Prövningarnas tid

snöfall
 
Februari i Stockholm, det är prövningarnas tid. De pratar om sibiriska oväder som drar in och kylan får kinderna att isa, benen att skaka och axlarna höjs i takt med att snön täcker varenda millimeter av min jacka. Jag har fört en mental nedräkning i mitt huvud, haft månadsskiftet februari/mars som en hemlig deadline. Klarar jag mig dit så har jag vunnit och räkningen har tickat från tre veckor till elva dagar till två dygn, snälla stå ut bara. Och jag läser rapporter om inställda plan och igensnöade startbanor och knyter näven i fickan, håller tummarna för tur. Ikväll ska jag släpa upp min stora gröna väska ur förrådet och sakta fylla den med plagg för ett något snällare klimat, för andra vyer, för nya intryck. På onsdag lämnar jag kort, nycklar, dator, säger tack och adjö, vi kanske hörs igen, sen stänger jag dörren efter mig och går stentrappan ned för sista gången.
 
Det är prövningarnas tid och jag står på tunnelbanan med smältande snöflingor i ansiktet, andra människors prasslande jackor omkring mig, vi rullar sakta, står tidvis helt stilla och jag försöker dra mig till minnes varför jag bor i det här landet. Rabblar allt som är bra: skolgången, sjukvården, det sociala skyddsnätet, teknologin, allemansrätten, skärgårdsklipporna, att ens tänka på sommarnätterna känns som ett straff nu men någonstans inom mig bor de, bär på ett hopp. Och under Skanstullsbron ligger isen tjock i Årstaviken, ett mörkgrått hårt täcke, en hänsynslös bäddning och jag tänker på min egen säng, önskar jag kunde krypa ner under lagret av dun, gömma mig där tills februari blir mars, tills semestern träder in, tills jag klarat mig över den gräns jag satt upp.

Saker jag gillar just nu

Gucci FW18
Gucci FW18
Gucci FW18
Gucci FW18
Gucci FW18
Gucci FW18
Gucci FW18
 

Gucci FW18

Sci-fi, baseball, mönster och blingbling! Jag älskar de handgjorda djuren (babydraken ♥) och mixen av härliga mönster i dova färger. Att man lassar på en massa glitter och smycken gör ju inte det hela sämre. Långt ifrån köpbart för min plånbok men otroligt inspirerande och konstnärligt. Här kan ni se hela visningen.
 
 

Moon River

På alla hjärtans dag släppte Frank Ocean en cover på Moon River, mest känd från Breakfast at Tiffanys. En otroligt fin version där han återigen visar upp hur bra han är på harmonisering. Överväger att ha denna som bröllopsvals, ska bara hitta någon att gifta mig med...
 
hungriga hjärtan
 

Hungriga hjärtan

P1-serien Hungriga hjärtan beskrivs som knivskarp storytelling om kärlek och relationer. I halvtimmeslånga avsnitt får man höra en personlig berättelse med fokus på den där kärleken som inte alltid är helt okomplicerad, den som har förändrat livet eller ställt allt på sin ända. Just nu finns fyra avsnitt att lyssna på här.
 
 

Little Dark Age

Jag har haft en lite ambivalent inställning till bandet MGMT de senaste åren. Deras första album med klassiker som Kids och Electric Feel gillade jag massor men sedan tyckte jag att de tappade bort sig själva lite. Tills nu. Redan i höstas när första singlarna från Little Dark Age började dyka upp blev jag positivt överraskad och nu är hela albumet här. Det blinkar åt 80-tal och Pet Shop Boys, känns lekfullt och nyskapande och precis lagom flummigt och excentriskt. Mina bästa låtar nu är: She Works Out Too much, TSLAMP och Hand It Over.

En lista om mat

Mmm… mat! Jag lånade en lista av Eric och nu är jag visst hungrig. Det kanske ni också blir när ni läst klart?
 
halloumi i bröd

Det senaste du åt?

Banh mí med picklade grönsaker, avokado, srirachamajonnäs, koriander och marinerad halloumi istället för tofu.
 
frukost

Vad äter du helst till…

…frukost?

Jag älskar stora matiga frukostar som man kan äta länge. Eggs florentine med pocherat ägg, bröd och rökt lax är väldigt gott. Även pannkakor med sirap och bär. Alltid kaffe. Gärna en halv grapefrukt också. Längtar efter helgfrukost nu.
 

…lunch?

