Kan vi ha det så här för alltid okej?

kan vi ha det så här för alltid okej?
 
Jag älskar att göra spellistor. Det är knappast någon nyhet om man känner mig. Processen med att hitta ett tema, samla låtar med en viss känsla, varsamt lägga dem i rätt ordning och sedan lyssna från början till slut får mig att må bra. Sällan håller jag mig till en enda genre, det finns redan så många sådana spellistor. Istället gillar jag att röra mig gränslöst mellan gammal soul, ny pop och smetiga ballader. Jag fastnar för melodier och harmonier, ett visst ackordbyte, ett orkesterarrangemang som blir till en känsla som byggs ihop med fler.
 
Ibland börjar allt med en låt. Ibland en titel. Den här gången med Aretha Franklins You Send Me som på två minuter och tjugonio sekunder förmedlar en känsla av fullkomlighet. Jag blir inte glad, jag blir nästintill salig. Så här vill jag att kärlek ska låta. Och plötsligt finns där ett oskrivet tema som följs av Billy Joels She's Always a Woman och det där pianospelet är så tryggt och jag minns den där majkvällen när jag gick hem över Skanstullsbron med den i hörlurarna och hela sommaren framför mig. Jag fyller på med Could Heaven Ever Be Like This med Idris Muhammad, som varsamt samplas i en av mina favoritlåtar med Jamie XX. Den nyare Som ingenting med Titiyo älskar jag bara för att det är det närmaste With Every Heartbeat vi kommer i år, och för de geniala textraderna "Jag gick hem med idioter, om de höll mig tätt intill. Och vem räknar idioter, så jag gick hem med en till." Frank Oceans version av Moon River, där originalet är en favorit sedan länge, men där den här versionen tog lite extra. Jag minns att den släpptes på natten under alla hjärtans dag och jag satt vaken och spelade videon om och om igen för det var så skört och så vackert och så ömsint. Och Prince originalinspelning av Nothing Compares 2 U från 1984 som släpptes först efter hans död och som är bättre än alla versioner som någonsin gjorts. Varför skriver man ens låtar om kärlek idag när denna finns?
 
Ja, jag skulle kunnna förklara varje låt på detta vis men det är tolv spår kvar och det här inlägget hade blivit evighetslångt i så fall. Istället tänker jag att ni får lyssna och skapa era egna minnen och känslor. Den som drabbade mig starkast var den som också fick bli titel tillsammans med en av låtarna: kan vi ha det så här för alltid okej? // could heaven ever be like this?
 
 
PS. För fler musiktips och enbart nyare låtar så har jag en spellista med titeln Julia väljer: 20 bästa nysläppen som uppdateras varannan vecka. Följ den!

Mina höst- och vinterjackor

jackets
Vissa saker uppstår utan att man riktigt vet om hur det går till. Min jacksamling är en sådan sak. När det sidledsblåste snöblandat regn utanför mitt fönster i morse bestämde jag mig för att plocka fram alla varma jackor ur klädkammaren och garderoben. Jag hängde upp dem på rad och insåg att jag hade ett urval som var lika splittrat, knäppt och färgglatt som jag. En samling helt enkelt.
 
jackets
 
jackets
Den löper från fluffiga neutrala toner till glänsande metallic och lite pasteller däremellan. En blandning av reaköp, second hand-fynd och mer långsiktiga investeringar. De flesta har ett par eller fler år på nacken, men eftersom jag har ett helt gäng att växla emellan blir de sällan slitna. Dessutom är det mycket roligare att klä sig under höst- och vinterhalvåret när jag vet att jag slipper gömma mig under samma kappa varje dag. För extra kalla dagar tar jag på en kompakt dunväst under, då funkar även de tunnare jackorna när temperaturen ligger och darrar runt nollan. 
 
plaid jacket stand
Tre jackor av tolv är nya för säsongen. Den första är den här rutiga, supermjuka fuskpälsen från Stand som jag fastnade för redan i början av året när den släpptes. Jag tyckte dock den var lite för dyr och hade svårt att motivera priset när mönstret och färgerna är så speciella, så jag köpte den inte. Men sedan hittade jag den på 70 % rea i början av september och då slog jag till. Jag tycker så mycket om den och folk blir alltid glada när man bär den, det är en liten karamell till jacka!
 
