Saker jag gör den sista veckan i januari

2015-01-29   kl. 21:01:55
artipelag
 
Lägger livet i flyttkartonger och papperspåsar. Spelar Markus Krunegård på repeat (mänsklig värme, snälla kom närmre). Blickar ut över havet vid Artipelag. Låter bli att kliva upp ur sängen. Lär mig djupandas på yoga. Äter ostron en tisdagskväll. Halkar runt i snöslasket på trottoarerna. Tinar kroppen i en varm bastu. Köper flygbiljetter till sydligare breddgrader.
 
Januari. Visst handlar det bara om överlevnad?

Två gånger randigt

2015-01-28   kl. 21:40:09
två gånger randigt
Två randiga tröjor fick visst följa med mig hem från Weekdays rea i lördags. En supermjuk t-shirt med bröstficka och mintblå tunna ränder. Jag tänker att den kommer bli perfekt till sommaren! 
 
två gånger randigt
Och sedan en tjuvrandig tröja i lite tjockare material och ganska boxig modell med kort midja och trekvartsärm. Superfin till högmidjade byxor eller kjol! Vilken gillar ni bäst?

Fyra rätter

2015-01-27   kl. 22:15:00
Just nu pågår projektet äta upp allt som finns i kylen & frysen hemma hos mig. Mest för att jag ska slippa släpa med så mycket mat i flytten och för att jag inte kommer ha någon frys i min nya lägenhet, då gäller det att tömma helt enkelt! Så här kommer fyra grejer som jag ätit den senaste tiden. Ganska enkla rätter som går snabbt att laga och 75 % är dessutom vegetariska.
 
wrap
Först ut: wrap med grönsaker, fetaost och hummus på stora vita bönor. Istället för att göra vanlig hummus på kikärtor mixade jag ett paket vita bönor med vitlök, chili, olivolja och lite olika kryddor.
 
wrap
Sedan lade jag allt i ett tortillabröd, skivade upp olika grönsaker som avokado, paprika, rödkål och sallad, toppade med fetaost i olja och sist min hummus. Rulla ihop och ät utan att försöka spilla (lättare sagt än gjort).
 
räksallad
Denna räksallad behöver man kanske inte vara något geni för att laga. Det är bara att hacka upp lite grönsaker, koka ett ägg och skala en näve räkor. Men det är ju faktiskt sjukt gott så nu tipsar jag er ändå!
 
räksallad
Jag slängde ned vad som fanns i kylen som kunde passa, typ sallad, körsbärstomater, ett granny smith-äpple och en avokado.
 
grön ärtsoppa + tortillapizza
Min tredje rätt är en riktig frys-tömmar-middag med både gröna ärtor, bladspenat och tortillabröd som behövde ätas upp.
 
grön ärtsoppa
Den här gröna ärtsoppan à la Sandra Beijer är en av mina bästa snabbmatsrätter. Kostar typ noll kronor att laga och är färdig på tio minuter. Perfekt! Här finns receptet för er som önskar.
 
tortillapizza
Till det gjorde jag en tortillapizza med bladspenat, mozzarella, vitlök, olivolja, salt och peppar. Bara att lägga allt på brödet och värma i ugnen på 175 grader tills osten smält och pizzan fått färg.
 
majsplättar
Och till sist, igår lagade jag detta: majsplättar med parmesan och chili. Här hittar ni receptet om ni blir sugna. 
 
majsplättar
Till det en mixad sallad och sen var det visst slut på middagar för den här gången. Hoppas ni blev lagom hungriga och matlagningssugna!

Ampersand

2015-01-27   kl. 00:05:54
På en bild från Formex här om veckan såg jag den fenomenala cirkuslampan. Som copywriter är jag ju extra svag för bokstäver och dessa var mycket tjusiga. Och sedan, ett par dagar senare, såg jag att Anna hade pysslat sin egna lilla bokstavslampa och då bestämde jag mig för att testa jag med. Sagt och gjort, jag köpte mig en stor bit tjockare papper, plockade fram en gammal ljusslinga som fanns hemma och satte igång...
 