Tycker det är tråkigt (och dyrt/ovärt) med uteluncher varje dag så brukar äta matlådor för det mesta och sedan välja något riktigt gott någon dag i veckan. Då blir det oftast sushi, ramen eller pizza.
 

…middag?

Älskar att äta ”allt som är gott” tillsammans med mina kompisar. Då köper man helt enkelt allt som är gott vilket kan variera lite efter säsong men oftast inkluderar bröd, ostar, oliver, röror, grönsaker, chips… Sen dricker man vin och äter länge av allting.
 

Vad var din favoritmat när du var liten?

Jag tyckte på riktigt att sådan där sparrissoppa gjord på vatten och pulver var riktigt god. Kan fortfarande tycka det… Annars räkmackor som vi ofta åt på lördagskvällarna. Då ställdes det fram en stor skål med räkor som man fick skala och lägga på rostat bröd eller tekakor med ägg, majonnäs, citron och svartpeppar. Sjukt retro och gott!
 
oysters
 

Vad är din favoritmat nu?

Få saker slår ju en riktigt bra ramen. Annars pasta. Älskar pasta. Och skaldjur som ostron, kräftor, räkor, musslor…
 

Din värsta mat?

Det absolut äckligaste jag ätit är nog manet som jag serverades i Japan. Men det känns inte som att jag kommer behöva utsättas för igen. Annars är det nog mest pölsa, sylta och isterband som skrämmer mig.
 
marknad
 

Fem saker du alltid har i kylskåpet?

Ägg, smör, gul lök, vitlök, potatis. Ganska old school ändå?
 

Största guilty pleasure i matväg?

Korv med bröd. Älskar korv med bröd och dessvärre inte vegokorv. Annars en riktigt amerikansk mac ’n’ cheese som man gör direkt från paketet med makaroner, ostpulver och sen adderar mjölk och smör.
 

Specialkost?

Är inte allergisk mot något (hurra!) men har ändå lite preferenser. Har helt valt bort kyckling sedan 1,5 år tillbaka och köper och tillagar typ 95 % vegetariskt (lakto-ovo) hemma. Äter kött eller fisk/skaldjur någon gång i veckan, oftast på restauranger när jag vill lyxa. Tycker detta funkar bra för mig och är inte särskilt krångligt heller.
 
sushi

Din bästa restaurangupplevelse?

Svårt att sätta en given nummer ett här, men jag åt en sushimiddag i Yokohama var något alldeles extra. Min kompis Annas har en kollega från Japan vars pappa är god vän med en restaurangägare så vi blev inbjudna till hans restaurang och åt en helt fantastisk avsmakningsmeny där. Hela kvällen avslutades med att personalen gick ut i den lilla restaurangen och spelade Eric Clapton-låtar på gitarr tills det var dags att gå hem.
 

Din värsta restaurangupplevelse?

Lyckades äta ett gäng riktigt dåliga middagar när vi var på familjesemester i Lissabon för fyra år sedan. Det var obeskrivliga grötliknande rätter med räkor på toppen och vanliga hamburgare med stekt ägg och skinka på. Så extremt märkligt.
 

Vad äter du när du inte har någon inspiration?

En enkel pastarätt, snabb-ramen eller grönsaker och någon ost (helst halloumi eller feta).
 
pizza
 

Vad äter du när du vill ha något gott men inte vill laga mat länge?

Säger som Eric här (och klappar mig själv på axeln): min vinterpizza som är sjukt god, snabb och enkel!
 

Vad äter du när du vill ha något gott och kan tänka dig att laga mat länge?

Meze med egen falafel, massor av röror och friterade filodegsrullar .
 
pizza
 

Bästa egenskap i köket?

Kan trolla fram frukost ur ett tillsynes tomt kylskåp. Lyckas alltid skrapa ihop någonting som ofta blir riktigt gott dessutom.
 

Sämsta egenskap?

Skapar alltid kaos när jag lagar mat. Det stänker och spills överallt, blir berg av disk och klet på golvet, även om jag anstränger mig. Så en sanering efteråt är alltid nödvändig.
 
rårakor
 

Och till sist, en underskattad maträtt som borde uppmärksammas mer?

Rårakor. Så enkelt ju, man behöver bara ett par potatisar och lite smör att steka i. Allra godast är de med hackad rödlök, dill, smetana, rom och citron. Vill även slå ett slag för marängswiss som efterrätt. Det godaste och enklaste man kan göra. 2018 är swissens år, bara så ni vet.