Lördagslooken

2017-01-30   kl. 23:34:20
Hej! Så här såg jag ut i lördags när solen sken och jag var redo att bege mig in till stan för att köpa tulpaner, vin och födelsedagspresent till en 30+30-årsfest jag skulle på senare på kvällen. Jag köpte den största parmesanbiten jag kunde hitta (3,5 kg) och gav bort tillsammans med ett handskrivet brev som förklarade allt det ljuvliga med dem och Parmigiano Reggiano. En helt rimlig present, födelsedagsbarnen blev glada i alla fall.
 
outfit hängselbyxor volangblus
I övrigt är jag i en fas just nu då jag tycker det är extra roligt med kläder. Jag känner att jag liksom vågar ta i lite extra, inte bryr mig så mycket om vad andra ska tycka utan kör på det som känns bra och kul. En ganska trivsam känsla faktiskt och jag längtar ännu mer tills temperaturen stiger lite så man kan ha sneakers och bara anklar och tunnare jackor. Tills vidare kör jag tofflor inomhus och solglasögon så fort solen tittar fram, för det funkar ju faktiskt på vintern också.
 
outfit hängselbyxor volangblusHär står jag alltså framför Roy Anderssons klassiska filmposter iförd svarta snickarbyxor från H&M, blårandig volangblus och fluffiga lädertofflor från Zara samt ett par solglasögon med oklart ursprung.
 
 

Julia testar japanska sötsaker

2017-01-29   kl. 22:05:26
I fredags kväll var jag hemma själv och smått uttråkad började jag leta genom mina köksskåp på jakt efter något gott att äta. På en hylla högt upp hittade jag en massa roliga sötsaker som jag köpte på mig när jag var i Japan i höstas och eftersom kvällen krävde underhållning bestämde jag mig för att testa ett litet DIY-kit med svampkex. Något oförberett började jag även dokumentera hela processen i klipp på Snapchat och resultatet blev en fyra minuter lång serie där jag ger mig på bakverkspyssel, smaskar lite i kameran samt recenserar godis. Jag vet inte om det har något större underhållningsvärde, men jag bestämde mig i alla fall för att samla alla klipp i en liten lågupplöst video och visa för er här. Varsågoda!
 
 
Några highlights:
01:02 Stoppar fingrarna i typ kokande vatten och undrar om det är varmt. Geni.
01:09 Säger ”lite nervös” på någon slags norrländska?
Under hela filmen: överanvänder orden "okej", "kex" och "kul".
 
PS. Om ni vill få mer högkvalitativt content likt detta så kan ni följa mig på Snapchat där jag heter julia_erikssob (ja, jag råkade slinta på tangentbordet när jag signade upp och trodde det skulle gå att ändra användarnamn - det gjorde det inte).

Majsbiffar med koriander & ofriterad pommes frites

2017-01-27   kl. 17:34:36
majsbiffar med koriander och ofriterad pommes frites
Mat har lagats. Köksverksamhet har begåtts. Stekos har utsöndrats i Stockholms söderort. Resultatet blev detta: majsbiffar med koriander, ofriterad pommes frites & tzatziki. Nu ska ni få lära er hur man gör – vi börjar med majsbiffarna.
 
majsbiffar med korianderUrsprungsreceptet kommer härifrån, eller ja egentligen från Jamie Oliver från början, och för att laga det behöver du:
 
1 burk (400 gr) kikärtor
1 burk (340 gr) majs
½ knippe färsk koriander
½ tsk paprika
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
zest från en citron
3 rågade msk vetemjöl
salt
 
majsbiffar med koriander
Gör såhär:
Skölj kikärtorna och häll av spadet från majsen. Lägg allt i en stor bunke. Släng i några rejäla kvistar koriander, behåll gärna stjälkarna. Tillsätt kryddor, citronzest, mjöl och en nypa salt. Mixa stötvis tills allt är blandat, det ska inte bli en jämntjock smet, det är alltid trevligt att ha lite textur kvar.
 
Mjöla en yta, lägg ut smeten och forma biffar efter valfri storlek. Jag gjorde åtta lite mindre. Lägg biffarna på en tallrik och låt de stå i kylen i 30 minuter. Stek de sedan i olja på medelvärme i cirka fem minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna.
 
ofriterad pommes frites
Till dina majsbiffar vill du ha något gott, vad sägs om ofriterad pommes frites? Lite av en oxymoron kanske, men perfekt för oss som är livrädda för kokande olja sedan brandutbildningen med skräckexempel i mellanstadiet. Jag hittade det här receptet på Twitter och bestämde mig för att testa. Det blev gott men jag tror jag snålade lite med kryddblandningen, så gör inte det!
 