ampersand
Först började jag med att välja bokstav. Min ursprungliga tanke var ett J såklart men jag kände att det skulle bli lite ostadigt. Därför valde jag ett &-tecken (eller ampersand som det också kallas) eftersom jag tycker att de är fina. Jag började med att rita upp tecknet på ett vanligt papper. I brist på bläck i min skrivare fick jag kalkera av skärmen, jag vet inte om det är något som rekommenderas men det funkade bra (obs! använd en mjuk blyertspenna om ni testar).
 
ampersand
Sedan skar jag ut &-tecknet med skalpell, ritade av det på mitt tjockare papper och skar ut två nya identiska bitar. En för fram- och en för baksidan.
 
ampersand
Med hjälp av min pappersmall ritade jag ut var jag ville ha lamporna (totalt tio stycken) och förde sedan över det på framsidebiten. Jag skar ut små kryss med hjälp av skalpellen där jag sedan kunde trä igen lamporna. Det är viktigt att inte göra hålen för stora så att lamporna sitter stadigt sen, testa gärna först med en lampa.
 
ampersand
Sedan började pilljobbet. Jag skar ut 7 cm breda remsor som skulle bli själva sidorna på mitt &-tecken och 1 cm i varje kant bigade jag och vek ned för att fästa i fram- respektive baksidan. Alltså blev min lampa 5 cm bred till slut. Om jag kan rekommendera er något så är det att 1. HA TÅLAMOD 2. GÖR EN RAK BOKSTAV 3. GÖR INTE ETT &-TECKEN. För att få till rundningarna måste du nämligen klippa små hack i varje bit så de går att forma. Dessutom är det jättepilligt med &-tecknets alla små böjar och snuttar. Efter två timmar av klippande, tejpande, limmande och allmän frustration var allt jag önskade att jag gjort ett H istället. Eller kanske ett I till och med... Men skam den som ger sig, tillslut fick jag alla kantbitar på plats och då var det "bara" att fästa framsidan med lamporna. Detta moment krävde en halv tub superlim (till bygget) och en hel påse skumtomtar (till mig) för att få ihop det, men slut gick det!
 
ampersand
Och så här blev resultatet! Lite skevt, lite vingligt och ganska ömtåligt. Men det blev en lampa och den lyser!
 
ampersand
Och så här ser den ut i mörker, den gör sig nästan bäst så, när det är lite dunkelt... Passande nog var det pappers-tema i kreativitetsprojektet Monthly Makers så jag passar såklart på att visa upp den där också. Lite valuta för allt slit måste man ju få!

Paljettlördag

2015-01-25   kl. 10:42:48
paljettlördag
Igår var jag bjuden på fest hemma hos min kompis Grazzi. Eftersom 95 % av alla (inklusive jag) ofta klär sig helsvart i januari så tänkte jag att jag ville liva upp det lite. Men då ordet lagom tydligen inte existerar i min garderob blev det paljettfest och extra allt. Jaja, lite glitter kan ju aldrig skada!
 
paljettlördag
Super-glitter-tröjan kommer ifrån H&M, den svarta kjolen är från Monki, strumpbyxorna är Åhléns 200 den (← tips! de enda som håller fler än två dagar för mig) och skorna också är från Monki. Bilderna är så brusiga som januarikvällsbilder bara kan bli, sorry för det!

Sovmorgon

2015-01-24   kl. 12:33:30
pannkakor
När jag en gång fick frågan om vilket mitt favoritord var så svarade jag sovmorgon. Dels för att det ligger väldigt bra i munnen men kanske allra mest för innebörden. Att inte ställa någon väckarklocka, få ligga kvar under det fluffiga vita täcket precis hur länge som helst och sedan gå upp och äta en god frukost i lugn och ro. Det är bland det bästa jag vet. Så efter att ha jobbat tolv dagar i sträck struntade jag i att ställa alarmet igår kväll. Jag vaknade till en gång vid 8.30 och tänkte i panik "nu blir jag jättesen till jobbet!" innan jag kom på att det var lördag och somnade om. Kanske den bästa känslan av alla...
 
pannkakor
När jag väl vaknat upp strax före elva gick jag upp och gräddade amerikanska pannkakor, bryggde kaffe och skar upp blodapelsin. Dukade fram allt till tonerna av First Aid Kits - America och åt sedan långsamt.
 
pannkakor
Och nu ska jag fortsätta denna lördag i sakta mak med lite pyssel, förberedelser inför flytten nästa helg och ännu mer kaffe. Hoppas ni har en fin lördag och om ni inte unnade er en sovmorgon i morse, gör det i morgon!

