt att tänka på hur kvaliteten på mobilbilder förändrats bara de senaste åren) men jag börjar bli sugen på att uppdatera mig till nya iPhone 6s som släpps snart. Tills dess duger den bra för de där små vardagsbilderna och ögonblicken man bara vill spara på.
 
Förresten, är det någon som är sugen på att veta hur jag sorterar, redigerar och sparar bilder? Jag tänker att det kan bli ett separat inlägg eftersom detta redan är uppe i ganska många tecken, men det är ju ingen mening att skriva det om ingen vill veta, hehe. Så hojta till så kan jag fixa ett sådant inlägg också! Klart slut på kamerapresentation.

Blogginlägg jag sparat under sommaren

2015-09-09   kl. 00:54:36
Här sitter jag, helt bedrövad efter den extremt dåliga fotbollsmatch mellan Sverige och Österrike som jag just bevittnat på Friends Arena. Så nu känner jag att det är på sin plats med lite peppande inspiration i form av några sparade guldkorn från bloggar jag följer. Helt enkelt inlägg som jag satt en liten kom ihåg-markering på och som ni kanske också uppskattar att ta del av. En ganska ny tradition som redan blivit en favorit, hoppas ni gillar den!
 
Spenatsoppa med timjan // Elsa Billgren
Att soppor är den bästa höstmaten har jag redan konstaterat men det hindrade mig inte från att bli lite extra sugen på den här spenatsoppan som Elsa lagat. Särskilt med sådär perfekt kokta ägg till, den ska jag testa nu i veckan eller nästa!
 
Back 2 School // 1 Night in Berlin
Elin är för mig lite av en legend inom bloggvärlden, hon har i alla fall funnits med extremt länge i olika omgångar och jag har alltid gillat hennes bloggar. Nu är hon tillbaka och denna gång proffsigare än någonsin. Även om jag själv är långt ifrån någon expert när det kommer till smink så älskar jag verkligen hennes videos. De känns så välarbetade och genomtänkta och unika i sitt slag, samtidigt som hennes personlighet verkligen lyser igenom. Så nu är jag superpeppad på att lära mig få till ett snyggt sminkglow och ni borde vara peppade på att läsa hennes blogg om ni inte redan gör det.
 
Toppar och dalar; jag gav dig mitt hjärta ba rakt ut, hmm det är min dåliga vana. För det blir så ibland, jag vet. Det tar tid och jag tror jag vet vad vi gjorde för fel, passionerat men okontrollerat, ha, idioter. // Emily Dahl
Förutom att rubriken kommer från en av mina favoritlåtar (Kärlek vid sista ögonkastet med Maskinen) så är hela den här texten en magisk liten hyllning till kärleken. Om att hitta rätt, tappa bort och finna åter. Läs!
 
Den här salladen innehåller så många ingredienser som jag tycker om så jag tänker att den kommer bli en given succé när jag väl lagar den. Jag måste bara bestämma om jag ska göra den som tillbehör eller äta den som den är (angenämt problem jag vet).
 
Det här inlägget sparade jag mest för att jag tänkte att jag själv skulle fylla i listan en vacker dag. Men också lite för att det är så kul och inspirerande att läsa om alla andras syn på bloggande och den här lilla bubblan.
 
Det är sällan som sponsrade inlägg hamnar bland mina favoriter men här tycker jag att de lyckats pricka riktigt rätt och jag sparade den för att jag gillade kampanjen både ur ett blogg- och reklamperspektiv. Synsam skildrar bloggande och fåfänga i allmänhet och Michaela Fornis liv i synnerhet i en fint filmad video. Det bästa är nästan manuset som varsamt tagit hand om små detaljer som skapar igenkänning (ögonbrynet!). Det här är bloggkampanjer när de är som bäst om ni frågar mig.
 
Jag är ingen hejare på att sy efter mönster eller beskrivningar men den här enkla guiden som Sara knåpat ihop blir jag faktiskt sugen på att följa. Det verkar vara rätt enkelt och resultatet blev ju superfint.
 
Det här superpastelliga och drömlika bröllopet snubblade jag över av en slump. Jag blev mest fängslad av den otroliga miljön med statyer, giraffer och kristallkronor. En sådan drömplats för en fest!
 