Du behöver:
Mjölig potatis (beräkna ca 2 st per person)
Vetemjöl
Salt
Peppar
Valfria kryddor, jag hade färsk persilja
Rapsolja
 
ofriterad pommes frites
Gör såhär:
Värm upp ugnen till 200 grader. Skär din potatis i fina strips och lägg i en kastrull. Täck potatisen med kallt vatten och koka upp på spisen. När det kokar, häll av vattnet och lägg potatisen i en låda med lock. Blanda mjöl och kryddor och lägg i lådan. Skaka runt ordentligt så att all potatis täcks med kryddor. Flytta den sedan till en ugnsform och kör i ugnen i ungefär en halvtimme. Sista stunden slängde jag på lite olja och drog på grilleffekten, jag vet inte om det gav så mycket resultat men det kändes bra i alla fall.
 
majsbiffar med koriander och ofriterad pommes fritesServera dina majsbiffar och din pommes frites med sallad och sås. Jag gjorde tzatziki och det tänker jag att du vet hur du gör. Om inte, lär dig genast. Smaklig spis!

Lägesrapport: svårbedömd molnighet

2017-01-27   kl. 00:14:30
Jag har legat hemma sjuk i två dygn nu. Sjuk som i febrig kropp, glansiga ögon och bultande huvud. Men också sjuk som i kramp i kreativitetsnerven, ifrågasättande av livets allt och en drabbande insikt om min fullkomliga oduglighet. Varför blir det alltid så här i början av året? Det är som att saker och ting slutar inspirera mig. Jag läser böcker, lyssnar på musik, testar nya recept, tar del av andras skapelser men det går liksom inte in under huden längre. Nåväl, andas in, härda ut, det går över. På samma vis som febern sjunker så stiger också inspirationen så sakteliga.
 

 
Jag läser rubrikerna om politik och Donald Trump och idiotiska beslut som fattas och vet inte om jag är mest:
a) trött på män
b) less på att vara kvinna
 

 
I brist på skönlitterära böcker att läsa så plockar jag fram ett par kokböcker och läser dem från pärm till pärm. Förundras över Claes Brittons sätt att skriva fyraraderslånga meningar utan att tappa flödet. Det blir smutsigt och spritigt och ljuvligt på samma gång. Och under läsningen av Lotta Lundgrens ”Om jag var din hemmafru” kommer jag på mig själv med att skratta högt flera gånger. Som åt den här inledningen till ett recept på glasstårta:
 
lotta lundgren - om jag var din hemmafru
 

 
Jag tittar på väderleksrapporten inför morgondagen. SMHIs prognos för Östra Svealand lyder ”svårbedömd molnighet”. Svårbedömd molnighet, aldrig för har en väderprognos sammanfattat mitt mående så bra.

När My Little Pony möter skandinavisk vinter

2017-01-24   kl. 22:32:25
pastel
Kolla kolla! Årets första outfitbild fotad innan jag gick till jobbet. Tänk, snart kan man vakna på morgonen av att ljuset strålar in genom fönstret. Dock ser jag ju extremt nyvaken ut på bilderna men jag tänkte att vi skulle fokusera lite mer på mina kläder och lite mindre på mitt trötta face, okej?
 
pastelJag hintade ju nämligen om att jag beställt en ljusblå jacka och en rosafluffig halsduk här om dagen och tada! Här är de! Så extremt pastelliga och My Little Pony:iga och väldigt fina tillsammans tycker jag. Jag känner mig lite som ett barn, vilket faktiskt är en rätt trevlig känsla.
 
pastelBåde jackan och halsduken klickade jag hem från Zaras rea (tror dock inte de finns kvar längre tyvärr). Under gömmer sig en gammal leopardmönstrad kjol från Monki och en grå collegetröja från Weekday → inspirationstack till Leandra. Kängorna kommer från Gram och den sjuka lilla klohanden (vad gör jag ens?!) är dessvärre min egen, haha...
 

Bokmärkt på Instagram

2017-01-23   kl. 23:38:36
Jag vet inte om ni sett det än men i en av Instagrams senare uppdateringar så införde de en ny funktion där man kan bokmärka bilder. Längst ned till höger finns en liten fliksymbol och trycker man på den så sparas bilden under ens profil. Hejdå tusen röriga skärmdumpar och hej mer inspiration! Vad man sparar visas bara för en själv men jag tänkte att ni skulle få en titt på sådant jag bokmärkt och som bonus får ni också lite tips på Instagramkonton att följa.
 
011. @heatherdayart är en konstnär i San Francisco med en helt magisk studio och fantastiska färgkombinationer.
2. @herz.und.blut fångar alltid lika snygga stilleben och inredningar i perfekt smutsiga pasteller och dova toner.
 
02
3. @wedreamoficecream är kontot hos Kimberley Gordon som är grundare av Wildfox. Hon blandar smarta citat, drömska locations och en massa rosa.
4. @nakedcph är den bästa sneakersbutiken med bas i Köpenhamn. Btw hur fina är inte dessa prickiga Stan Smiths?
 
03
5. @manrepeller blandar högt och lågt men alltid peppigt och inspirerande på något vis. Som detta, jag måste bära min silverkjol med randiga strumpor och tygskor i vår.
6. @hannahamandareport är ett allmänt inspirationskonto drivet av Perfect Day. En härlig blandning av mode, mat och inredning (dock ett litet minus på att de är rätt dåliga på att ange källan när de inte tagit bilden själva).
 
