Över- & underskattad mat

smörgåstårta
 
Det har cirkulerat en lista i bloggvärlden med mat/ingredienser man ogillar eller tycker är överskattade. Det roligaste är nästan att läsa alla kommentarer och hur folk på ren reflex börjar ”beskydda” maten de själv gillar och försöka övertyga bloggaren om att hen har fel (jag tänker exakt likadant själv). ”Huuuuur kan hon inte gilla räkor, det som är så sjukt gott?!”. Som att min kommentar ska vara det som får bloggarens smaklökar att göra en helvändning…
 
Aja, det är ju i alla fall värt ett försök, för när det gäller goda grejer är allt tillåtet. Så välkommen att rätta mig i kommentarsfältet nedan om ni tycker att jag är ute och cyklar. Nu tänkte jag att ni skulle få min lista på saker jag tycker är överskattade och sedan ska jag avsluta med ett recept på en riktigt underskattad rätt.
 

Överskattad mat

 
Äggröra/omelett
Jag vet inte om det här är ett normalt beteende men ibland när jag äter ägg kan jag tänka ”mmm, vad gott” för att sedan halvvägs in bara ”euw, ägg” och bli typ äcklad av smaken. Ett perfekt löskokt/pocherat/stekt ägg kan vara supergott men är de för hårdkokta och ännu värre, kalla, så går det bort. Både äggröra och omelett innehåller dessutom alldeles för mycket ägg så det undviker jag direkt. Jag avskyr även när folk lite random skalar ett kokt, kallt ägg och äter det som om det vore en frukt. Herregud. Sluta.
 
Mandarin
I början av hösten kommer alltid satsumas. De är små och gula med tunt skal, oftast lite sura och smakar toppen. Sedan kommer clementinerna som är mer orangea, lite sötare, mer lättskalade och smakar gott. Sist, sådär framåt jul, kommer mandarinerna. Stora, med tjockt skal och ”köttigare” klyftor. De är inte alls lika goda, ibland tråkigt torra och fulla med kärnor. En sann besvikelse.
 
Kyckling(filé)
Från och med 2016 har jag undvikit att äta kyckling helt. Eller jag skulle nog äta det om jag blev bjuden och inte kunde välja bort det snyggt, men hittills har jag klarat mig. Det är något med de oproportionerligt stora, rosa kycklingfiléerna som får det att äcklas i min mun. Guldfågelns reklamannonser har verkligen haft motsatt effekt på mig…
 
Keso
Okej, jag ska vara ärlig: jag har aldrig smakat keso. Men konsistensen och det gryniga, lite vattniga utseendet får mig att absolut inte vilja göra det heller. Särskilt inte i kombination med blodpudding som vissa gör, kan knappt tänka mig något konstigare och äckligare.
 
Gurka
När jag var 14 kom jag på att jag inte gillade gurka och slutade äta det fram tills jag var 22 (stark tonårsrevolt Julia). Nu har jag dock mognat lite och äter det igen. Bäst är saltgurka eller inlagd gurka (som jag alltid gillat) men vanlig går också okej och jag gillar det mest för den krispiga konsistensen som den tillför i rätter. Den slajmiga mittdelen får man dock mer än gärna ta bort och saker som ”gurkvatten” (på riktigt - vad är det?!) behöver man verkligen inte bjuda mig på.
 
Capellini
Pasta ska ha textur tycker jag. En överkokt pasta är ju sällan kul och av samma anledning går riktigt tunna pastasorter, som capellini, bort i min bok. Det blir bara klibbigt, sladdrigt och slingrigt i munnen ju. Ibland tycker jag till och med att vanlig spaghetti är i tunnaste laget, min bästa standard-pasta som jag alltid har hemma är linguine.
 
smörgåstårta
 

Underskattad mat

 
Låt oss prata lite om smörgåstårtan. Den har fått utstå extremt mycket hat och ibland är det befogat, det kan jag faktiskt hålla med om. En smörgåstårta med skinkrullar, leverpastejfyllning och apelsinskivor som man äter på en begravning är nämligen rätt deppigt och oaptitligt. Men smörgåstårta kan ju också vara som världens lyxigaste räkmacka och det är också så jag tycker att den ska behandlas.
 