brown fake fur jacket
Mitt andra köp var mer planerat. Jag ville ha en längre jacka som kunde passa till det mesta och då hittade jag den här ljusbruna fuskpälsen på H&M. Även den är väldigt mjuk och gosig, lite som att få en kram av ett sådant där jättestort maskotdjur, ni vet? Jag tycker också den här nyansen är väldigt fin att kombinera med något mer färgstarkt, typ min röda basker eller min knallrosa halsduk.
 
black and blue jacket
 
black and blue jacket
Det tredje och sista köpet skedde helt spontant men jag hade svårt att slita mig från denna tjocka blåsvarta ullkappa när jag hittade den i min bästa secondhand-affär. 75 kronor är ju dessutom ett mycket bra pris att betala för en så pass rejäl jacka. Jag älskar att den är svagt randig i tyget och riktigt lång. Det känns som en bra investering för en kommande vargavinter!

Positiva listan

hiller goodspeed
Illustration av Hiller Goodspeed 
 
Få saker kan göra mig så provocerad som när man inte får sura ifred. Som när någon kommer och ska muntra upp en när man inte alls är redo eller när någon ropar "Bra kämpat!" och applåderar en när man springer in sist och vet att man är sämst. Överdriven uppmuntran funkar väldigt dåligt när jag är på uselt humör, det jag behöver då är tid och möjligtvis något att slå på i ren frustration. Sen kan jag bli glad igen. Därför har jag alltid haft lite svårt för sådana där klassiska "tänk positivt!"-övningar och efter en riktig skitvecka trodde jag knappast att det var med en sådan jag skulle avsluta söndagen. Men tydligen har jag fått sura av mig ordentligt i helgen och återfått tron på mänskligheten, så istället för att älta vad som gjorde veckan till en skitvecka tänker jag att jag ska lyfta några bra saker. *ler Mia Törnblom*
 

Hurra!

Min kompis Karin har flyttat till en ny lägenhet som ligger jättenära min. Alltså typ konservburkstelefon-nära! Inte för att vi skulle vilja prata med varandra i en sådan anordning men det är i princip möjligt. För en som är van att ha sina vänner utspridda över hela Stockholm känns det som värsta lyxen att kunna säga "jag kommer över" och sedan vara på plats en minut senare.
 

Bra!

Jag köpte en nygammal kappa på second hand för 75 kronor. En lång blå- och svartrandig i ull, tillverkad i Finland och i prima skick. Långa vintrar kräver ju lite olika jackalternativ och då är ett sådant här fynd väldigt bra om ni frågar mig.
 

Pepp!

På tal om stil så kommer Just Wanna Have Fun köra en Style Challenge nästa vecka och jag tycker att det är en så bra grej för att inspirera sig själv till nya garderobskombinationer. Jag tänkte haka på och om ni också vill vara med kan ni läsa hur man gör här.
 

Kul!

I fredags hade jag och ett gäng räkafton hemma hos Linn och åt mängder av färska och rökta räkor, så gott! En bonushistoria kring detta var att min kompis Julia gick till Systembolaget och bad om tips på viner som passade räkor och då frågade expediten om vi skulle äta något mer till räkorna, varpå Julia svarade "...aioli?". Vilket ju var sant men kanske inte exakt det svar som väntades.
 

Wow!

Jag har också hunnit besöka nyöppnade Nationalmuseum. Det stängde ju innan jag flyttade till Stockholm och det här blev alltså mitt första besök där någonsin. Fler lär det dessutom bli för museet är ju så stort att det nästan är omöjligt att ta in allt på en kväll. Första intrycket var i alla fall väldigt positivt, så heja!
 

Bravo!

Jag har skaffat AirPods samt ett passerkort till Solna Business Park (pga en kund jag jobbar med sitter där) så nu är jag bara en eldriven sparkcykel från att vara en riktig Stockholms-konsult, hehe. Nej men skämt åsido, AirPodsen är fantastiska, särskilt för mig som verkligen gillar in-ear-lurar och får ont på öronen av större varianter efter ett tag. Plus: ingen sladd. Höjde just min livskvalitet med 87 %.
 

Yes!

IFK Norrköping vann sin match ikväll samtidigt som AIK spelade lika och Hammarby förlorade igår, vilket betyder tvåa i tabellen och inte omöjligt långt från ett SM-guld ändå...! Okej, fattar om INGEN kände att detta var intressant, men jag blev glad i alla fall. :)
 

Till sist!

Ta hand om er den kommande veckan, sura ordentligt ifred om ni vill och fokusera sedan på livets goda när ni är redo.  ~*Carpe Diem*~ ♥