04
7. @amanda_akerman var en gång i tiden känd som Moderniteter-Amanda i bloggvärlden. Nu målar hon fantastiska konstverk istället och jag älskar hennes stil.
8. @jeannedamas är en typisk fransk it-girl med gardinlugg och röda läppar. En sådan jag aldrig kommer bli, haha.
 
059. @tasyavanree är konstnär och fotograf och världens snyggaste hattbärare. Älskar typ allt hon gör.
10. @lostinhistorypics ser till att man får lite fin historia i sin annars så nutidstrogna feed. Den här bilden från nyår 1969 är ju bara fantastisk.
 

Summering av vecka tre

2017-01-23   kl. 01:52:33
Jag tjuvade en lista från Emmy Linnea och lät den summera min gångna vecka.

himmel
 
Något jag gjorde den här veckan som var planerat:
Gick på söndagsbandy på Zinkensdamm och såg Bollnäs få storstryk av Hammarby. Att de skulle förlora så stort var i och för sig inte planerat, men bandymatchen bokades in någon kväll före jul. Trevligt var det i alla fall med termoskaffe och Madde & Tjingen som sällskap.
 
Som inte var planerat:
Råkade beställa hem en ljusblå jacka och en rosafluffig halsduk… Håller tydligen på att omvandla min stil till någon slags ”My Little Pony möter skandinavisk vinter”. Har inte fått hem grejerna än men hoppas att de passar!
 
Och något nytt jag gjorde:
Gick på ett träningspass som hette Yogalates som var precis vad det lät som: en blandning mellan yoga och pilates. Helt okej men inte wow.
 
iris & carl
 
Ett tips från veckan:
Såg om dokumentären om Iris Apfel i helgen och den är så härlig. Inte bara ur modesynpunkt utan hennes sätt att se på åldrande, kreativitet och kärleken mellan henne och hennes man Carl. Finns på Netflix!
 
Veckans orimliga:
Att en vuxen man försökte ragga på mig genom att först säga åt mig att ”inte vara så intense” och ”att jag borde lugna ner mig” (obs! var jättelugn och stod och pratade med en kompis). Och sen när jag inte kände för att prata med honom och skulle gå därifrån så sparkar(!) han ”lekfullt” på mig två gånger. HE-RRE-GUD. Tappar förtroendet för män mer och mer för var dag som går. Sorry alltså men såna som han gör det ju inte lättare för det övriga manssläktet direkt. Hade det funnits en vakt i närheten hade jag bett hen slänga ut honom dirr, nu har jag bara gått och stört mig på hans patetiska The Game-beteende istället. Fy.
 
Veckans otippade:
Köttbullemiddag på Nytorget 6 kl. 23.15 i fredags. Mycket gott, älskar sena middagar.
 
frukost
 
Maten jag lagade:
Rätt dålig matlagningsvecka men lyckades i alla fall trolla fram en okej lördagsfrukost fastän mitt kylskåp ekade tomt. Det blev toast med tryffelolja, pocherat ägg & parmesan, äppelklyftor & jordnötssmör, kaffe och några överblivna godisbitar.
 
Veckans låt:
Fick sån feeling i lördags förmiddag och var tvungen att lyssna på ”Life is a Flower” med Ace of Base. Så oförklarligt men ändå peppigt beteende.
 
sova
 
Veckans känsla:
Avig. Jag har haft kul och trevligt och saker har varit bra, men samtidigt känns allt bara NJA. En del amerikansk politik-ångest, en del kreativitetsbrist och en del rastlöshet. Det skaver liksom.
 
Veckans betyg:
2,5 av 5. Det låter ju extremt lågt och deppigt, men det är ändå hälften och helt okej. Jag vet bara att livet kan vara mycket roligare än såhär, har goda förhoppningar inför nästa vecka!

Soffbord i glas & mässing

2017-01-21   kl. 18:03:55
soffbordSedan jag flyttade in i min lägenhet i november 2015 så har jag varit på jakt efter det perfekta soffbordet. Ett angenämt uppdrag men alla bord jag hittat har varit för stora eller för små, för tråkiga eller för dyra... Det har helt enkelt varit en ständigt pågående jakt som jag var nära att ge upp, men till slut hittade jag rätt.
 
soffbord
Via Metropol auktioner lyckades jag nämligen buda hem det här kvadratiska bordet i glas och mässing. Det är lite slitet men i helt okej skick och lagom stort för mitt vardagsrum. Det finns också något ganska befriande i att tänka på att bordet har lite historia och slippa oroa sig för att vara den som gör första repan i glasskivan.
 
soffbordJag lyckades till och med frakta hem det på egen hand (tack för Taxi Stockholms bilar med stora bagageutrymmen) och så här blev det på plats. Jag tycker det passar riktigt fint med den blå soffan och fiskbensparketten - vad tycker ni?
 

