Min guide till Tokyo

I somras åkte jag till Tokyo i en vecka, en fantastisk semester som jag ofta tänker tillbaka på. Nu har jag blickat tillbaka lite och försökt samla mina bästa tips och upplevelser från staden. Det är ingen fullmatig Tokyo-guide men ett gäng guldkorn som kan vara kul att ha koll på om man ska resa dit.
 
sengoku
 
Resa och bo
Att flyga till Tokyo behöver inte vara superdyrt beroende på när man väljer att åka och i hur god tid man bokar sina biljetter. Jag flög med SAS från Stockholm via Köpenhamn och till Tokyo, resan tog drygt elva timmar och kostade ungefär 7000 kr (men då bokade jag min flygbiljett väldigt nära inpå).
 
Som jag förstått är boende ganska dyrt i Tokyo. Nu hade jag turen att kunna bo tillsammans med min kompis Mika i hennes farbrors villa som var tom när de var borta på semester, så jag kunde komma undan den kostnaden. Är man ett större gäng som åker tänker jag dock att det kan vara värt att kolla airbnb. Vilka delar som är bäst att bo i har jag ganska dålig koll på, men vi bodde i Sengoku som ligger nära Sugamo i norra Tokyo.
 
train station
 
Åka i staden
Det smidigaste sättet att ta sig runt i Tokyo är definitivt att åka tunnelbana. Under min vecka där köpte jag ett metrokort som jag laddade på ett par gånger. Kortet blippar man när man går in och ut så beroende på hur långt man åker kostar det olika belopp. Tunnelbanan är väldigt enkel att åka och det är inga problem att förstå var man ska gå och stå, även om man inte kan japanska. Den enda nackdelen är att tunnelbanan slutar gå vid midnatt ungefär och börjar gå vid femtiden, även på helger. Det går att ta taxi men som jag förstått är det ganska dyrt och chaufförerna kan ha svårt att hitta. Så när vi gick ut gjorde vi oss redo för en helkväll (något som gick förvånansvärt lätt, det kan vara en fördel att vara jetlaggad ibland).
 
tokyo
 
Områden
Tokyo är verkligen stort och består av många olika områden. Några av mina favoriter var:
 
Shimokitazawa - område lite utanför stadskärnan som beskrivs ungefär som Tokyos Williamsburg. Där finns massor av mysiga caféer, second hand-affärer och mindre butiker.
 
Omotesando - fullt av bra shopping, kaffeställen och små hipsterställen. Känns lite som söder i Stockholm, fast mycket större.
 
Shibuya - storstadspuls deluxe. Skyskrapor, klassiska Shibuya crossing, varuhus och matställen. Stort och intensivt.
 
Harajuku - kanske mest känt för Harajuku-girls men här finns också många bra affärer (typ alla märken man kan komma på), perfekt att strosa runt för shopping.
 
koreansk bbq
 
Äta
Gillar man mat så gillar man Tokyo. Här finns hur mycket goda saker som helst att äta. Några mer specifika tips:
 
Ramen - den klassiska nudelsoppan är ett måste. I Ginza-området finns en ramen-restaurang som heter Kagari. Den har bara plats för åtta personer men maten där är himmelsk, helt klart väntan.
 
Shabu-shabu - fondue där man kokar kött och grönsaker i buljong. Man får in en egen liten spis och kastrull och lagar sin mat direkt vid bordet. Bland det godaste jag ätit! Finns shabu-shabu ställen överallt så håll utkik.
 
Sushi - givet när man är i Japan. Testa gärna kaizen sushi, så kallad rullbandssushi. Då får man se när kockarna lagar maten och kan plocka åt sig bitar allt eftersom.
 
Koreansk barbeque - kul grej att göra om man är ett litet gäng. Beställ in massor av grönsaker och kött och grilla direkt vid bordet på koreanskt vis.
 
shozo coffee store
 
Kaffe
Under min resa sprang jag på sjukt många bra kaffeställen, jag hade faktiskt ingen aning om att Tokyo var en så bra kaffestad. Här är mina bästa kaffetips:
 
Omotesando Koffee - extremt minimalistiskt kaffeställe gömt i ett villaområde i Omotesando. En liten hemlig oas med superbra kaffe.
 
Café Kitsuné - också beläget i Omotesando. Franskt, fint och genomtänkt.
 
