Vad jag lyssnar på under en vecka

hemmakontor
 
Lyssnar ni mer eller mindre på musik just nu? Jag hade en diskussion med en kollega tidigare som hävdade att streamandet gått ner en del eftersom folk pendlar mindre till jobb och skolor numera och det är då som de flesta lyssnar. Samtidigt känner jag själv att mitt lyssnande, som förvisso var ganska aktivt innan också, har blivit ännu mer frekvent nu. När jag inte har det där vardagliga sorlet från mina kollegor i bakgrunden ersätter jag det med musik istället och när jag går promenader tar jag gärna sällskap av en podcast. Det blir helt enkelt mycket lyssnande i mina öron och därför tänkte jag att det vore kul att redogöra för vad jag egentligen lyssnar på under en vecka. Jag försökte skriva ner allt (men missade säkert något) och så här såg min förra vecka ut i ljudform!
 

Måndag

Min vecka började med min nya Discover Weekly-lista som Spotify satt ihop åt mig. Vad som finns där är alltid lite av en överraskning, ibland är de hur pricksäkra som helst och stundtals lite småtråkiga. Den här veckans lista var ingen supersuccé dessvärre, men lagom nog att göra mig sällskap under min jobbförmiddag.
 
På lunchen gjorde jag lite ärenden och lyssnade på Söndagsintervjun i P1 med hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh under tiden. Jag gillar formatet och brukar lyssna på den för det mesta.
 
Sedan fortsatte jag jobba och behövde bra fokusmusik i bakgrunden. Det blev först Big Red Machine och deras album med samma namn. Big Red Machine är ett projekt av Justin Vernon från Bon Iver och Aaron Dessner från The National, så ett tips om ni gillar den genren. Efter det följde jag upp med spellistan Oyster som Spotify gjort. Det är en ganska blandad lista med lite smalare musik och ett gäng guldkorn. Kul att följa om man vill upptäcka nytt.
 
När jag jobbat klart tog jag en kvällspromenad och lyssnade på Stil i P1 om Wanda Jackson. Jag gillar Stil för att de börjar tydligt i en ände och sedan kan man hamna lite var som helst. Det är långt ifrån bara fokus på mode utan alltid fullt av intressanta sidospår. Väl hemma drog jag igång en matlagningspodd och hittade av en slump Doubletrouble med Eva Dahlgren och Efva Attling. Lite mysig att ha på i bakgrunden och väldigt varm och snäll, precis vad som behövs en måndag.
 

Tisdag

Min tisdag började lite oväntat med dammsugning till ett guilty pleasure-album, nämligen Hov1s Vindar på Mars. Jag vet inte om det beror på att Oskar Linnros varit med och producerat eller alla influenser från Jackson Browne, Ted Gärdestad och Håkan Hellström, men jag gillar det! Särskilt sista halvan och sista spåret.
 
Sedan följde jag upp med en spellista från Arranging Things, #20: Since We Last Met. De brukar ofta sätta ihop konceptiga och artsy spellistor som är trevliga att jobba till. I den här upptäckte jag en låt med artisten Evie Sands som jag fastnade för, så när jag lyssnat klart på spellistan bestämde jag mig för att slå på ett helt album med henne. Det blev Any Way That You Want Me. Att utforska musik så här är nog ett av mina favoritsätt och det finns inget som gör mig gladare än att hitta en bra låt och upptäcka att det finns ett helt album i samma stil.
 
Resten av jobbdagen lyssnade jag på en av mina Daily Mix-listor från Spotify. Jag valde den jag fått ihopsatt med Donnie & Joe Emerson, Waxahatchee, Nadia Reid m. fl. vilket passade bra som bakgrundssoundtrack. Daily Mix och Radio-funktionen i Spotify är mina go to-lösningar när jag inte orkar ta aktiva musikbeslut utan bara vill ha något som fortgår.
 
På kvällen gav jag mig ut på en löptur och att hitta rätt springmusik kan ju vara en hel vetenskap. Jag går hundra procent på dagsform och känsla och den här gången blev det Arcade Fires album The Suburbs från 2010. Jag har lyssnat så mycket på det genom åren och älskar det fortfarande, det är faktiskt omöjligt att inte öka farten när man hör Sprawl II.
 
Tisdagen avslutades med en av poddarna som jag lyssnat på längst: HanaPee's otroliga podcast. Jag pendlar alltid mellan småskratt och trygghetsnjut när jag hör den, det är ofiltrerat, personligt och varmt på bästa vis.
 
hemmakontor
 

Onsdag

Onsdagen inleddes med Bonny Light Horseman och deras självbetitlade album. Det är en väldigt fin skiva som jag tyvärr är rädd för att jag förstört lite för framtiden genom att jag lyssnat extremt mycket på den de senaste veckorna. Det har helt enkelt blivit min karantän-skiva och kommer förmodligen alltid vara det. Både fint och synd kan man tycka, men ett mycket bra album i vilket fall.
 