Frågor & svar

2017-01-18   kl. 10:56:02
julia
Det är dags att plocka fram den seriösa minen för här kommer nämligen ett gäng frågor från kommentarsfältet som jag tänkte svara på. Förlåt om det tagit lite tid och tack för att ni är nyfikna och undrar saker!

→ Hej Julia! Jag har tänkt att jag ska plugga vidare till hösten och sitter och funderar på vart jag ska ta vägen. Är nämligen ganska trött på min hemstad och känner mig redo att börja plugga någon annanstans. Vad tyckte du om Norrköping som studentstad? Hur är *studentlivet*, är det lätt att få bostad osv? Jag har varit i Norrköping ett par gånger innan och tycker att det är en så himla mysig stad men vill gärna höra vad du som pluggat där tycker! Minns att jag började läsa din blogg när du fortfarande bodde i Norrköping hehe. Tack för din fina blogg <3<3 mvh en trogen följare på ca alla dina kanaler.

← Hej! Vad kul att höra! Jag har ju en lite vinklad bild av Norrköping eftersom det också är min barndomsstad där jag växte upp, så jag har inte enbart upplevt det som studentstad. Dock tycker jag att det var en väldigt trevlig stad att plugga i, inte lika hardcore studentigt som Uppsala, Lund och Linköping kan jag tänka mig, utan lite mer avskalat. Sedan har man ju närheten till Linköping om man vill vara med i de riktigt stora studentgrejerna och eftersom Norrköping tillhör Linköpings universitet så blir det naturligt att vara med där ibland. Hur det ser ut med klubbar och barer för bara studenter har jag dålig koll på just nu eftersom det snart är fem (helt sjukt!) år sedan jag tog min examen.

Att få tag på boende är nog relativt enkelt. Alla mina kompisar fick ganska snabbt egna lägenheter eller bra studentboenden och jag tror också att det finns bostadsgaranti när man börjar plugga så att man kan vara säker på att få tak över huvudet. Norrköping är mysigt som stad, du kan gå i princip överallt, det finns ganska många fik och trevliga matställen, bra parker, rikt kulturliv och vatten som rinner genom stan. Hoppas du kommer trivas!


(Ang. detta inlägg)
→ Jag har själv funderat på det, då jag också är intresserad av att jobba med reklam. Det är ju ändå något som så många människor ser, som man kan dra nytta av till fler saker än bara "köp den här produkten!", precis som du säger. Jag undrar bara var du pluggade någonstans? Kram!

← Jag läste Grafisk Design & Kommunikation på Linköpings universitet, men på campus Norrköping. Det är en treårig utbildning som leder till en kandidatexamen.


→ Du verkar så klok och med fötterna på jorden Julia, tack för en superbra blogg! Hur fick du jobbet inom reklambranschen? Sökte du precis den tjänsten du ville ha eller hade du tänkt jobba med något annat från början? Vad pluggade du innan? Var ditt mål att hela tiden jobba inom just reklam och marknadsföring?

← Tack! Jag läste som tidigare nämnt Grafisk Design & Kommunikation vilket, som namnet avslöjar, är en ganska bred utbildning. Jag trodde från början att jag skulle jobba mer med design men insåg efter något år att det inte var det som jag tyckte var roligast. Istället fokuserade jag mer på varumärkesbyggande och marknadsföring och det i kombination med att jag alltid gillat att skriva, fick mig att inse att det var copywriter jag skulle söka jobb som. 

När jag sedan var klar år 2012 så fick jag först ett sommarjobb på Landstinget i Östergötland där jag tillsammans med en universitetskompis fick driva ett kommunikationsprojekt. Ganska snart insåg jag att jag ville jobba mer kreativt, med reklam och en rad olika kunder istället för på en kommunikationsavdelning. Så under hösten började jag söka jobb på olika byråer i Stockholm. Eftersom jag hade noll kontakter inom reklambranschen gjorde jag precis som när man var liten och var intresserad av någon men inte vågade ta kontakt: jag skickade ett kärleksbrev. Jag byggde helt enkelt en jätteenkel Fråga chans-site (lyckades hitta den om någon vill kolla) med information om mig, erbjudande om att gå på dejt osv. Sedan registrerade jag tre mailadresser: ja/nej/kanske[@]juliaeriksson.se. Till sist skrev jag ett kärleksbrev som jag mailade ut till de byråer jag tyckte var mest intressanta och frågade helt enkelt chans på dem. Jag fick ett gäng intervjuer på detta sätt och sedan också ett erbjudande om anställning på Animal (eller The Viral Company som det hette då), där jag jobbar idag.


Mina julklappar

2017-01-16   kl. 23:15:47
Jag tycker januari gått snigelsakta så det känns ju inte som det var så länge sedan det var jul och det låg klappar med mitt namn på under granen. Men drygt tre veckor har visst passerat så det är ju hög tid att vi kikar på vad de innehöll. Spoiler: jag är sjukt nöjd med årets förra årets alla paket.
 