Det här receptet på Pasta Alfredo med nötter och ost fick min mage att kurra och ibland räcker det ju nog för att man ska spara det som favorit. Den här pastan ska jag definitivt testa inom en snar framtid, återkommer med mer utförlig recension!
 
PS. Alla bilder är lånade från blogginläggen de är länkade till, hoppas det var okej och förlåt om inte! ♥
 

Monday motivation 17

2015-09-07   kl. 11:52:17
and all at once, summer collapsed into fall
 
Från och med septembers intåg känns det som om hösten är här på riktigt. Plötsligt är dagarna svalare, kvällarna mörknar tidigare och träden börjar tappa sina löv. Det var som om det hände över en natt och på samma självklara vis som man vet att man upplevt första vårdagen så är jag nu också säker på att hösten har kommit. Men istället för att deppa ihop helt och bara sakna sommaren som varit så försöker jag se det som är bra med hösten. Klyschor som att tända ljus och dricka te är inte riktigt min grej (jag kan på riktigt vara den omysigaste personen som finns) men här är en lista på andra grejer jag tänkte ägna mig åt för att göra hösten lite bättre. Har ni fler tips så komplettera gärna!
 
• Gå på konserter. Efter en intensiv festivalsommar känns det tråkigt att sluta gå på spelningar, därför har jag passat på att boka in ett gäng nu under hösten. Först Tomas Andersson Wij tillsammans med Jonathan Johansson (hallå drömkombination!), sedan Kristina från Duvemåla på Cirkus och sist Father John Misty i november.
 
• Hålla uppe träningen. Är det någon gång man behöver träna och fylla på med energi så är det ju nu. Därför ska jag försöka utnyttja mitt SATS-kort så mycket jag bara kan denna höst. Dels brukar jag gå på Immersive Fitness som är spinning framför en superstor skärm (det blir som ett tv-spel liksom) och sedan växlar jag det med egna pass, yoga och lite mer styrkefokuserad träning. Det bästa med hösten är ju också att man kan unna sig att sitta en stund i bastun efteråt och känna kroppen återhämta sig.
 
• Ha en klubb. Sedan tidigare har jag och några av mina gamla universitetskompisar en klubb varannan onsdag som vi kallar onsdagsklubben (givet namn). Detta för att få en regelbundenhet i när vi ses och för att inte bara träffas och dricka öl utan göra lite mer aktiviteter. Hittills har vi spelat basket, gått på dansföreställning, haft picknick, varit på konsert, spelat minigolf och lite annat. Inför hösten tänker vi bowling, klättring, åka räkbåt, museum och annat kul. Dessutom har jag kompletterat klubbandet med en måndagsklubb tillsammans med Karin där vi fokuserar på att göra kreativa saker tillsammans och att göra måndagen lite roligare.
 
• Laga middag. Hösten är en perfekt tid att lägga lite mer tid på matlagning och långsamma middagar. Dels de man äter själv men också passa på att bjuda över vänner och bekanta, även om det bara är en vanlig vardag. På hösten tycker jag det smakar extra bra med mustiga grytor, varma soppor och asiatiska rätter, så det kommer det bli mycket av.

Mode-inspiration: höst

2015-09-06   kl. 14:43:37
Jag nämnde ju min klädkris och  totala oförberdelse inför höstmodets intåg tidigare i veckan. Det är som att chocken slår till varje år och benen liksom lyckats förtränga allt vad strumpbyxor heter. Men nu i helgen har jag tagit tag i dilemmat och samlat massor inspiration på min Pinterest-board, börjat rensa i garderoben och skrivit en lista på sådant som behöver införskaffas. Så snart är även jag och min garderob redo för höst. Här ser ni lite av vad jag inspireras av!
 
autumn inspiration
 
Jag tänker främst hålla mig till ganska neutrala färger som svart, vitt och brunt men uppblandat med lite färgstarkare plagg i typ rostrött, pastellrosa och orange. 70-talsinfluenserna kommer mer och mer och jag känner att stuprören gärna får vila lite till fördel för utsvängda jeans och byxor. Den låga polokragen gillar jag verkligen samt snygga skjortor i lite grövre tyg. För att liva upp det hela finns det massor av accessoarer jag gärna tar till: den stilrena hatten, små scarves knutna kring halsen, lite tyngre och mer unika smycken samt kontraterande skärp. Jag måste ju trots allt utnyttja att jag har typ norra Europas största skärpsamling...
 