Brunch på Berns

2015-01-22   kl. 22:17:34
I söndags hade jag och Filip bokat bord på Berns Asiatiska för att äta deras brunch. Typisk stockholmsgrej förresten att kalla en buffé man äter kl. 14 för brunch, men de vill väl att det ska låta lyxigt och inte som någon trist och trött gammal matbespisning... I vilket fall var det andra besöket för vår del och jag ser gärna att det blir en återkommande januaritradition att unna sig en massa god mat en grå söndag efter jul.
 
sushi
Brunchen har asiatiskt tema så självklart finns det en massa sushi och det är nog min favorit av allt där. Den är SÅ god! Man ser hur kockarna står och gör den samtidigt som man går och tar och den är långt ifrån den halv-bra take away-sushin jag äter till vardags. Sedan finns det självklart fler asiatiska rätter som dumplings, vårrullar, thailändska köttbullar, kokossoppa, nudlar och olika sallader bland annat.
 
filip julia
Filip och jag. Vi fick bord på glasverandan och satt där och i prick två timmar, så bra söndagsaktivitet.
 
dessert
Och till sist, efter jättemånga tallrikar mat var det dags för det näst bästa på hela brunchen: dessertbordet! Praliner, tryfflar, crème brûlée, pannacotta, cheesecake, citronmarängpaj... ja, allt man kan tänka sig finns där. Och efter den avslutningen rullade vi i princip därifrån, mycket mätta och belåtna.

Snöfall

2015-01-21   kl. 08:17:56
Förra helgen bodde jag ju hemma hos Karin & Anna och under söndagen passade vi på att gå ut i skogen och fånga det lilla dagsljus som fanns. Det blåste halv storm och var kallt som tusan, men det syns knappt på bilderna. Det enda tydliga spåret av stormen Egon är den lilla finkorniga snön som virvlar runt i bilderna. Karin är helt klart grym bakom kameran! Här är ett gäng av bilderna hon tog på mig och Anna:
 
snöfall
 
snöfall
 
snöfall
 
snöfall
 
snöfall
 
snöfall
 
snöfall
 
snöfall
 
Fint va? Min nya livsplan är att bli *famous* så Karin kan ta fina pressbilder på mig. Så nu ska jag bara komma på vad jag ska bli känd inom, återkommer kring det! :)

100 saker ska bort

2015-01-19   kl. 22:50:21
flytta

Först och främst: jag har fått tag på en lägenhet! Igår skrev jag kontrakt på en liten etta med inflytt 1 februari. Det känns så bra!

Så om fjorton dagar flyttar jag. Från Skarpnäck till Kungsholmen och från 31 kvadrat till 21. Det är med andra ord dags att packa lådorna och framför allt dags att börja rensa. Jag har nämligen insett att jag är en sådan person som mer än gärna hamstrar prylar och pinaler. Allting kan ju vara bra att ha! En tom glasburk, någon fin gammal tidning och mitt första par Converse-skor som numera är superslitna…

Men det går ju faktiskt inte att släpa runt på hur mycket saker som helst och man kan inte spara på allt. Därför har jag nu satt upp en liten utmaning för mig själv. Minst 100 saker ska bort innan flyttlasset går.

Självklart handlar det inte om att slänga fullt fungerande grejer. Kläder och prylar som är hela och användbara skänker jag vidare till second hand. Det som går att återvinna lämnar jag till returpunkten och bara sånt som inte går att använda slängs.

För att göra det lite enkelt har jag försökt dela in allt i olika sektioner och beta av en per dag. Om någon mer känner sig inspirerad att rensa, så haka på! Jag tror alla mår bra av att rensa ut lite onödiga prylar mellan varven och ge vidare dessa till någon som får större användning av dem.

100sakerskabort

Dag 1 - medicinskåp
Det här är något som är lätt att glömma men mediciner har ofta utgångsdatum som passerar snabbare än man tror. Gamla läkemedel lämnar man på apoteket, släng de inte i soporna!