Shozo Coffee Store - superlitet men jättefint kaffeställe, även det i Omotesando (se det som ett gemensamt tema för bra kaffe).
 
muji
 
Butiker
Precis som det flesta storstäder är Tokyo en bra shoppingstad. De flesta stora brands finns representerade här och det går att hitta hur mycket kul som helst. Några affärer jag lade lite extra vikt vid var dessa:
 
Muji - den japanska motsvarigheten till Åhléns ungefär. Faktum är att det finns en liten Muji-avdelning på svenska Åhléns men den är inte i närheten av Muji i Japan. Här kan man hitta allt från snygga basplagg till stora möbler. Deras pappersavdelning är en dröm om man gillar block, pennor, kalendrar och sånt. Billigt och kul!
 
Loft - stort varuhus i Shibuya med allt man kan tänka sig. En blandning av välsorterade designprylar och knäppa japanska grejer man knappt förstår vad det är. Perfekt om man vill köpa presenter, men obs väldigt stort så ha lite energi innan du går in.
 
Comme des Garçons - mycket, mycket billigare att köpa i Japan än i Sverige. Så ett tips om du är sugen på en randig tröja eller liknande.
 
Don Quijote / Donki - galen butik som finns lite överallt. Här kan man köpa massor av japanska prylar för nästan inga pengar alls. Knäppt godis, alkohol, nagellack, maskeradutstyrslar, mat... allt man kan tänka sig. Helt hysteriskt och kul!
 
meiji jingū
 
Göra
 
Besök ett tempel - vi passade på att besöka två tempel under vår resa. Min favorit var Meiji jingū-templet som ligger i Yoyogi-parken. Så stort och fint, promenaden dit är magisk.
 
Besök Yoyogi-parken - en av Tokyos största parker som är full av aktivitet. På söndagar samlas alltid ett gäng Elvis-imitatörer precis utanför parken och dansar loss till hans låtar. Så knäppt och fint.
 
Tokyo Metropolitan Government Building - vill du se Tokyo uppifrån så finns det flera olika alternativ men detta är helt gratis. Svindlande utsikt över hela staden.
 
Shibuya Crossing - helt gigantisk korsning som får Times Square att blekna. Varje gång rödljusen slår över till grönt så väller det över människor på väg åt olika håll.
Resor /
Daniella 🌙 /

behöver man visum eller så eller kan man bara boka biljett och sedan åka?

Svar: Man behöver inget visum för att åka till Japan, det räcker med ett giltigt pass.
Julia

Robex Lundgren /

fint

Lizel Strömberg /

Tokyo är helt klart en av mina drömresemål! Ser mysigt ut! Kul att läsa lite tips på ställen man bör besöka och göra där. :)

Helene /

Låter riktigt häftigt med Tokyo, men skulle inte våga åka... XD Haha, för långt bort, gillar inte flygplan... I 2 timmars resa i flygplan räcker med några drinkar!! XDDD

Julia /

Åhh så fina bilder! :D

Linn Strömberg /

Så kul att läsa, och underbara bilder! <3

Maria /

Vilken fin blogg.
Den får mig att vilja åka ditt, och upptäcka den vakra kulturen.

Maria /

Vilken fin blogg.
Den får mig att vilja åka ditt, och upptäcka den vakra kulturen.

Erica /

Har aldrig varit i Tokyo, men skulle vara kul att åka dit nån gång! :)

Sarah Sjöstedt /

Åh, jag älskar Tokyo och Japan. Vi var där senast i november och innan dess har jag varit där två gånger. Helt klart mitt favorit land! Kolla gärna in vår resa på bloggen. Finns under kategorin ".japan14 och .japan15" :)

Hanna Karlsson /

Kul att läsa. Tokyo verkar vara en fantastisk stad!

det ser helt otroligt ut :) tokyo vill jag definitiv resa till

När Annie fotograferar i Kalifornien /

Åh, så inspirerande!! :-D Vill dit ännu mer nu än vad jag ville innan!

Rebecca Wahl /

asså åååååh!! inspirerade inlägg!

Emma Frankenberg /

Superbra guide och härliga bilder! Jag har alltid drömt om att resa till Tokyo.

Evelina Björkdahl /

Wow, vilket bra inlägg! Tokyo är nummer 1 på min reselista, ska absolut läsa detta inlägg flera gånger :)

Yohanna Svensson /

åh, vill också till tokyo :D