Lördagslooken

Hej! Så här såg jag ut i lördags när solen sken och jag var redo att bege mig in till stan för att köpa tulpaner, vin och födelsedagspresent till en 30+30-årsfest jag skulle på senare på kvällen. Jag köpte den största parmesanbiten jag kunde hitta (3,5 kg) och gav bort tillsammans med ett handskrivet brev som förklarade allt det ljuvliga med dem och Parmigiano Reggiano. En helt rimlig present, födelsedagsbarnen blev glada i alla fall.
 
outfit hängselbyxor volangblus
I övrigt är jag i en fas just nu då jag tycker det är extra roligt med kläder. Jag känner att jag liksom vågar ta i lite extra, inte bryr mig så mycket om vad andra ska tycka utan kör på det som känns bra och kul. En ganska trivsam känsla faktiskt och jag längtar ännu mer tills temperaturen stiger lite så man kan ha sneakers och bara anklar och tunnare jackor. Tills vidare kör jag tofflor inomhus och solglasögon så fort solen tittar fram, för det funkar ju faktiskt på vintern också.
 
outfit hängselbyxor volangblusHär står jag alltså framför Roy Anderssons klassiska filmposter iförd svarta snickarbyxor från H&M, blårandig volangblus och fluffiga lädertofflor från Zara samt ett par solglasögon med oklart ursprung.
 
 

Julia testar japanska sötsaker

I fredags kväll var jag hemma själv och smått uttråkad började jag leta genom mina köksskåp på jakt efter något gott att äta. På en hylla högt upp hittade jag en massa roliga sötsaker som jag köpte på mig när jag var i Japan i höstas och eftersom kvällen krävde underhållning bestämde jag mig för att testa ett litet DIY-kit med svampkex. Något oförberett började jag även dokumentera hela processen i klipp på Snapchat och resultatet blev en fyra minuter lång serie där jag ger mig på bakverkspyssel, smaskar lite i kameran samt recenserar godis. Jag vet inte om det har något större underhållningsvärde, men jag bestämde mig i alla fall för att samla alla klipp i en liten lågupplöst video och visa för er här. Varsågoda!
 
 
Några highlights:
01:02 Stoppar fingrarna i typ kokande vatten och undrar om det är varmt. Geni.
01:09 Säger ”lite nervös” på någon slags norrländska?
Under hela filmen: överanvänder orden "okej", "kex" och "kul".
 
PS. Om ni vill få mer högkvalitativt content likt detta så kan ni följa mig på Snapchat där jag heter julia_erikssob (ja, jag råkade slinta på tangentbordet när jag signade upp och trodde det skulle gå att ändra användarnamn - det gjorde det inte).

Majsbiffar med koriander & ofriterad pommes frites

majsbiffar med koriander och ofriterad pommes frites
Mat har lagats. Köksverksamhet har begåtts. Stekos har utsöndrats i Stockholms söderort. Resultatet blev detta: majsbiffar med koriander, ofriterad pommes frites & tzatziki. Nu ska ni få lära er hur man gör – vi börjar med majsbiffarna.
 
majsbiffar med korianderUrsprungsreceptet kommer härifrån, eller ja egentligen från Jamie Oliver från början, och för att laga det behöver du:
 
1 burk (400 gr) kikärtor
1 burk (340 gr) majs
½ knippe färsk koriander
½ tsk paprika
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
zest från en citron
3 rågade msk vetemjöl
salt
 
majsbiffar med koriander
Gör såhär:
Skölj kikärtorna och häll av spadet från majsen. Lägg allt i en stor bunke. Släng i några rejäla kvistar koriander, behåll gärna stjälkarna. Tillsätt kryddor, citronzest, mjöl och en nypa salt. Mixa stötvis tills allt är blandat, det ska inte bli en jämntjock smet, det är alltid trevligt att ha lite textur kvar.
 
Mjöla en yta, lägg ut smeten och forma biffar efter valfri storlek. Jag gjorde åtta lite mindre. Lägg biffarna på en tallrik och låt de stå i kylen i 30 minuter. Stek de sedan i olja på medelvärme i cirka fem minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna.
 
ofriterad pommes frites
Till dina majsbiffar vill du ha något gott, vad sägs om ofriterad pommes frites? Lite av en oxymoron kanske, men perfekt för oss som är livrädda för kokande olja sedan brandutbildningen med skräckexempel i mellanstadiet. Jag hittade det här receptet på Twitter och bestämde mig för att testa. Det blev gott men jag tror jag snålade lite med kryddblandningen, så gör inte det!
 
Du behöver:
Mjölig potatis (beräkna ca 2 st per person)
Vetemjöl
Salt
Peppar
Valfria kryddor, jag hade färsk persilja
Rapsolja
 
ofriterad pommes frites
Gör såhär:
Värm upp ugnen till 200 grader. Skär din potatis i fina strips och lägg i en kastrull. Täck potatisen med kallt vatten och koka upp på spisen. När det kokar, häll av vattnet och lägg potatisen i en låda med lock. Blanda mjöl och kryddor och lägg i lådan. Skaka runt ordentligt så att all potatis täcks med kryddor. Flytta den sedan till en ugnsform och kör i ugnen i ungefär en halvtimme. Sista stunden slängde jag på lite olja och drog på grilleffekten, jag vet inte om det gav så mycket resultat men det kändes bra i alla fall.
 
majsbiffar med koriander och ofriterad pommes fritesServera dina majsbiffar och din pommes frites med sallad och sås. Jag gjorde tzatziki och det tänker jag att du vet hur du gör. Om inte, lär dig genast. Smaklig spis!