Dag 2 - badrumsskåp
Alla tusen krämer, tvålar och sprejer har ju en förmåga att samla sig på hög. Här kommer jag slänga allt som är gammalt, som inte använts de senaste månaderna och bara behålla det jag verkligen gillar.

Dag 3 - linneskåp
Nu har jag inget regelrätt linneskåp men här tänker jag på allt som man har i ett sådant, typ handdukar, påslakan, kuddar och liknande. Allt slitet, udda och urtvättat ryker - man vill ju ändå bara använda de sköna och fräscha grejerna.

Dag 4 - prydnadssaker
Tavlor, ljusstakar, krukor, julpynt och sånt där småpill som man alltid samlar på sig och omöjligt kan ha framme på samma gång. Här blir det farväl till allt som jag verkligen inte gillar och/eller längtar efter att ta fram igen.

Dag 5 - el- & teknikprylar
Jag har en tendens att spara varenda usb-sladd, installations-cd och manual som man får med tekniska prylar, även om själva saken i sig är trasig sedan länge. Det är det slut med nu! Detta inkluderar även min oförmåga att slänga skrymmande originalkartonger…

Dag 6 - böcker
Här var jag faktiskt ganska duktig innan jag flyttade upp till Stockholm och tog bara med mina favoriter. Men sedan dess har ju samlingen utökats lite… Ledordet här blir att spara sådant jag kan tänka mig att läsa igen, de andra kan jag ju ge vidare till någon som inte hunnit läsa dem.

Dag 7 - pysselgrejer
Mitt pysselförråd börjar bli rätt stort vid det här laget och det är ju svårt att slänga något man kanske vill använda i en kreativ session. Men gamla tuschpennor utan färg, små stuvbitar som inte sytts i och tomma kartonger kan ju slängas. Och en bra grej är att inte spara alla tidningar utan riva ut de sidor man gillar och kasta resten, så får det bli!

Dag 8 - garderob
Det här kommer bli det tuffaste. Min garderob är fullproppad och jag har jättesvårt för att göra mig av mig kläder, för jag gillar ju allt! Mer eller mindre… Men sådant som är för litet, för stort och för oskönt får faktiskt passera vidare. Detta inkluderar även underklädeslådan och träningskläderna som behöver en ordentlig utrensning.

Dag 9 - köksprylar
Udda koppar, tråkiga matlådor och slitna stekpannor får inte följa med till min nästa lägenhet. För det är ju få saker som är så tråkiga som att laga mat med dåliga verktyg…

Dag 10 - kyl & skafferi
Sista punkten på min lista blir alla ätbara grejer. Här gäller också regeln med utgångsdatum och sådant man vet att man inte kommer äta upp (det är ju bara onödigt att släpa vidare). Anledningen till att jag gör detta sist är såklart att jag planerar att äta upp så mycket av innehållet i min kyl som möjligt så jag slipper slänga och ta med mig en massa.

Självklart lovar jag att uppdatera er på hur rensningen går och hur resultatet blir. Och som sagt, är det någon mer som också vill köra en rensning så haka gärna på och meddela i kommentarfältet hur det går för er!


Vintersaga

2015-01-18   kl. 11:07:34
vintersaga
 
vintersaga
 
vintersaga
 
vintersaga
 
Igår kl. 21.09 satt jag på jobbet med två kilo godis framför mig, tre kollegor bredvid och extremt många flikar uppe i webbläsaren. En minut senare tryckte vi på lanseringsknappen och det var premiärdags! Kampanjen Vintersaga visades för första gången på tv och i socials och vi satt redo för att ta emot reaktionerna.
 
Själv är jag mycket stolt över att få vara en liten del av gänget som jobbat med att ta fram den här nya kampanjen för Volvo. Jag tycker det är så modigt och kul att de väljer att gå ifrån det klassiska bilreklamtänket (inzoomade strålkastare, någon som åker snabbt i en kurva, upprabblade produktfördelar...) till att faktiskt fokusera på känslor. På vemodet som präglar oss alla som bor i Sverige under vinterhalvåret, på kärvheten i landskapet och de stora, tomma ytorna som finns. Det känns så rätt.
 
Inte blir det sämre av att låten Vintersaga framförs av en av mina favoritröster: Amanda Bergman (sångare i Amason och tidigare känd som Hajen och Idiot Wind bland annat). Oskar Linnros produktion ger den en modern känsla och det är ingen slump att låten gått på repeat i mina hörlurar de senaste dagarna.
 