Sedan lyssnade jag på min egna spellista med den kryptiska titeln Bästa nysläppen: förslag. Det är helt enkelt en lista där jag lägger in alla förslag på låtar som sedan får hamna på min officiella lista Julia väljer: 20 bästa nysläppen. Så förslagslistan består av nyutgiven musik som jag vill avgöra om jag gillar eller ej och som sedan monteras ihop till den publika listan. Världens minsta och mest interna juryarbete kan man säga.
 
En lista jag lyssnar på ibland för att hitta musik till nysläppslistan är H&M In Store Music. Den uppdateras veckovis med blandad popmusik, vissa mer kända artister än andra. Efter det tog jag Oyster-spellistan ett varv till som också uppdateras på veckobasis.
 
Att jag lagar mat till en podcast är ett ofta förekommande moment i mitt liv. Främst för att jag inte kan lyssna på podcasts när jag jobbar eftersom jag har väldigt svårt att skriva och lyssna på någon som pratar samtidigt, då funkar musik mycket bättre. Så poddarna får göra mig sällskap när arbetsdagen är slut och den här gången föll valet på Billgren Wood.
 
Efter middagen tog jag en promenad med Joel Almes A Master of Ceremonies i öronen och blev både nostalgisk och sentimental. Så kvällen avslutades med min bästa podd för stillhet i själen: Text & musik med Eric Schüldt. Ett P2-program med klassisk musik och fina små reflektioner. Jag är förmodligen en av de yngre lyssnarna, men det är bara så tryggt att slå på sent på kvällen och lyssna svagt på i hörlurar.
 

Torsdag

På torsdagen slog jag på en av artisterna jag alltid återkommer till: Deportees. Kanske mitt bästa svenska band. Alla deras album platsar på min album som är bra att jobba till-lista (hela den är ett inlägg i sig).
 
Sedan lyssnade jag igenom Bästa nysläppen: förslag-listan igen för att sortera bland låtarna och göra mina urval. På lunchen lade jag de tjugo bästa i en bra sammanhängande ordning och uppdaterade den publika listan. När jag var klar lyssnade jag på den ett par varv eftersom jag gör den lika mycket för min skull som för er, om inte mer.
 
Därefter jobbade jag klart till Bon Ivers Blood Bank EP (10th Anniversary Edition). Ett mycket fint och nysläppt litet album.
 
Kvällens poddar blev två från P1. Först Kropp & Själ med titeln Hemmamiddag i nöd och lust och sedan Meny om Mat i Georgien. Jag vet inte om det är en period men jag lyssnar mycket på P1-program just nu, kanske är det ett bildningsbehov som yttrar sig av att jag bara sitter hemma utan någon vidare intellektuell stimulans eller så är det bara en effekt av att ha fyllt 30, haha.
 

Fredag

På fredagen promenerade jag till det folktomma kontoret för att jobba därifrån och på vägen dit lyssnade jag på det nya avsnittet av En varg söker sin pod med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.
 
Sedan var det dags för fredagstraditionen med Release Radar – ens personliga Spotifylista med nysläppt musik. Bäst därifrån var nog Marlenes nya låtar. När jag tröttnat på den listan gick jag över till Carole Kings album Tapestry. En klassiker med så många hits, den är otrolig.
 
Efter det slog jag på en lista som jag har tillsammans med en kompis. Vi turas om att lägga in låtar lite då och då, kanske någon gång i veckan, och har lyckats hitta en ultimat mix av sådant vi båda gillar. Det är alltid lika fint att gå in där och se att något nytt dykt upp eller bara att själv snubbla över en låt som passar perfekt in på listan. En mycket trevlig grej att göra om man har en kompis med snarlik musiksmak som en själv.
 
Sedan var jobbdagen slut och eftersom fredagsfeelingen är lite svårare att få till i nuläget gav jag den en extra skjuts med Niki & the Dove. Deras album Everybody’s Heart Is Broken Now är en strålande fredagsskiva från 2016 som jag nyupptäckt. Jag älskar den rakt igenom men är extra svag för Empires just nu. Så den fick avsluta veckan och därmed också det här inlägget som blev mycket längre än jag först tänkte mig.
 
Min initiala tanke var bara att göra en lång lista med allt jag lyssnat på, men så kände jag att det behövdes förklaringar och så blev det en mil långt. Och jag inser att det framstår som jag lägger extremt mycket tid på musik och poddar, i urval och sammansättning av spellistor och jakten på rätt album. Men faktum är att det mesta gör jag utan att tänka på det och dessutom tycker jag att det är väldigt roligt såklart! Hur lyssnar ni? Och kanske framför allt: på vad? Berätta!