På min inköpslista har jag skrivit upp:
- utsvängda mörkblå jeans, helst inte med bootcut som bara går ut från knät utan sådana som går rakt ut ända ifrån höften
- svarta enkla läderboots
- bra basplagg i neutrala färger, typ en svart tröja med liten polokrage, grå tunn t-shirt, grå collegetröja
- roliga accessoarer som stora örhängen och fina scarves
- nya loafers alternativt att skomakaren kan göra underverk med de jag har, älskar dem verkligen men sulan är helt, helt trasig, så håll tummarna att det går att lösa
- varm höstkappa att variera min svarta och klassiska med, jag tänker att en rosa vore fint!
 
Hur vill ni se ut i höst?
 
Alla bilder hittar ni på min Pinterest-board här.

Sicilien - Etna

2015-09-05   kl. 20:33:38
etna
Nu tänkte jag att vi skulle titta på de häftigaste bilderna från min Sicilien-resa, nämligen de från vår utflykt till  Etna. Själva vulkanen låg drygt en timmes bilresa bort och resan dit gick längs snirkliga vägar.
 
etna
Efter att ha parkerat bilarna, byt sandaler mot sneakers, packat ned resans första (och sista) långärmade tröja samt fyllt vattenflaskorna var vi redo att bestiga vulkanen! Första momentet var linbana ett par hundra meter uppåt.
 
etna
Redan därifrån var utsikten svindlande och vacker. Man kände direkt att luften var svalare där uppe, mer som en vanlig svensk sommardag än den tryckande medelhavsvärmen.
 
etna
Vi bestämde oss för att börja utforska området kring det första stoppet.
 
etna
Här är en del av vulkan-gänget: Sandra, Graziella, Emelie och jag.
 
etna
 
etnaVulkanjord är tydligen extremt bördigt, så trots att det varit utbrott här för ett par år sedan växte blommor här och där.
 
etna
Karin på upptäcktsfärd.
 
etna
Sedan bestämde vi oss för att det var värt att betala ett par hundralappar till och åka högre upp på Etnas topp.
 
emelie
Resan upp gör man i små militärbussar. Eller, man kan gå också, men beräknad tid för en sådan etapp är cirka sju timmar och det kräver lite bättre kläder och förberedelser. Så här är Emelie i väntan på vår avfärd med bussen.
 
etna
 
etna
Här skumpade vi sedan upp längs de slingrande vulkanvägarna. Vi fick lära oss att det är rätt säkert att vara uppe på Etna eftersom det hela tiden görs en massa undersökningar och man ganska ofta kan förutspå kommande utbrott. Dessutom rinner lavan så sakta ned för berget att man hinner evakueras, det var skönt att veta, hehe.
 
etnaStopp nummer två, nästan tretusen meter över havet.
 
etna
Vissa av de här topparna var bara några år gamla. När vulkaner får sina utbrott bildas ofta nya toppar och gamla förstörs. Vid det senaste utbrottet hade en stor del av forskningsanläggningen högre upp samt den gamla linbanan förstörts. Det är lite häftigt för oavsett hur människorna försöker planera och strukturera så är det alltid naturen som bestämmer på något vis.
 
etna
Här uppe blåste det helt otroligt och det kändes ibland som vi stod mitt i molnen. På vintrarna brukar det vara snö här och då kan man åka skidor på Etna.
 
etna
Vår guide berättade massor om Etnas historia, vi fick känna på den varma marken och spana in i en krater där det tidigare varit ett utbrott. Så häftigt och vackert. Naturen kändes verkligen futuristisk och månlik, inte alls som något man sett tidigare.
 
etnaMen till sist var vi tvungna att lämna toppen och ta sikte på byn där nere igen. Genomblåsta och fyllda med massor ny vulkankunskap och helt magiska vyer. Ett utmärkt utflyktsmål!

Fredagslistan

2015-09-04   kl. 07:03:00
Say Lou Lou
 
Bäst i veckan hittills
Liten och intim konsert med Say Lou Lou på Södra teatern i onsdags. Stod en meter ifrån dem, temat var hjärtekross och allt var så mysigt och fint. Dessutom i sällskap av finaste Karin och Linn.
 
