Nio ögonblick från 2018

Några stunder då det verkligen kändes, från året som gått.
 
brooklyn
 
Du är tvungen att resa iväg tidigare än beräknat och jag bor själv i Brooklyn i ett par dagar. Det är i början av mars och utanför fönstret viner en obarmhärtig snöstorm. Uttryckningsfordonen som kör förbi på den stora gatan låter som ledsna hundar med sina ylande sirener. Jag vandrar omkring i den tomma lägenheten, lyssnar på musik, dricker ett glas vin, sjunker ned i ett varmt bad och känner mig oväntat tillfreds där i ensamheten i en stad som inte riktigt är min.
 
Du ska fylla trettio om några veckor och därför tar jag med dig på en resa till Paris. Där möter vi våren i parker och på avenyer, genom trerättersluncher och museum. En kväll tar vi på oss varsin finklänning och går några kvarter bort till en restaurang jag bokat. Mitt i middagen plingar telefonerna till och vi möts av beskedet att Avicii har dött. Resten av kvällen spelar vi Wake Me Up och Without You i hotellsängen i Marais och pratar om livet och dess motsats.
 
Det är högsommar och Sverige ska spela VM-fotboll mot England. Stockholm kokar av förväntan men jag är plötsligt på väg därifrån. Istället sitter jag på det tidiga morgontåget för att hinna till mormor på sjukhusets akutavdelning. Där bland alla sladdar och apparater kopplade till hennes lilla kropp så känns blågula tröjor och landslagsprestationer oviktigt. Jag och pappa tittar på matchen hemma i vardagsrummet sen, två vattenglas och en karaff på bordet. Sverige förlorar.
 
luftballong
 
En kväll efter jobbet gör jag en omväg på vägen hem och stannar vid Sicklasjön. Där tar jag ett dopp och sätter mig sedan på bryggan för att läsa ut de sista sidorna i Bröderna Lejonhjärta. På himlen svävar luftballonger och i mina ögon stiger tårarna. Det är försommarvackert och sorgset på samma gång, sådär som juni alltid är. Strax därpå träffar jag dig och ditt nyfödda barn. Du berättar att han heter Jonatan, precis som pojken i boken jag just slagit ihop.
 
Det är första dagen på semestern och vi tar båten ut till Möja. Tre nära vänner och jag. I änden av en grusväg ligger stugan vi hyrt och de kommande dagarna cyklar vi runt hela ön, jagar de perfekta badklipporna där vi får sola i fred, äta rökta räkor och spela yatzy mellan ideliga dopp. Jag vet inte om det är grusvägarna, avsaknaden av måsten eller bara enkelheten i allt, men det känns som sommarlov.
 
Den oerhörda besvikelsen drabbar mig så hårt, får mig att sjunka ner på det lilla toalettgolvet och älta samma tanke om och om och om igen i huvudet, även om jag någonstans vet att det inte är sant. ”Du är sämst. Du är sämst. Sämst sämst sämst.”
 
italien
 
Det är en tidig morgon i Italien och jag har vaknat före de andra. Efter en stund ger jag upp försöken att somna om och smyger ut på gården med en bok i handen. Med utsikt över hela dalen, en hund vid mina fötter och solens första varma strålar kan jag inte göra annat än att känna genuin lycka.
 
Trots att vi aldrig träffats förut så sätter sig den lilla pojken i mitt knä med en så oväntad trygghet. En varm tung kropp alldeles intill min och jag lägger hans fingrar på tvspelskontrollens knappar, placerar mina lätt ovanpå och så spelar vi tillsammans i en ordlös överenskommelse. Och jag tänker att från och med nu ska jag skydda honom från allt ont, ingenting får hända dig, världen måste vilja dig väl för alltid, det ska jag se till.
 
Vi firar midsommar på en gård långt ute på landet. När morgonen åter gryr och de flesta somnat ifrån festen smyger vi ut med den bärbara högtalaren och springer längs grusvägarna, dansar på höbalarna och sjunger över åkrarna. Tre vilda i försommarnatten, en midsommarnattsdröm.

Inne- och utelistan 2019

new year
 
Jag skrev, likt många andra, en inne- och utelista för det nya året på Twitter. Mest på skoj och i affekt eftersom jag aldrig kommer få göra en riktigt sådan för Nöjesguiden eller Resumé eller någon annan. Och för att det är kul att tycka och spekulera rent lekmannamässigt såklart. Men det faktum att något står på utelistan betyder ju egentligen inte att det är fel eller töntigt, snarare att det kanske haft sin peak och nu ska lämna utrymme för något annat (och kanske att jag personligen är lite trött på det). Ja, så här tror jag trenderna generellt ser ut för 2019, följt av en lite djupare förklaring.
 

Ute 2019:

Stjärntecken
Koriander
Shopping
Mellanrätter
Ljudböcker
Bubbel
Kriminalserier
Klubbliv
Överdriven hudvård
 

Inne 2019:

Filosofi
Åka buss till Europa
Svagdricka
Väva
Husvagn
Dill
Studiecirklar
Fondue
Fest i föreningslokal/hemma
 
Generellt för 2019 tror jag att vi kommer blicka bakåt och landa någonstans i 70-talet. Efter år av personlig utveckling, strävan efter att uppfylla sina egna drömmar och bli den bästa versionen av sig själv tror jag att vi kommer bli mer kollektiva. I allt från Facebook-grupper till sociala sammanhang så kommer vi värna mer om gemenskapen och vi kommer dessutom vilja lära oss saker tillsammans. Den klassiska bokklubben som varit populär i några år kommer utökas med flera typer av studiecirklar där det konkreta lärandet står i fokus. Det inåtblickande intresset för stjärntecken och astrologi hoppas jag kunna tas till en ny nivå där vi fortfarande kan diskutera egenskaper och handlingar men på ett mer filosofiskt och moraliskt vis. Jag tror vi är redo att gå lite djupare i våra analyser och tänka längre, både själva och i grupp.
 
