Tre smaker

Något som fick mig att känna att matlagning är kul, var när jag började tänka i smak och konsistens istället för den klassiska kostcirkeln med kolhydrat + protein + vitamin som man fick lära sig på hemkunskapen. Det blir liksom lite öppnare då, och också mycket lättare om man vill laga vegetarisk mat utan att bara byta ut korven mot sojakorv (förvisso helt okej det med, men inte så spexigt). Så istället för potatis + köttbullar + lingon eller ris + korv stroganoff + ärtor brukar jag välja tre mer karakteristiska smaker och sedan bygga runt dem. Konsistensen är lite mer sekundärt men där gillar jag att tänka kontraster med mjukt, hårt, lent, krispigt, gräddigt eller chunky (vad är förresten den svenska översättningen på detta - tuggigt…?).
 
Här är några goda grejer jag lagat och de tre smakerna jag utgått ifrån. Hur brukar ni tänka när ni lagar mat?
 
ramen
Lime + koriander + chili = ramensoppa
 
halloumitacos
Halloumi + mango + avokado = halloumitacos
 
Pasta Alfredo
Valnötter + parmesan + vitlök = pasta Alfredo
 
sötpotatis
Sötpotatis + fetaost + koriander = ugnsbakad sötpotatis
 
vegetarisk pyttipanna
Ägg + svamp + persilja = vegetarisk pyttipanna
  
strömming
Äpple + strömming + dill = strömmingswrap
 
kikärtscurry
Jordnötter + kikärtor + lime = kikärtscurry
 
P1060022
Rödbetor + chèvre + honung = rotfruktssallad
 
grönkålspasta
Grönkål + nötter + ädelost = grönkålspasta
Daniella /

Ok, det där både låter och ser så mycket godare ut än att följa "reglerna"/kostcirkeln från hemkunskapen, brukar aldrig tänka sådär, nu fick jag en massa inspiration, tack!

matilda /

Nya former av tacos/tortillas var jag inne på för några veckor sen! Bra kombo är kalkon + ruccola + isbergssallad + mozzarella bollar + creme fraiche!! <3

ISA /

men fifasen vad mycket gott det finns då! Halloumitacos lät som en hit!

Beata /

guud va gott