I helgen fick jag ett akutsug på smörgåstårta och lagade en riktigt smarrig variant -  bara till mig själv. Det kanske inte är helt rimligt men med tanke på att det är perfekt frukost-, lunch- och nattmat så var jag ändå rätt nöjd och nu är den slut och så även min craving. Inspirationen till min smörgåstårta hämtade jag från Siri Barjes eminenta recept på Grön smörgåstårta och sedan justerade jag det lite efter smak och känsla.
 
smörgåstårta
 
På undre lagret hade jag en fyllning med ägg och krasse (samma som i Siris recept) och på övre lagret fyllningen med gurka, dill och pepparrot som också står med där. I mittenlagret valde jag dock att göra en sparriskräm som jag hittade på själv. Jag bröt av den hårda delen på en bunt sparrisstjälkar och delade dem i 4 cm stora bitar. Sedan kokade jag dem i lättsaltat vatten i 2-3 minuter för att sedan, när de fortfarande hade lite motstånd kvar, lyfta över dem till en skål med iskallt vatten. När de svalnat mixade jag dem tillsammans med några matskedar crème fraîche, lite finhackad rödlök och en skvätt citronsaft. Till sist smakade jag av med salt och peppar.
 
På toppen av min smörgåstårta valde jag att bre färskostkräm och sedan dekorera med gurkrullar, handskalade räkor, rädisor, rom, finhackad rödlök och krasse. Väldigt fint och gott om jag får säga det själv. Hurra för smörgåstårtan - må den gå en ljus framtid till mötes, fri från underskattning och begravningar!
johanna /

Alltså vilken smörgåstårta! Mums!

Överskattad mat (sötsak i det här fallet) enligt mig är nog ändå maccron, om den väl lyckas bi sådär luftig och fluffig fine men oftast tycker jag den är torr, seg och tråkig. ^^

Hanna /

Enligt typ alla internetsidor jag har läst så finns inte mandarin att köpa färsk i Sverige, eftersom den har så mycket kärnor. Den finns bara som konserverad. Så det måste vara nån annan frukt du blir besviken på. :)

Jenny /

På samma sätt som man blir besviken när bloggaren i fråga har *fel* smak så är det sån orimlig YES-känsla när det överrensstämmer med ens egna smaklökar. Håller med om vartenda ord ovan (förutom kycklingfilén) så känner sån tillfredsställelse nu över din matsmak nu (hahahah vem är man)

Amanda /

Går runt och bär på en massa onödigt vetande, t.ex. att mandariner inte importerats till Sverige på 30 (kan vara typ 40 nu för det var inte direkt igår jag lärde mig det) år just pga att de är så fulla av kärnor. Håller dock med om att den köttigare varianten av vilken-citrusfrukt-det-nu-är är värdelös, så en kan ju börja undra hur det ser ut med mandarinimporten these days...

Ellen /

smörgåstårta, jaaaa! så himla gott. min pappa gör den godaste jag ätit, och det bästa av allt: den äts på hela familjens födelsedagar!

tokyoyo.se /

Förstår det där med ägget, gillar ägg i de flesta formerna men ägget som blir kvar i stekpannan eller i skålen när man vispat upp inför äggröra- bluäsch!! Jag kräks!
Samma sak med mandarin. Och clementin för den delen. Satsumas alla the way- och de måste vara sura! ^__^)

Tokyoyo /

Förstår det där med ägget, gillar ägg i de flesta formerna men ägget som blir kvar i stekpannan eller i skålen när man vispat upp inför äggröra- bluäsch!! Jag kräks!
Samma sak med mandarin. Och clementin för den delen. Satsumas alla the way- och de måste vara sura! ^__^)