PA&Co ännu en kokbok
 
PA&Co ännu en kokbok
PA&Co är en klassisk Stockholmskrog som ligger i samma hus som mitt jobb. De har bra husmanskost (deras råbiff är en av mina favoriter) och är också helt rätt ställe om man vill spana på kändisgubbar (Mauro Scocco är visst en del av inredningen). I samband med att de fyllde 30 år släppte de en ny kokbok fylld med bilder och recept från restaurangköket. En perfekt bok att bläddra i som innehåller allt man gillar: roliga texter, god mat och svartvita festbilder.
 
vasI ett paket låg den här smaragdgröna vasen från House Doctor, en superfin färgklick som just nu bor i mitt vardagsrum.
 
vantar
Praktiska julklappar är ju alltid bra. Som dessa mjuka och varma tumvantar i skinn, må de aldrig tappas i tunnelbaneträngseln!
 
skrivtavla
Bokstäver är ju lite av ett huvudintresse för mig så den här skrivtavlan från Granit blev jag väldigt glad för.
 
handdukar
På temat praktiskt fick jag även en trave små handdukar. Perfekta när man tvättar av sminket på kvällen, jag förbrukar minst en hög i veckan...
 
sopsetTidigare har jag bara haft en dammsugare men det här sopsetet i trä från Granit har sparat mig mycket tid. Sedan jag fick det har jag använt det nästan varje dag (jag är nog en ganska fumlig person som spiller mycket) och det är så skönt att slippa dra fram dammsugaren jämt. Förhöjd livskvalitet med ca 100 %.
 
täcke
Sedan fick jag också julklappspengar och ett presentkort på IKEA som omvandlades till ett jättestort och fluffigt duntäcke samt nya påslakan. Så bra grejer som dock gjort min säng ännu svårare att kliva upp ur på morgonen...

Semlor

2017-01-15   kl. 18:50:32
semla
Jag är uppvuxen med en pappa som älskar semlor, så i min familj brukar semlesäsongen starta någon gång efter nyår. Hemma hos mig påbörjades den igår när jag fick ett akut sug efter en fluffig kardemummabulle med grädde och mandelmassa. Vad jag förstått råder det högst delade meningar kring semlor och huruvida det är gott eller inte, när man får äta dem och hur de ska se ut. Jag gillar klassiska semlor allra bäst och tycker de är för goda för att bara ätas under ett par dagar i februari - därför har jag börjat redan nu.
 
semla
Allra godast är de såklart om man gör dem själv och är man riktigt ambitiös kan man baka sina egna bullar. Det hade jag dock varken tid eller ork med igår när semlesuget slog till, så jag köpte färdiga bullar. Sedan vispade jag grädde och rörde ihop fyllningen. Tricket för en saftig semla med mycket smak, är att inte snåla på fyllningen. Jag gröpte ur en ganska stor grop i botten och skar en centimetertjock skiva mandelmassa. Sedan mosade jag mandelmassan tillsammans med de urgröpta brödsmulorna och en skvätt mjölk tills det blev en krämig fyllning.
 
semla
I med fyllningen i den lilla gropen, på med vispgrädde, locket på toppen och sist lite florsocker över allt. Tada! Årets första semla är klar och fler lär det garanterat bli. Har ni börjat er semlesäsong än?

Tre musiktips

2017-01-13   kl. 14:59:00
Fredag! Bästa dagen! Även officiella musikupptäckardagen eftersom en majoritet av alla nya låtar och album släpps på just fredagar. Dagen till ära tänkte jag bjuda på ett par sprillans nya lyssningstips.
 
Först ut är Linnea Henriksson och hennes nya singel ”Säga mig”. Jag älskar att den låter så hit:ig i refrängen, det känns lite som en souligare Veronica Maggio. Kan även tänka mig att typ Kornél Kovács skulle kunna göra en bra remix av denna som kan bli lite dansigare.
 
Vi fortsätter lite på temat med svenska texter och soulinfluenser. ”Missförstå mig rätt” med Skander och Seinabo Sey är en superfin ballad. Jag lyssnade på den kanske tolv gånger i rad igår natt innan jag somnade, kan rekommendera er att göra samma sak.
 
Slutligen, The xx har äntligen släppt ett nytt album - "I See You"! Deras tidigare skivor har jag verkligen gillat och inför detta släpp var jag verkligen nyfiken. Och jag älskar det! Det känns liksom klubbigare, fylligare och snyggare än tidigare. Blev så pepp av att lyssna på det att jag direkt bokade biljetter till deras spelning på Hovet i februari. Också en fin tröst istället för Bon Iver-konserten som jag skulle gått på men som ställdes in, så himla tråkigt.
 
Hoppas ni gillar tipsen och att ni får en fin fredag! Själv ska jag kila till Uppsala och spela spel med min syster & kusin, så mysigt.

Jag minns alla män jag aldrig brydde mig om

2017-01-12   kl. 16:24:01
citat
 
Jag läser ”Flickorna” av Emma Cline. En bok som till viss del tar upp känslan av att vara ung tjej och bli betraktad av män, vara relativ till män, förstöra sig och förgöra sig - för män. Och jag känner igen mig men ändå inte. Mitt nutida jag kan absolut relatera till känslan, men under tiden jag läser så kommer jag till en insikt: femtonåriga Julia ägnade extremt lite tid åt detta.
 
