Midsommar på Malms gård

67 timmar av midsommarfirande. Av sill och snaps och skirat smör som smälte ner över den gravade laxen. Av prästkragar och petanque och plockade blommor som bands till yviga kransar. Av långbord och långklänningar och den längsta av dagar när solen knappt gick ned. Av femkamp och fotbolls-VM och festen som aldrig ville ta slut. Av dans och dass och det bästa av sällskap man någonsin kan önska sig. Nästa år gör vi det igen.
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
emelie
 
midsommarblommor
 
midsommarblommor
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommarkrans
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård
 
midsommar på malms gård

Sommardagboken 2018 - del 3

midsommar
 
Fotboll. Ju mer jag lär mig desto roligare blir det och jag kommer på mig själv med att googla startelvor, möjliga förutsättningar och gruppspel. Jag har gått från att vara den som undrande säger ”varför gör de inte bara mål?” till att ha livenotiser på Senegal-Japan. Samtidigt vet jag att det är ett sammanhang där jag är en minoritet, där bröliga män alltid tycks låta mest och där kvinnliga reportrar antastas av fans, där rasistiska kommentarer haglar och våldet i hemmen ökar vid en förlust. Det gänget vill jag knappast tillhöra och jag förstår om detta är skäl nog för att avskräcka andra, men visst måste det gå att ändra på? Mitt lag är också ditt lag och det är vi tillsammans som vinner, förlorar och gör det omöjliga möjligt. Bollen är rund, allt kan hända och min puls ökar för varje minut.
 
Jag vet att jag borde lyssna på kroppen men hjärnan skriker om kul och fest och sena nätter, alla låtarna som måste dansas till, alla sakerna som måste sägas, kom så vi upptäcker världen, du jag tror vi flyr rakt in i solen och plötsligt så är klockan halv fem och jag sitter rakt upp i sängen för att lätta på trycket i örat, kvider av smärtan i hörselgången medan jag väntar på att värktablettens effekt ska slå till och jag tänker jajaja, jag ska ta det lugnt alldeles snart, jag lovar, imorgon blir jag bättre, det är alldeles sant.
 
Men först springer vi längs grusvägar till barndomens låtar, there she goes again, dansar som vildar i ett vattenfall, betrakta livets skeende med en tro: kärleken ääär. Gryningen vandrar över ängarna, ett gäng höbalar blir vår scen och vi leker på ett sätt som liksom låtarna tillhör barndomen. Och jag tänker på hur viktigt det är att aldrig sluta, att fortsätta omge sig med folk som plockar fram de största av skratt, som saknar filter och förmaningar, som liksom jag ibland bara måste få dansa med armarna utsträckta över vidderna och på en lycklig rad vandrar vi sedan tillbaka mot ladan där alla andra sover djupt.

Best of midsommar

Sedan 2011 har jag firat midsommar med samma gäng. Då pluggade vi tillsammans på universitetet i Norrköping och nu är vi examinerade sedan länge, men firandet består. Innan vi packar in oss i bilarna och rullar mot årets helg någonstans i Nyköpingsskogarna tänker jag att vi blickar tillbaka på några höjdpunkter från tidigare år.
 
DSC_0109
 
DSC_0097
De första åren var vi i Dalarna och där rotade sig traditionen ordentligt. Kanske för att det är den optimala och ursprungliga midsommarplatsen med spelmän, stångresning, bygdegårdar och annat. Vi anammade det i alla fall fullt ut. Jag minns också att någon kommenterade ett inlägg från vårt firande och tyckte att vi såg extremt frikyrkliga ut, haha (det är nog mest jag som ärligt kan ta åt mig av den kommentaren).
 
lada
 
får
 
får
Några år senare var vi utanför Nyköping i ett litet torp vi hittat på nätet, faktiskt ganska nära där vi ska vara i år. Det regnade rejält på midsommarafton men vi fick fria händer att dekorera ladan och flyttade in festen där. Precis intill tomten fanns också en stor fårhage och vi tillbringade en stor del av helgen med att försöka klappa och tämja alla får... Somliga lyckades bättre än andra.
 
Midsommar
 
Midsommar
 
Midsommar
År 2016 hade vi nog vårt mest maxade midsommarfirande när vi var på min kompis Maddes familjgård i Hälsingland. Då åkte vi traktor med släp, dukade långbord i ladan och höll årets längsta fest på loftet inklusive dart-turnering och takbjälksdisco. Det var helt enkelt den perfekta kombinationen av idyll och stök, dessutom med strålande väder.
 
midsommar
 
pool
Och förra året lyxade vi till det utanför Jönköping i egen villa med uppvärmd pool där vi låg och flöt runt halva helgen. Det blev en lite mer städad midsommar dock (kanske betyder det att vi alla trots allt åldrats en del) men en väldigt rolig sådan.
 
I år ser prognosen ut att bjuda på tolv grader och regn, men efter sju omväxlande år tänker jag att vi härdat oss. Som tur är har vi också ett stort hus att hålla till i, så nog blir det både sillunch, dansgolv och kanske ett dopp i sjön. För liverapporter, följ mig på Instagram under namnet @juliaeriksson.se. Annars hörs vi snart igen!