Sämst i veckan hittills
Allt, allt, allt hemskt som händer i världen just nu. Jag går sönder när jag tänker det. Samtidigt känns det som vi nått en vändning nu, det händer ändå saker och vi börjar gå mot rätt håll. Säg att det är så.
 
Där har jag ont
Faktiskt ingenstans. Eller jag har en himla konstig åkomma i mitt vänstra knä som gör att det känns lite, lite avdomnat hela tiden. Som att det liksom håller på att somna. Jag tänker att det måste vara någon nerv som kommit ikläm eller så, för det gör inte alls ont men pirrar lite. Någon med läkarkunskaper som har bättre svar?
 
Det tänker jag mycket på
Hösten, livet och framtiden. Vad jag har för mål, vad jag ser fram emot och hur jag ska försöka utvecklas så mycket som möjligt.
 
Det klär jag mig i
Jag har sådan extrem klädkris just nu. Älskade augusti då man kunde gå barbent men med långärmad tröja till - min perfekta outfit. Nu får jag ångest av tanken på strumpbyxor men det är för kallt för att gå utan. Bär således bara byxor men känner mig rätt trött på svarta stuprörsjeans... Ni hör problemen, de är allvarliga.
 
Måndagsklubben
 
Nästa vecka ser jag fram emot
Fish tacos med Karin och Anna i vår nystartade måndagsklubb. Fotbollsmatch Sverige - Österrike på Friends Arena med typ hela jobbet. Möte med en ny och  rolig kund. Att min fina vän Ella flyttar upp till Stockholm! Hårklippning (måste dock klura ut vilken frisyr jag vill ha).
 
Det dricker jag
Eftersom det pang bom blev höst från ingenstans så är det okej att dricka rödvin igen. Och jättemycket kaffe om dagarna.
 
Idag händer detta
Först jobb, sedan kräftskiva på B.A.R. med en massa gamla universitetskompisar.
 
Å på lördag det här
Gå på stan och fixa nya höstskor. Kanske ett besök på Trädgården eftersom det är sista helgen de har öppet...
 
Söndagen tillbringas så
Med god mat, bra sällskap, kanske någon film eller serie och eventuellt på den här manifestationen
 
Och mest av allt önskar jag detta
Att den här hösten blir fin och smärtfri, fylld med bra minnen och roliga saker att göra.
 
Lista lånad (och lite ändrad) från Elsa.

Hela världen brinner

2015-09-03   kl. 00:33:00
hela världen brinner
 
Det är onsdagskväll, nästan natt. Jag har kommit hem från en liten konsert på Södra Teatern. Ögonen är trötta och jag vet att jag borde gå och lägga mig strax. Men så fastnar blicken i Twitter-flödet och jag scrollar bland åsikter och känslostormar. Som ett lager över allt ligger en ton av hopplöshet. För ute i världen brinner det. Båtar sjunker, barn drunknar, lastbilar fylls, folk kvävs och murarna höjs.
 
Och här sitter jag. I ett varmt hem, trygg och ombonad, i takt med att uppdatera min blogg. Det är dags för ännu ett härligt inlägg om den goda mat jag äter, kläderna jag köper och resorna jag gör. Men plötsligt går det inte. Det känns så förbannat äckligt. För vem är jag att blunda för vad som händer i världen. Jag är bara priviligerad, ett lyckosamt barn som föddes i rätt land vid rätt tidpunkt och det ska jag vara tacksam för.
 
Ute i världen blåser oroliga stormar. I Sverige förs en debatt som blir allt mer obehaglig för var dag som går. Vad hände med mänsklighet? Vad hände med liv? Sen när räknar vi människor i volymer? Barn som dör ska inte vara siffror på papper. Folk som kommer hit ska inte vara kostnader i kalkyler. Nu handlar det om att rädda liv. Att hjälpas åt och att motarbeta en katastrof.
 
Den här bloggen är inte särskilt stor, men jag vet att ni är ett gäng som läser. Idag vill jag att vi hjälps åt för att göra den här världen lite, lite bättre. Du kan inte göra allt, men du kan göra något. Rensa ut och skänk kläder, swisha en slant, skriv under för att inga barn ska dö på Medelhavet, prata med din omgivning och uppmana dem att göra vad de kan. Det är dags nu.
 