Säkert berodde mycket på min högstadieklass. Jag gick på en skola belägen i en Norrköpingsförort och i en musikklass med körsång på schemat varje dag. När jag började fanns det en kille i klassen men han slutade kort därefter. Så vi var 21 tjejer, vilket till stor del var kaotiskt, men också ganska härligt. Jag svetsades samman med några av tjejerna och bildade ett supertight kompisgäng.
 
Det jag inte insåg då, men som blir så tydligt för mig nu, är att vi umgicks på ett sätt som antagligen är ganska unikt för högstadieelever. Vi var helt klart pluggisar som lade mycket tid på skolan, men vi var också mästare på aktiviteter. Vi gjorde egna chokladpraliner och hemgjord sushi, hade otaliga sleepovers i varandras källare, ordnade hemma-spa och filmkvällar, hade picknicks i parker, i skogar, på tak…
 
Alla dessa aktiviteter och vår starka sammanhållning gjorde att det helt enkelt inte fanns tid för män i vår värld. Eller jag tror det i alla fall. Jag har verkligen försökt men kan inte minnas en enda gång som vi diskuterat killar under högstadiet. Suttit med skolkatalogen och gjort markeringar eller googlat heta kändisar. Jag har ingen aning om vem som var den snyggaste killen på Navestadsskolan 2005 - att prata om honom fanns verkligen inte i vårt intresseområde.
 
Och jag inser nu hur annorlunda det antagligen är och hur skönt det också var. Att till fullo hänge sig åt det man gillade bäst och strunta i hur andra såg på en, uppfattade en, värderade en - för det fanns inte på min karta att någon brydde sig om mig på det sättet. Vi levde i en fristad utan killar och det skapade ett systerskap som för mig är ovärderligt. Idag är några av personerna i mitt lilla högstadiegäng fortfarande mina bästa vänner som jag träffar ofta.
 
Den stora frågan är kanske när allting ändrades och varför det blev så? Jag tror att det skedde i gymnasiet när jag gick i en mer blandad klass igen och började hänga med folk, både tjejer och killar, på ett annat sätt. Till sist föll även jag in i den normativa bilden och började betrakta mig själv på ett annat sätt. Jag tycker fortfarande att fenomenet snygga kändiskillar är bland det tråkigaste som existerar, men det finns många tillfällen då jag känner att min kropp, mitt utseende och mitt kön kommer långt före min personlighet och mina intressen.
 
Till viss del är det säkert självvalt och till viss del är det nog bara en oundviklig del av det tydligt uppdelade samhälle vi lever i. Men jag är så tacksam för att jag fick de där högstadieåren i alla fall, jag tror verkligen att de gjorde mig gott. Och jag tänker att jag kanske ska ta tillbaka det där fullkomliga ointresset och nonchalansen jag en gång hade. Låta 2017 bli mitt år. Bara mitt. Och mina vänners. Vi säger så.

Moodboard

2017-01-09   kl. 12:10:58
moodboard
Jag berättade ju här om dagen att jag uppdaterade moodboarden i mitt kök. För er som inte vet så lät jag nämligen en av mina köksväggar förvandlas till en stor anslagstavla förra året, exakt hur jag gjorde det kan ni läsa här. Nu kände jag att ett nytt år kräver nya bilder, så här får ni en liten inblick i vad som åkt upp på väggen och inspirerar mig just nu.
 
moodboard
Den här menyn plockade jag med mig hem från Tokyo när vi åt lunch på en restaurang som heter GlouGlou Reefur. Jag tycker de hade ett så fint helhetskoncept och menyn var en liten del av det. Om jag minns rätt så betyder också Glou Glou typ "kurr kurr", det japanska barn säger när de är hungriga.
 
moodboard
Mer japanskt i övre vänstra hörnet i form av lite purikura från en arkadhall i Shibuya. Hur gulliga är vi inte här?
 
moodboard
Och en sista japansk grej. Att plocka med sig fina papper, kort och menyer när man är på resor är verkligen ett tips om man vill bygga fina kollage och moodboards. Det här lilla omslagspappret med fiskar och skepp fick jag när jag handlade i bergsbyn Hakone. Det har förövrigt exakt samma färgskala som Saras fina blogg.
 
moodboard
Den här gäspande tjejen som jag hittade i en tidning fick också åka upp. Det känns lite ovanligt med den typer av poser i ett modereportage så därför gillar jag den extra mycket. Perfekt inspiration till trötta måndagsfrukostar...
 
moodboard
Och mellan allt lite mer fotoautomatbilder, fina illustrationer, smarta citat och nära & kära. Än så länge har jag försökt hålla den ganska luftig för jag vet att den lär fyllas på med fler grejer alldeles snart. Klart slut!