Har ni inte redan sett filmen så tycker jag absolut att ni ska kika på den här (och det säger jag inte bara för att jag jobbat med den själv utan för att jag tycker den är riktigt fin). Och vill ni lyssna på låten så hittar ni den på Spotify här. Hoppas ni gillar det!
 
 
PS. Den med riktig bloggkoll känner givetvis igen Frida och Matthew 00.47 in i filmen. :)

De bästa låtarna från 2014

2015-01-17   kl. 17:09:18
de bästa låtarna från 2014

Nu är det grand finale för min årssummering av det gångna året och vilket sätt är bättre att summera ett år på än att samla all musik man lyssnat på? Så här kommer mina bästa låtar från 2014. Jag har varit hård mot mig själv och bara plockat låtar som gavs ut 2014 även om jag har haft en del äldre favoriter under året också. Sammanfattningsvis har mitt musikår till stor del varit svenskt och en hel del nya upptäckter har letat sig in bland mina listor. Här hittar ni mina bästa låtar från 2014.

Här finns jag

2015-01-14   kl. 23:55:00
Förutom att ha bloggat på den här bloggen i nio år så har jag ju huserat (och huserar fortfarande) på en rad andra sociala kanaler runt om world wide web. Så känner ni för att förfölja mig någon annanstans tänkte jag ge er lite hjälp på traven.
 
pinterest
På Pinterest
Här samlar jag sånt som inspirerar mig i olika kategorier. Allt från inredning, mat och kläder till reklam, julpynt och DIY-tips.
  
twitter7
twitter6twitter1
På Twitter
Min samlingsplats för alla knäppa tankar som passerar, allmän bitterhet över vädret och försenade tunnelbanor samt mer eller mindre kvalitativa skämt.
 
insta4  insta3
insta1  insta2
På Instagram
Platsen för frukostar, solnedgångar, vardagsbestyr och allmänt fina saker som jag springer på. Sök på solig så hittar ni mig!
 
juliaeriksson
På juliaeriksson.se
Här hade jag min gamla portfolio förut men nu är det mest en random samlingsplats. Ganska ouppdaterat men jag kände att jag lika gärna kunde utnyttja utrymmet lite när jag haffat namnet juliaeriksson.se
 
spotify
På Spotify
Alla mina publika spellistor hittar ni under min profil på Spotify. Dock önskar jag verkligen att man kunde välja själv i vilken ordning de hamnar i under ens profil. Känns ju sådär rimligt att 2010 års bästa låtar kommer först liksom...
 
bloglovin
På Bloglovin
Om ni inte vill missa ett endaste inlägg och inte är lika old school som jag och använder en RSS-läsare så är ju faktiskt Bloglovin himla smidigt.
 
Sen har jag också: en privat Facebook (kommunicerar mest med mina kompisar i privata grupper, skulle aldrig orka driva någon fan page för min blogg där, får för mycket av sånt på jobbet). Ett konto på LinkedIn (Zzz... bara för att det kan vara bra att ha). Någon random sida på Google+ (vet knappt varför, den bara skapades) och säkert tusen andra onödiga kanaler, typ Ello och annat, men de kan ni nog strunta i...

Nio år med prick.blogg.se

2015-01-13   kl. 20:47:01
Nio år


Den trettonde januari 2006 inleddes den här bloggen med rubriken ”Ett oskrivet blad”. Sedan dess har jag skrivit hela 2290 inlägg. Mycket har hänt både på den här bloggen och i bloggvärlden under nio år. Små brusiga bilder fotade med VGA-kamera har bytts ut mot högupplösta Photoshop-redigerade skapelser som skulle kunna platsa i magasin. Enkla och basala inlägg har utvecklats till näst intill redaktionellt material. Och synen på bloggare har hunnit ändras flera gånger om.

Min blogg har funnits med mig i mer än en tredjedel av mitt liv. Från mina tonår upp till vuxenlivet. Genom gymnasiet till studenten till universitetet och ut i arbetslivet. I flytten hemifrån till min första lägenhet. Från Norrköping till Stockholm. Och runt om i världen.