Några länkar till hjälporganisationer om du vill hjälpa till:
Skriv på - inget barn ska dö på Medelhavet! (Rädda Barnen)
Vi gör vad vi kan - insamling till flyktingar på Lesbos 2015
UNCHR - FN:s flyktingorgan
Stöd katastrofhjälpen (Röda Korset)
Swisha valfritt belopp till 9019506, skriv FLYKT som meddelande (Radiohjälpen)

Vardagsvego

2015-09-02   kl. 07:12:00
Som ni säkert vet vid det här laget så försöker jag äta hyfsat mycket vegetarisk mat i veckorna, särskilt den som jag lagar själv. Så i söndags när jag gick och handlade köpte jag grejer för några vegetariska måltider. Jag har insett att det ultimata för mig är att planera tre måltider framåt. Tänker jag fler än så blir mitt lilla, lilla kylskåp proppfullt och jag hinner sällan äta upp allt. Dessutom gör jag nästan alltid två eller tre portioner av varje grej och eftersom jag bor själv räcker då maten till både lunch och middag. Plus att det nästan alltid bli någon kväll i veckan som jag äter ute och även några lunchmöten med bjudmat eller en unn-lunch med kollegorna. Tre är alltså det perfekta antalet vardagsrätter för mig (varsågod för nödvändig information). Här kommer i alla fall två av mina tre vego-rätter denna vecka (den tredje är färdig sparrissoppa pga min bästa guilty pleasure-mat sedan jag var barn).
 
sötpotatisfalafel
Jag inledde starkt med sötpotatisfalafel som höll på att driva mig till vansinne eftersom mina bollar blev mosade i stekpannan och slutade som små biffar istället... Men gott var det, och enkelt! Mixa bara två stora eller tre små kokade sötpotatisar med en burk kikärtor, en vitlöksklyfta, saft från en halv lime, spiskummin, salt och peppar. Forma bollar/biffar/högar och stek i olja på ganska hög värme.
 
sötpotatisfalafel
Servera sedan i tortillabröd med grönsaker du gillar (jag hade babyspenat, körsbärstomater och rödkål) och smula fetaost över samt pressa lite extra lime på. Vik ihop och ät så snyggt du kan!
 
halloumisallad
Rätt nummer två innehåller uppfinningen nektarinsalsa, en inte helt oväntad släkting till den klassiska mangosalsan. Funkar perfekt så här års när nektarinerna är i säsong och smakar väldigt gott till något salt (typ halloumi). För att göra salsan delar du bara nektariner i småbitar och blandar med lite finhackad chili samt saften från en halv lime. Har du koriander hemma så ha i det också, det blir nog supergott! Låt salsan stå och dra till sig en stund, ju längre desto bättre, men är du superhungrig så räcker en kvart.
 
halloumisallad
Till min salsa serverade jag stekt halloumi, babyspenat och rödkål. Är man väldigt hungrig kan det kanske vara bra att komplettera med något extra, typ kokad matvete eller quinoa. Annars är det bara att blanda och äta. Smaklig spis!

15.06-08 sommar

2015-09-01   kl. 07:04:00
15.06-08 sommar
 
Jag har ju haft som vana att summera musiken jag lyssnat på i slutet av varje månad i en liten spellista som jag ger till er, men nu i sommar har det visst blivit lite struligt och bortglömt... Det började med att jag missade slutet på juni mitt i all före-semestern-stress. Sedan kom ju juli som blev en enda hjärtsorgsmånad och med det även lite oklara musikval. Jag gjorde en extremt irrationell spellista (hej Kleerup möter Marie Fredriksson...) som förmodligen aldrig kommer nå offentlighetens ljus, men som där och då var precis vad jag behövde. Den varvade jag med journalisten Markus Larssons fenomenala spellista En förbandslåda av americana. Helt perfekt för kärlekssorg och jag spelade den alltid på lägsta volym när jag inte kunde sova om nätterna. Men så kom augusti och livskraften och festivaler och helt plötsligt blev musik kul igen. Så nu när jag satte mig för att summera sommaren blev det visst en ganska lång lista ändå, med låtar från juni till augusti. Mycket svenskt som vanligt och ganska mycket up-tempo. Min favoritlåt är Deportees Love Me Like I'm Gone som fick inleda, den är helt magisk.
 
Här hittar ni hela listan från min musiksommar.

RSS 2.0