Torsdag 5/1 - Hemma hos mig

2017-01-07   kl. 14:19:04
Två ögonblick från i torsdags då jag trivdes extra bra i min lägenhet
 
dag

13.10

Musiken strömmar ur högtalarna. Rolling Stones, Joni Mitchell, Bob Dylan, Fleetwood Mac, Simon & Garfunkel... Utanför fönstret ligger ett tjockt täcke av snö men här inne är det California dreamin'-varmt. På bordet trängs en presskanna med kaffe bland foton, urklipp, tidningar och saxar. Det är en av de få ljusa timmarna på en torsdag i början av januari. Jag är ledig och bär mjuka lädertofflor, känner mig glad och kreativ inombords. Moodboarden på min stora köksvägg fylls av nya bilder. Sådant som inspirerar mig, sådant som tilltalar ögat, sådant som föreställer människor jag tycker mycket om. De kreativa stunderna i ensamhet tillsammans med kaffe och bra musik är några av mina allra bästa.
 
kväll

19.35

Inne på Ica får jag ett infall. Jag borde kanske fixa någon efterrätt, bara för att. Sagt och gjort, inspirerad av 90-talets numera charmiga retrostatus slänger jag ned ett paket chokladpudding i korgen. Några timmar senare sitter två goda vänner i mitt kök. Vi har ätit vegetarisk lasagne och pratat om nyfödda barn, inställda konserter och förväntningar på 2017. På bordet lyser ljusen i en samling udda ljusstakar men i övrigt är det dovt och mörkt. Varmt och tryggt. Jag dukar fram chokladpudding, kaffe och whisky - en trio som smakar oväntat bra tillsammans. Om jag fick önska skulle det finnas middagsgäster runt mitt köksbord nästan jämt. Det behöver inte bli så komplicerat - med pulverbaserade efterrätter och klirrande flaskor från taxfreen i Düsseldorf kommer man långt.

Ordning & reda

2017-01-04   kl. 15:28:20
Alltså, vad jag älskar att folk börjat vara lite mer snälla mot sig själva. Det känns så sunt. Nu när man läser människors mål och nyårslöften är det så mycket mer fokus på att må bra, på riktigt, och mål som både känns större och mer hållbara. För en som är uppvuxen med löpsedlar om 6-veckors-dieter och andra quickfixes så känns det mycket bättre och definitivt mer hoppfullt inför 2017.
 
För ärligt talat, hur orimligt är det inte att förvänta sig att man ska bli en sundare, godare, fräschare människa i januari? Månaden som är extra lång, mörk och kall – det är ju ett rent straff mot sig själv. Är det någon gång man behöver extra mycket ompyssling, värme och lugn så är det ju nu. Sen kan ju absolut träning och mer grönsaker vara en del av det, men den här grejen med att man ska reboota sig själv och förvandlas till version 2.0, det kan vi väl bara lägga ned? Dessutom är det ju extra svårt att genomdriva förändringar och köpa färskpressade hälsojuicer när man knappt kommer utanför ytterdörren på grund av snöstorm...
 
Nåväl, eftersom jag gett mig själv ett litet jullov i form av semester fram till 9 januari och mest går hemma och laddar batterierna (så härligt uttryck), så har jag ändå haft tid och ork för två saker som ger 2017 lite mer struktur:
 
2017Först plockade jag fram min stora väggkalender för 2017 som jag köpte i Tokyo. Jag älskar att den är så enkel och avskalad i sin utformning, Helvetica ftw!
 
kalender
Jag förstår inte precis alla japanska ord om jag ska vara ärlig och vissa av de röda dagarna stämmer ju inte riktigt, men jag tänker att den blir fin att ha på väggen ändå. Det är ju alltid roligare att skriva in saker i fysiska kalendrar, då känns de mer på riktigt.
 
garderobDet andra jag gjorde var detta: årets rejäla garderobsrensning. Två stora papperskassar med kläder åker till insamling och nu finns det lite mer luft bland högarna igen. Vill ni ha rensningstips förresten så gjorde Flora en bra guide för ett tag sedan som jag följde på ett ungefär.
 
garderob
Min rensning inkluderar även sortering, vikning och placering av alla kläder i färgskala. Ja, lite överdrivet kanske, men det blir ju fint. Sedan håller det i max två veckor men det är en annan sak...
 
garderob
Och det kanske bästa av allt, utöver min extremt praktiska skärpsortering, var att jag provade igenom exakt alla mina strumpbyxor och rensade där också. Så nu är alla garanterat fria från hål på tån och dessutom sorterade i tjocklek - tack Julia, varsågod Julia.

Pizza med stenbitsrom & västerbottenost

2017-01-03   kl. 15:01:16
pizza
Nyårsdagen är ju känd som den internationella pizzadagen, så även hemma hos mig. Efter lite inspiration från Kristin, som i sin tur inspirerats av Taverna Brillos magiska löjromspizza, inledde jag året med att baka min egen variant på denna geniala uppfinning.
 
deg
Först ut: deg. Jag hittade ett recept som bara behövde jäsa i 25 minuter, perfekt när man är hungrig och lite nyårstrött.
 