Att bläddra tillbaka i arkivet är både roligt, pinsamt och spännande. Det är ofta en sån tydlig bild av hur allting var då. Hur man bloggade på den tiden, hur samhället såg ut och framför allt hur jag var. Den här bloggen har kommit att bli min offentliga dagbok, min kreativa plattform och mitt stora intresse. Bloggen är en del av mig. Och en stor del av bloggen är också ni.

För utan er skulle jag nog inte skrivit, fotat och skapat här i nio år. Era besök är långt mer än små siffror i statistiken och era kloka kommentarer, hurrarop och pepp har inspirerat mig tusen gånger om. Så tack, tack, tack för dessa nio år, jag hoppas det blir nio till!

Ovan ser ni ett litet kollage med bilder hämtade från bloggen, en för varje år. Mycket har hänt sedan snedluggens tid... Är det någon som hängt med här riktigt länge? Det vore kul att veta!


Gå rakt fram och över husen

2015-01-12   kl. 19:22:46
Gå rakt fram över husen
En färgglad frukost matchas bäst med en fin bok. Den här turkosa med guldtext fick jag i julklapp, nämligen Tomas Andersson Wijs Gå rakt fram och över husen. 
 
Gå rakt fram över husen
En samling av hans bästa låttexter. TAW är ju en favoritartist hos mig sedan länge men jag måste medge att hans texter passar extra bra i bokform. De blir så starka och lätta att ta till sig på ett helt annat sätt. Med andra ord är det helt klart värt att läsa den här boken även om man inte är något jättefan. 
 
Gå rakt fram över husen
Den här fastnade lite extra. Så värt att tänka på idag när det politiska läget ser ut som det gör... 

Weekend i Svedmyra

2015-01-11   kl. 17:33:00
I fredags morse kom jag till kontoret med min lilla rullväska på släp. Nyfikna blickar och så frågan: "Ska du ut och resa?". "Nja", svarade jag. "Jag ska på weekend till Svedmyra..."
 
Ekarna
Svedmyra är inte särskilt exotiskt men det är en mysig söderförort i Stockholm. Här bor Julia, Anna och Karin och i helgen även jag. Lägenheten jag bor i just nu ska nämligen säljas av hon som äger den och den här helgen är det visningar på gång. Därför håller jag mig hemifrån och passar på att ta en weekend hos mina fina vänner som har miniatyr-ekar överallt.
 
Anna
Förutom en kylig fotografering i snöstormen Egon (resultatet av detta får ni förhoppningvis se snart) och Annas besök hos frisören (visst blev hon fin?) har vi mest hållt oss inne. Med spel och prat, tupplurar och varm choklad, serietittande och photo booth-maraton. Och så har vi lagat och ätit mat så klart, bland annat detta:
 
Chèvre chaud
Förrätt i form av chèvre chaud. Det är helt enkelt rostat bröd med getost och honung på som grillas snabbt i ugnen och serveras på en liten salladsbädd. Så gott och så enkelt.
 
Pasta Rosso
Och huvudrätt i form av Pasta Rosso från kokboken Mera Vego. Det här blev så gott att vi jublade i kör så jag tänker att ni säkert vill ha receptet också.
 
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 morötter (400 g)
rapsolja att fräsa i
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
spaghetti för 4 personer
basilika efter smak
salt och svartpeppar
200 g champinjoner
1 klick smör
1 finhackad vitlöksklyfta till svampen
 
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök. Det gör inget om det blir lite slarvigt, eftersom allt ska mixas på slutet.
2. Skala och riv morötterna grovt och snabbfräs med lök och vitlök. Tillsätt krossad tomat, buljongtärning och crème fraiche och låt koka i 15-20 minuter. Koka under tiden pasta enligt anvisning på förpackningen.
3. Ansa och skär svampen i kvartar. Hetta upp en stekpanna och låt svampen steka tills den blir lite torr. Tillsätt då smör och hackad vitlök och stek någon minut till. Smaka av med salt och peppar.
4. Mixa såsen slät med stavmixer och smaka av med oregano eller basilika och eventuellt salt och peppar.
5. Lägg upp allt på ett stort fat med pasta, sås och svamp. Servera gärna med lite parmesan på toppen.

RSS 2.0



© Julia Eriksson 2015