Nya sätt att resa tror jag kommer bli allt vanligare. Att ta tåget till Europa blir ju alltmer populärt (och förhoppningsvis mer smidigt snart) men jag tror även att fler kommer åka buss till de mer närliggande länderna. Dessutom tror jag ännu mer på turistande i Sverige, att åka omkring i landet, vandra i naturen och ser även ett litet uppsving för den gamla hederliga husvagnen. Compact living på hjul med möjlighet att stanna i princip var man vill känns både mysigt och smart.
 
När det gäller mat och dryck tror jag på mycket gemensam mat som man äter tillsammans. De små men piffiga mellanrätterna där man behöver äta 2-3 stycken för att ens bli mätt tror jag är på utgång. Fram med mer rustik mat att dela på. Trenden med mer alkoholfria/alkohollåga alternativ kommer fortsätta och där tror jag den gamla svagdrickan kommer smyga fram på söders mest hipstertäta bardiskar. Att dricka bubbel i tid och otid och i alla möjliga märkliga kombinationer (glögg och bubbel…?) känns ju lite gjort. Den älskade (och av vissa hatade) koriandern lämnar plats åt den hederliga, lokala dillen som smygs in på fler ställen.
 
Fritidsmässigt tror jag vi kommer umgås mer hemma än ute på klubb. Intresset för hantverk kvarstår och keramiktrenden utökas med vävning och slöjd rent generellt. Vi börjar så smått inse det absurda i att ha sjuttio olika hudvårdsprodukter i badrumsskåpet och nöjer oss med ett fåtal favoriter. Ljudboken får ge vika för den hårda pärmen (gärna poesi!) och serierna lämnar utrymme för scenkonst. Ja, rent generellt ser jag fram emot ett år med mer gemenskap, analys och delad kunskap samt mindre egoism, yta och allmänt förskönande. Vad tror ni om 2019?

Mina nio bästa Instagrambilder

Precis som många andra bloggare så har jag valt att se vilka som varit mina nio mest gillade Instagrambilder det här året. Totalt lade jag upp 156 bilder under året, i snitt tre per vecka, förmodligen mer på sommaren när det är lättare att få till snygga bilder och något färre nu på vintern. Det som gillades mest var bilder av Stockholm och natur och så lite ätbara grejer också. Låt oss titta!
 
top nine 9
Plats nio - 400 likes
En plats som är borta men ändå känns som hemma. 🔑💚🏠
Annas lägenhet i New York där jag var och hälsade på i mars. Utanför fönstret var det snöslaskstorm men därinne var det varmt och fint och mysigt. Ska bli härligt att åka dit snart igen.
 
top nine 8
Plats åtta - 406 likes
Avundas personen på vindsvåningen som öppnat sitt fönster för att vädra.
Ett favorithus i Stockholm fotat en septemberkväll på väg hem från jobbet.
 
top nine 7
Plats sju - 414 likes
”Att fotografera frukost (A)” - distanskurs, 6 hp
Kanske den bild som förvånade mig mest att den var med. En ganska enkel frukost fotad rakt ovanifrån, men kanske är det leoparderna, vintageporslinet eller bara bildtexten som gör det?
 
top nine 6
Plats sex - 424 likes
Mental ålder: 7 år 🍭🍬🌈😋
Självklart går smågodis alltid hem. Har man dessutom orken att färgsortera det får man riktigt många likes...
 
top nine 5
Plats fem - 434 likes
Min stad är finare än din stad. 💕
Stockholm en kylig dag i januari med den vackraste solnedgången någonsin. Jag var ute och promerade med några kompisar och helt plötsligt badade allt i rosa ljus.
 
top nine 4
Plats fyra - 472 likes
Att komma hit är att komma hem
Hemma hos mina föräldrar på landet. Den här allén ligger ett par minuters promenad från deras hus och är så fin i alla årstider. Hoppas på att kunna få en fin snöbild nu när jag är hemma över jul.
 
top nine 3
Plats tre - 477 likes
Gick i tjugo minuter åt ett håll jag aldrig gått åt förut och hamnade i vad som skulle kunna vara omslaget på en mystisk barnbok. 📖
Sicklasjön där jag var och badade många gånger denna rekordvarma sommar. Det knäppast var att jag först tvekade på att lägga upp den här bilden för jag tyckte att den kanske var lite mörk och tråkig. Tji fick jag och nu gillar jag den väldigt mycket!
 
top nine 2
Plats två - 483 likes
Nu är det vi mot stormen.
Det här är en av mina personliga favoriter från året som gått. Tycker den ser så idyllisk och nästan sagolik ut, plus att jag älskar detaljen med det orangea paraplyet. Jag minns att jag tog den en morgon i februari när det hade snöat i flera dagar. Jag tittade ut genom fönstret och såg en mamma med sitt barn gå förbi och skyndade mig för att ta en bild.
 
top nine 1
Plats ett - 535 likes
Himlen blev bevisligen lite finare efter att mormor flyttat dit ☁️💘
Den här bilden tog jag och la upp när jag kom tillbaka till Stockholm efter att ha varit i Söderköping och sagt hejdå till min mormor som gått bort. Det var en så magisk solnedgång med alldeles fluffiga rosa moln, sommarens sista suck och en liten sorgsen känsla i bröstet. Så fint och hoppfullt ändå att bland det mest personliga också är det som gillas bäst. Det kanske får bli ett ännu personligare 2019 helt enkelt?
 
Om ni inte följer mig på Instagram än hittar ni mig under namnet juliaeriksson.se