Du behöver:
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl
 
Gör såhär: Värm vattnet till 37 grader och blanda det sedan med jäst, socker, salt och olja i en stor bunke. Rör ned mjölet stegvis tills degen är fast och elastisk. Spara det som blir över till utbakning. Låt degen jäsa under bakduk i 25 minuter. Degen räcker till tre stora eller fyra små pizzor.
 
deg
När degen var klar bakade jag ut den på en plåt och toppade sedan med ett ordentligt lager västerbottenost. Sedan gräddade jag pizzan i ungefär tio minuter på 220 grader tills den fick fin färg.
 
pizza
Till sist klickade jag på crème fraîche, finhackad rödlök och stenbitsrom samt toppade med citron och gräslök. För lyxpizza kan man såklart ta löjrom och för en vegetarisk version går det lika bra med tångkaviar. En mycket bra och god start på det nya året!

Nyårskläder

2017-01-02   kl. 16:05:37
Hej och välkomna till ett nytt år på denna blogg! Jag tänkte att vi skulle kolla vad jag hade på mig när jag firade in 2017 tillsammans med ett gäng vänner. Om sanningen ska fram så tog jag ett gäng bilder på min outfit redan på nyårsafton men eftersom klockan var runt fyra när jag var iordningfixad och det redan hade mörknat ute så blev bilderna inget vidare bra. Alltså klädde jag på mig samma kläder idag när det fortfarande var dagsljus och tog nya bilder, bara för er skull (här har vi minsann en som aspirerar till att bli Årets bloggare 2017, hehe). Så ja, ni kan ju föreställa er lite mer avancerat smink och lockat hår, men utöver det såg jag ut prick såhär:
 
outfit new years eve
 
outfit new years eve
 
Eftersom det bara är nyår en gång om året bestämde jag mig för att köra extra allt med halvtransparent glittertröja, metalliclaxrosa (bästa ordet!) volangklänning och insektsprydd rubinröd väska till det. Hela alltet kommer från Zara som verkligen tycks ha fattat det där med extra allt.
 
stars
 
rocket
 
Öronen fick ha tema rymden kvällen till ära. Det kändes lite festligt och futuristiskt med kometer, rymdraketer och månar.
 
glitter
 
bugs
 
Armbandsur på handleden är ju alltid bra när man ska räkna ned till tolvslaget. Lika givet är dansvänliga skor. Dessa med lång snörning och låg klack har jag också köpt på Zara och de hoppade jag runt i till tonerna av 5 fine frøkner som fick bli finallåten på 2016. Hoppas ni hade ett fint avslut på året och att det nya har börjat lugnt och behagligt!

En sammanfattning av 2016

2017-01-01   kl. 14:51:39
paris
 
Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?
Åkte på semester till Paris helt själv, snorklade med havssköldpaddor, vann pris i stora reklamtävlingar.
 
Vilka länder/städer besökte du?
Puerto Rico, Paris, Köpenhamn, Japan.
 
Vad var din största framgång 2016?
Karriärmässigt är det nog den här kampanjen som blev lyft som en av världens bästa utomhusreklamer förra året. Personligt är det nog att jag vågat vara mig själv ännu lite mer.
 
certina klocka
 
Bästa köpet?
Mitt armbandsur från 60-talet som jag budade hem från Bukowskis. Har burit det varje dag sedan dess och gillar det så mycket.
 
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Alla mina vänner, goda middagar och goda samtal tillsammans med dem. Har verkligen kompishängt mycket under 2016 och tycker det ger mig så mycket.
 
Och ledsen?
Läget i världen, främst rent politiskt. Blir både rädd och sorgsen av att tänka på krig, främlingsfientlighet, miljöförstöring… ja allt som går åt helvete.
 
ramen
 
Bästa matupplevelsen?
All mat i Tokyo. Himmelsk ramen, ljuvliga dumplings, mustig shabu-shabu.
 
Bästa boken du läste i år?
”Flickorna” av Emma Cline. Och ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri, den gjorde starkt intryck på mig.

Favoritserie?
SKAM
 
En mobilanteckning:
anteckningar
 
Det sista var ett sms jag skickade till en kille jag vill gå på dejt med. Gick dock sådär med den grejen, tycker själv att det var ett ganska roligt sätt att bjuda ut någon, men aja...
 
Årets låtar?
Mina 40 bästa hittar du här. Men några som sticker ut lite extra är nog: Weyes Blood - Generation Why, Bon Iver - (8) circle och Beyoncé - Freedom.
 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag tror jag har känt allt lite extra mycket i år. Så både gladare och ledsnare, men också argare, lyckligare, bittrare och mer passionerad.
 
julia
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2016
Lunchade med några kollegor. Hade fördrink med plockmat hemma hos mig. Åt middag på Nook tillsammans med Julia, Anna och Karin.
 
Är det något du saknar år 2016 som du vill ha år 2017?
Bättre självinsikt kanske.
 
Högsta önskan just nu?
Att allt ska gå bra för min vän och hennes lilla son som föds nu i dagarna. Längtar så mycket efter dem båda!

RSS 2.0